Atitudini

8 Martie – o sărbătoare necreştină

Ziua de 8 Martie a fost propusa in 1910, de Clara Zetkin (1857-1933), ca zi dedicata femeii, care sa fie sarbatorita la nivel international, la asa-numita Conferinta a Femeilor Socialiste de la Copenhaga.

Prima sarbatorire a femeii la 8 martie, a avut loc in anul urmator. Cu toate ca 8 martie este numita “ziua internationala a femeii”, aceasta zi nu a fost sarbatorita oficial decat in tarile din fostul „lagar socialist“.

De ce 8 Martie?

Unul dintre motivele cel mai des invocat este ca in aceasta zi avusesera loc mai multe demonstratii revendicative ale „femeilor muncitoare“, incepand cu o greva a tesatoarelor new-yorkeze din 1857.

Insa, diac. prof. dr. Andrei Kuraev pornind de la originea evreica a Clarei Zetkin, sustine ca aceasta a propus ziua de 8 martie pentru ca s-a gandit la sarbatoarea Purim care rememoreaza anual un cumplit masacru (dupa traditie, 75.000 de morti – barbati, femei si copii) intreprins asupra poporului persan de iudeii aflati in exil. Personajul-cheie al evenimentului este tocmai o femeie, Estera, devenita intruchipare biblica a „eroismului“ feminin evreiesc. El sustine ca Esterei ii este inchinata cea mai vesela sarbatoare a evreilor – Sarbatoarea Purim.  Aceasta sarbatoare nu are o data fixa si e posibil ca in anul in care a luat fiinta “ziua internationala a femeii”, Purimul sa fi coincis cu 8 Martie. Astfel, in viziunea sa, ziua de 8 Martie este o chemare a lumii de a slavi Femeia-Lider – pe Estera, adica a serba Purimul.

8 Martie – o sarbatoare necrestina

Ortodoxia nu a asumat ziua de 8 martie ca zi inchinata femeii. Daca ar fi sa vorbim de o zi pe care Ortodoxia o inchina femeilor, acesta este Duminica Femeilor Mironosite, a treia duminica dupa Invierea Domnului. Femeile Mironiste sunt cele care au urmat, au slujit lui Hristos atat inainte cat si dupa moartea Sa si au vestit pentru prima data ca El a inviat din morti. Potrivit Sfintei Scripturi, ele au plecat de la mormant „cu frica si cu bucurie mare ca sa vesteasca ucenicilor Lui“ (Matei 28, 18). „Dar cand mergeau ele sa vesteasca ucenicilor, iata Iisus le-a intampinat zicand: Bucurati-va!“ (Matei 28, 9). Cu aceste cuvinte intampina Biserica femeia.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

7 Comments

 • Laurentiu 8 martie 2012

  Poate si asa zisii de la Milano, autoconsiderati reprezentanti,vor citi aceste randuri!?… Cine stie,fiecare segment din viata de adevarat Ostas al Domnului,cu dorinta sincera de suis,are vremea lui de a fi activat, probat sau… ignorat cu obraznicie argumentata! Oricum, Slavit sa fie Domnul pentru aceasta explicatie limpede, argumentata si convingatoare!

 • Laurentiu 8 martie 2012

  DACA MAI SCHILODITI TEXTELE TRIMISE, PRECUM SECTARII,NU MA MAI DAU PE MANA VOASTRA!

 • nelu 8 martie 2012

  cred ca avem mult mai multe probleme care ar trebui luate in discutie si rezolvate chiar decit ziua femeii sau asa cum stiam cind eram copil ZIUA MAMEI. Obisnuim sa-i atribuim o multime deobligatii si responsabilitati dar cautam motive sa-i umbrim bucuria de a avea o zi a ei(femeia mama)

 • Sorin Tănase 9 martie 2012

  Frate Laurenţiu

  Nu înţeleg insinuările referitoare la modificările textelor. În orice caz nu ne poţi acuza de rea-credinţă, pentru că, te asigur că ea nu există la nici unul dintre editorii de pe acest site.

  Mai curând, în postarea comentariilor, aş dori să te fac atent, în primul rând la ortografie şi gramatică şi la… coerenţa ideilor exprimate. Te invit să nu simţi nevoia expresă să ai mereu o părere.

  Slăvit să fie Domnul!

 • Laurentiu 9 martie 2012

  Bine ai dreptatea ta frate! Mi se pare normal! Am sa va trimit o copie dupa articolul trimis,si veti avea posibilitatea,daca veti vrea,sa operati pe text! Iar pe care ai sesizat-o, poate fi indreptatita,dar numai la nivelul fratiei tale de intelegere,percepere, cunoastere si profunzime! Spiritul anarhic a patruns,din nefericire, si in Lucrare Oastei Domnului! Nu te-as dori victima lui! Iat daca intr-adevar aveti capacitaea de selectie,potrivita lucrului care-l faceti,veti avea si rezultate pe masura!? Sfantul ap. Pavel a dorit sa scape de…tepus,iar dupa aceea la acceptat multumitor! Cine stie daca nu cumva va lipseste chiar..tepusul adevarului!? Rugati-va, si Domnul vostru, poate ca va de el, cat si de asa zisele insinuari-nimic nu este la voia intamplarii!?…Iertati-ma in numele Domnului Oastei!

 • Laurentiu 9 martie 2012

  …unde este cuvantul icoerenta si cuvantul elibereaza din textul de mai sus frate Sorin? Sa nu va muste sarpele minciunii si intereselor straine de scopul curat si mantuitor a Oastei Domnului,ca va veti dizolva incet si sigur in blocul nefericit al neoprotestantilor!… Iertati-ma inca odata!

 • Laurentiu 9 martie 2012

  …iar daca filtrul, isi face bine treaba, e normal sa apara incoerenze in text si sa dea nastere la necesitatea de… >Te invit să nu simţi nevoia expresă să ai mereu o părere>!… Luati exemplu de la scriitorul-erou Printele Iosif Trifa, si folsiti cu folos mantuitor ghimpii iviti, si vom aduce folos Lucrarii si nu paguba! Atat.

Lasă un răspuns