Să se bucure şi să se veselească de Tine, toţi cei ce Te caută pe Tine, Doamne, şi să zică pururea cei ce iubesc mântuirea Ta: "Slăvit să fie Domnul!" (Ps. 39,22)
Slăvit să fie Domnul!
Home Întreabă preotul

Întreabă preotul

Cum trebuie să se îmbrace şi să se poarte un tânăr (o tânără)?

Întrebaţi-vă între voi. Mai luaţi şi voi o revistă, mai uitaţi-vă…, dar să nu exageraţi. Problema majoră e să nu-L ispitiţi pe Dumnezeu să vă dovedească că vă poate trăsni în treizeci de secunde din cauza mulajelor de jur-împrejurul vostru. Eu am un meci total pe la şcoală, pe la noi la facultate, cu o chestie pe care vreau să o luaţi exact cum v-o zic. O parte dintre prietenii mei, colegi de acolo, îmi spun că sunt neatent pentru că intră fetele în pantaloni în capelă. Şi le-am spus: “E problema voastră, voi le vedeţi, eu nu mă uit decât de la faţă în sus”. N-am treabă. Eu nu vă îndemn acum să mergeţi în pantaloni la biserică, deşi, Doamne iartă-mă, la frigul din iarna asta… Noi vrem şi copii sănătoşi, şi fete în fustă, la 30 de grade! De parcă cistita şi anexita aţi făcut-o, aşa, din suflarea căldurii măreţe din bisericile noastre. Să fim serioşi! Deci, dacă vrem să avem mame sănătoase, trebuie să ne îngrijim inclusiv fizic de sănătatea lor. Cineva spunea că femeia în pantaloni este semnul venirii sfârşitului lumii. Nu, nu, semnul venirii sfârşitului lumii este Crucea Fiului Omului, care se va ivi pe cer. Celelalte sunt toate speculaţii. Cum ar fi la primul nădrag pe muiere să apară crucea pe cer!… (mai mult…)

Părinte, cum să-i dezvălui unei persoane că o iubesc, că îmi e dragă şi sufăr pentru ea?

Îmi doresc foarte mult un prieten. Mai precis, pe viitorul meu soţ. Pe de o parte, sunt conştientă că Dumnezeu ştie inima mea, dar pe de altă parte, nu mai am răbdare. Să încep să caut eu?…

Ştiţi de ce mă bucură pe mine întâlnirile acestea? Mai ales pentru că zâmbiţi… Ştiţi de ce îmi place să zâmbiţi? Să vă vedeţi cât de frumoşi sunteţi! Dintr-o astfel de adunare trebuie să vă alegeţi iubiţii. Pentru că cine se ia de discotecă, de discotecă se are! Cine se ia de la prăşit, de prăşit se are! Cum să iei o cucoană, care abia termină ştiinţe economico-politico-sociale, la secţia marketing bănci internaţionale şi relaţii internaţionale, să o duci la Cârlibaba, la plantat dovleci?! Nu ţine! Vreţi fată de sate, vă luaţi de la sate! Vreţi cucoane cu aere, vă luaţi de la AER, Asociaţia Elevatelor Române! Adică suma tuturor cursurilor la modă în România. “Unde ai studiat?” “La psihologie intrinsecă!…” Adică ce mai rămâne din noi întreg, când ne fură peisajul dobitocesc din jurul nostru? (mai mult…)

De ce este necesară păstrarea curăţiei trupeşti înainte de căsătorie? Care este raţiunea acestui fapt?

Femeia, de la creaţie, astfel este născută, să se dea mirelui său precum trandafirul se dă lacrimii de rouă ce pică dimineaţa pe dânsul. Aţi înţeles ideea? Puritatea aceasta, integritatea femeii la căsătorie… Noi tot vorbim de fecioria femeii! Dar de fecioria bărbatului… mai ocolim, aşa, când de fapt şi una şi cealaltă se cer pentru desăvârşirea umanului din ei. Aşa cum mănăstirea este locul împlinirii, nu al defulării şi al retragerii. Când nu te-ai împlinit în uman, te împlineşti în mănăstire [1].

Cele mai dese întrebări pe care le pun liceeni, în general, sunt acestea legate de castitate şi căsătorie. Şi de fiecare dată mă duc cu gândul la icoanele mari ale Maicii Domnului pe care le am în memorie, sau la frumuseţea Bisericii. Şi le-am spus: încercaţi să vă închipuiţi că intraţi într-o Liturghie în care altarul nu există, deci Biserica nu-i desăvârşită. Sau citiţi un manual, care pe dinafară vă indică materia care vă place vouă cel mai mult, şi când vă uitaţi înăuntru, descoperiţi filele de la materia care vă place cel mai puţin. (mai mult…)

Răspunsuri duhovniceşti: Despre cinstirea Maicii Domnului

1)   Începe Postul Sf. Maria. De ce are Ea nevoie de postirea noastră? Ce acatiste/paraclise  sunt mai de folos să fie citite până în ziua de 15 august? 
 R : Noi postim ca să putem iubi mai mult pe Dumnezeu și pe semenii noștri. Acesta este rostul postului. În cazul de față ne arătăm  iubirea față de Maica Dumnezeului nostru, Împărăteasa cerului și a pământului, dovedind astfel cea mai frumoasă declarație de prețuire a noastră față de rolul Ei în mântuirea noastră.
 Pentru credincioşii care respectă toate canoanele bisericeşti, postul Sfintei Marii este considerat la fel de sever ca postul de dinaintea Învierii Domnului. Tipicul cel Mare şi învăţătura pentru posturi din Ceaslovul Mare prescriu ajunare luni, miercuri şi vineri, până la Ceasul IX, adică până la ora 15.00, când se consumă mâncare uscată.
Marţi şi joi se consumă legume fierte, fără untdelemn, iar Sâmbăta şi Duminica se pot consuma untdelemn şi vin.
În 6 august (sărbătoarea Schimbării la faţă), în orice zi ar cădea, se face dezlegare la untdelemn, peşte şi vin. În timpul acestui post se citesc în special rugăciuni către Maica Domnului, precum cele două Paraclise ale Maicii Domnului, din Ceaslov.

(mai mult…)

În contextul preocupării omului pentru viitor, Biserica n-ar putea fi mai îngăduitoare? Un creștin care a căzut într-o asemenea ispită, n-are șansa mântuirii?

1.)Cum să interpretăm cuvintele Scripturii „ajungă zilei grija ei” ?
R : Versetul sună așa : ” Ajunge zilei răutatea ei ! „(Matei 6, 34)
Domnul „împlinește toate trebuintele noastre, după bogăția Sa, cu slavă ” ( Filipeni 4, 19). Înfățișati-vă Domnului cu toate ale voastre. Dacă ați pus mâna pe coarnele plugului, nu vă mai uitați înapoi, nu vă încurcați în amănunte . Să aveți tăria că, după ce ați căpătat încredere în El, să așteptați în liniste, cu deplină speranță și deplină supunere, să se facă voia Lui. Nu uitați că vi se dă putere să vă purtați Crucea astăzi, nu mâine. Un om care căzuse într-o adâncă deznădejde, spunându-i altuia grijile sale, l-a intrebat: „De ce mi-o fi oare atat de îngrozitor de greu?” „Pentru că, i-a răspuns acela, ai adaugat grijii de ziua de azi și grija zilei de maine. O porți și pe aceasta pe umerii tăi, deși ea îi revenea numai lui Dumnezeu“.
Când ții seama doar de puterea ta, ajungi să cazi în ne­putință; puterea lui Dumnezeu pe toate le ridică prin atot­puternicia Sa. (mai mult…)

În era supertehnologie niciun aparat sofisticat nu a filmat vreun demon. Cum explicați?

1 . Ce sunt duhurile? De ce li se spune „necurate”? Cine și de ce le-a creat?
R : Bunul Dumnezeu a creat toți îngerii, iar acestia de care facem aici vorbire, se numesc duhuri necurate , pentru că sunt îngerii căzuți, sau altfel spus, duhurile căzute,demonii , dracii.
Aceștia fac parte din seminția îngerilor și au toate calitățile esenței îngeresti.
Sunt numiți îngeri căzuți pentru că Însuși Domnul nostru Iisus Hristos ne arată căderea îngerilor: „Am văzut pe Satana, căzând ca un fulger din Cer…” (Luca 10,18). Sfântul Apostol Pavel scrie că îngerii răzvrătiti au fost aspru pedepsiti de Dumnezeu și trimiși în iad, până în ziua în care vor fi judecați pentru păcatele lor. Sfântul Apostol Petru ne spune: „Dumnezeu, n-a cruțat pe îngerii care au păcătuit, ci legându-i cu legăturile întunericului în iad, i-a dat să fie păziti, până la Judecată” (2 Petru 2,4). Sfântul Apostol Iuda ne spune că răzvrătirea acestor îngeri care nu au vrut să rămână în starea lor, ci au dorit să fie în locul lui Dumnezeu, a fost pedepsită astfel: „pe îngerii care nu și-au păzit vrednicia, ci au părăsit locașul lor,i-a pus la păstrare, în întuneric, în lanțurile veșnice, spre ziua Judecății celei mari” (Iuda 1, 6 ) (mai mult…)

Răspunsuri duhovniceşti: Care sunt prieteniile folositoare?

Părinte, cum trebuie să percepem prietenia din punct de vedere duhovnicesc?

E foarte greu să mergem la ultimul nivel de prietenie, dacă vorbim din punct de vedere duhovnicesc. Zice Mântuitorul Iisus Hristos aşa: „Nimeni nu are o dragoste mai mare ca aceasta ca să-şi pună sufletul pentru prietenii săi”. Deci, dovada supremă a iubirii este faptul că eşti în stare să mori pentru el. Acum haideţi să ne gândim câţi prieteni avem pentru care suntem gata să murim. Acesta e nivelul de prietenie la care ar trebui să ajungem. (mai mult…)

Nu se încalcă astfel liberul-arbitru al individului? N-ar fi de preferat ca fiecare la 14, 16 ori 18 ani să decidă singur dacă vrea să fie botezat?

1. Ce este botezul? La ce vârstă trebuie botezat nou-născutul?

R : Botezul este Taina în care prin întreita cufundare în apă, în numele Sfintei Treimi, cel ce se botează se curățeste de păcatul strămoșesc și de toate păcatele făcute până la botez. Acesta se naște la o viață nouă, spirituală, în Hristos și devine membru al Bisericii, Trupul tainic al Domnului.
Mântuitorul nu a stabilit nici o vârstă sau limită de vârstă pentru primirea Botezului, ci a arătat doar faptul că primirea Botezului este de o importanță vitală pentru intrarea în Împărăția lui Dumnezeu: „De nu se va naste cineva din apă si din Duh, nu va putea să intre în Împărăția lui Dumnezeu. Ce este născut din trup, trup este; și ce este născut din Duh, duh este” (Ioan 3, 5-6). Deși Mântuitorul i-a chemat întotdeauna la Sine pe copii și i-a dat drept exemplu celor mari, El nu a dat de înțeles niciodată că aceștia ar putea intra în Împărăția Sa fără a fi botezați.
Potrivit învățăturii Bisericii, această taină a Botezului se săvîrșește pentru prunci la 40 de zile după naștere. (mai mult…)

Cât de dăunătoare este moda „căsătoriilor de probă” pentru sufletul omului?

 

1. Cât de dăunătoare este moda „căsătoriilor de probă” pentru sufletul omului?

R: Există un aspect fundamental pe care nu vor să-l recunoască susținătorii „probelor” înainte de căsătorie. Care este explicația faptului că în trecut, relațiile trupeşti înainte de căsătorie erau considerate extrem de rușinoase, nefireşti, iar acum ele sunt promovate insistent în spațiul public? Constatăm astăzi, că  odată  cu revolta sexuală apare concomitent și  revolta împotriva lui Dumnezeu și chiar nu putem să nu facem nicio analogie? (mai mult…)

Bârfa este un păcat ? Citind Biblia de unde rezultă că greșește cel care discută despre altul ?

1. Bârfa este un păcat ? Citind Biblia de unde rezultă că greșește cel care discută despre altul ?

R : Biblia spune că bârfa își are originea în mândria și invidia diavolului față de om . În grădina Raiului diavolul l-a bârfit pe Dumnezeu. Când întreabă Dumnezeu pe Adam și Eva de ce au călcat porunca , răspunsurile lor conțin și o parte de bârfa. Fie că subiectul bârfei este adevărat sau nu, esenţa bârfei este răspândirea unei imagini rele despre cineva, în absenţă. De aceea, popular, bârfa mai este numită şi „vorbire pe la spate , „gură rea , „vorbă mincinoasă , clevetire, limbuţie. În Cartea Sfântă, bârfa este definită ca fiind o „prăbuşire a aproapelui : „ Făptuitorul de rele prăbuşeşte cu gura pe aproapele lui „(Pilde 11, 9). (mai mult…)