Să se bucure şi să se veselească de Tine, toţi cei ce Te caută pe Tine, Doamne, şi să zică pururea cei ce iubesc mântuirea Ta: "Slăvit să fie Domnul!" (Ps. 39,22)
  • Set Logo Section Menu from Admin > Appearance > Menus > "Manage Locations" Tab > Logo Section Navigation
Slăvit să fie Domnul!
Home ADUNAŢI-VĂ PENTRU DOMNUL! (II)

ADUNAŢI-VĂ PENTRU DOMNUL! (II)

ADUNAŢI-VĂ PENTRU DOMNUL! (II)

din cuvântarea Arhimandritului Scriban la adunarea Oştii Domnului, [din] 17 iunie 1934, în Bucureşti

Dar sunteţi luptători, fraţilor şi surorilor, şi, dacă am apucat a spune aşa, acum sunt dator să vă arăt cum sunteţi luptători.

Nu staţi împotriva nimănui? Nu aveţi în faţa voastră nici un vrăjmaş?

Ba aveţi, iubiţilor, şi încă cum!

a) Oare voi, când aţi venit aici, nu v-aţi desprins dintre alţii, care n-au urmat drumul vostru? Atâţia alţii au rămas în curţile voastre, în uli­ţele voastre, în mahalalele voastre. Ce fac aceia? De ce n-au venit cu voi?

Pentru că au alte gânduri decât ale voastre. Unii poate au plecat mai nainte aiurea, alţi au să plece mai pe urmă.

Oricum, n-au venit unde vă aflaţi voi. Ei sunt ai altui duh. Poftele lor îi mână aiurea. Nu i-a tras inima să fie cu voi, fiindcă alte puteri îi mână pe ei.

În clipa aceasta, dacă vă gândiţi unde se află alţii, uşor se poate răs­punde: „Apoi unii stau prin cafenele, la vorbă de clacă; alţii hoinăresc pe uliţe, în neştire, fără un gând de a face ceva; alţii se pregătesc pentru petrecerile de la noapte; alţii însă de pe acum umplu cârciumile şi nu au de gând să plece din ele cu una, cu două.

Cine trece acum pe Bulevardul Maria ori pe Calea Rahovei, ori pe la Sfântul Gheorghe vede dese pâlcuri de slugi, bărbaţi şi femei, din Bucu­reşti, care umplu uliţa, curtea şi casele, îndesindu-se la petreceri cu vin şi dragoste dobitocească.

Dar în câte alte tainiţe cu băutură, cu jocuri şi chiote nu se află acum acelaşi lucru! Aţi văzut-o şi voi pe drum, venind încoace.

De ce nu v-aţi oprit acolo? De ce aţi mânat paşii mai departe şi aţi venit aici? Ce, oare oamenii aceia nu se desfătau, nu se veseleau? Nu tânjeau şi ei după ziua de azi, după cum şi voi aţi tânjit să vă întâlniţi aici?

De ce, iubiţilor, nu v-aţi oprit acolo?

Ba poate că unii odată aţi şi stat acolo, poate că aţi gustat plăceri de soiul acela. Nu se află în cartea In­traţi în Oastea Domnului povestiri ale unor fraţi care au poposit şi ei odată în tainiţele cu asemenea pe­treceri, care pe atunci erau dulci?

De ce le-au părăsit acum? De ce le-aţi părăsit acum, acei unii care aţi trecut prin acestea şi acum vă aflaţi aici? Nu-i aşa că pe atunci erau dulci? De ce nu mai sunt dulci acuma?

Venind încoace, aţi văzut cu ce gust, cu ce sete, cu ce poftă băteau din picioare cei ce beau şi jucau. [Chiar] dacă nu i-aţi văzut, auzeaţi de afară chiotele şi săltările lor de ve­selie.

Dacă deci şi acolo era veselie ome­nească, de ce n-aţi stat acolo, iubi­ţilor? De ce n-aţi schimbat gându­rile voastre de a veni aici? De ce aţi trecut peste această ispită şi vă aflaţi acum aici, să auziţi aici alte graiuri decât cele scoase din duhul fumului [şi] băuturii?

va urma

Arhimandritul Iuliu Scriban şi Oastea Domnului /  Ovidiu Rus. – Sibiu : Oastea Domnului, 2016

Author: Editor

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!