Să se bucure şi să se veselească de Tine, toţi cei ce Te caută pe Tine, Doamne, şi să zică pururea cei ce iubesc mântuirea Ta: "Slăvit să fie Domnul!" (Ps. 39,22)
Slăvit să fie Domnul!
Home SILVESTRU ŢURCANU

SILVESTRU ŢURCANU

Fratele SILVESTRU ŢURCANU din Horodişte – Bălţi

GRUPUL FRAŢILOR DIN BASARABIA

A fost, la fel, un frate ostenitor pentru Domnul. Iată ce scria şi el în iarna anului 1936:

„Am avut la noi prima nuntă ostăşească şi cu adevărat creştinească. Cu toată vremea neprielnică, au venit fraţi din 5 comune, cu steagurile.

Nunta a fost curat duhovnicească, fraţii au scos toate obiceiurile cele rele. Părintele ne-a dat voie să cântăm cântările Oastei şi în biserică. Pe aici la mulţi preoţi le place Oastea Domnului şi ne dau voie să cântăm în biserică, dar mulţi sunt şi contra.

În urma unui congres preoţesc, unii au avut ieşiri contra Oastei. După aceasta, unii fraţi au fost arestaţi. Fr. Filip Ţurcanu a fost ţinut o zi în beci la Zăicani pentru că a răspândit cărţile Oastei…

Împreună cu Silvestru Ţurcanu, cu Filip Ţurcanu, am cercetat comunele: Horodişte, Pătruşeni, Glodeni, Ustia şi Limbeni – Bălţi. Pretutindeni am avut mari adunări cu fraţii care erau şi care s-au mai adăugat, la chemarea Domnului.

La Pătruşeni este un frate activ, luptător al Domnului, cu largi vederi duhovniceşti. Am petrecut o noapte în meditaţie.

La Glodeni am întâlnit pe unul Serghie Goncear care spunea că este ostaş de 12 ani, dar vai de el, căci umblă numai după profituri mârşave şi predică nele­giuirea că un ostaş bun poate bea şi până la 5 pahare cu vin, ca să se întărească. Ce predicatori blestemaţi umblă prin adunările noastre! Fraţilor, feriţi-vă de cei ce vă lasă slobozenia paharului. Aceştia sunt lucrători răi şi ei fac slujba satanei.”

Traian Dorz, din Fericiţii noştri înaintaşi