Să se bucure şi să se veselească de Tine, toţi cei ce Te caută pe Tine, Doamne, şi să zică pururea cei ce iubesc mântuirea Ta: "Slăvit să fie Domnul!" (Ps. 39,22)
  • Set Logo Section Menu from Admin > Appearance > Menus > "Manage Locations" Tab > Logo Section Navigation
Slăvit să fie Domnul!
Home Aruncați mreaja în partea dreaptã…

Aruncați mreaja în partea dreaptã…

Aruncați mreaja în partea dreaptã…

10 – O, sfinți pescari, fiți foarte atenți ce predicați și ce aduceți în adunarea Domnului!
Aruncați mreaja în partea dreaptã… Faceți chemarea cutremurãtoare dar puținã și dupã dreapta învãțãturã.
Nu cumva sã vã faceți vinovați aducând cu grãmada tot felul de ființe care vor otrãvi, vor mușca, vor strica Lucrarea lui Dumnezeu.
Nu vã faceți prin grabã, pãrtași pãcatelor celor care vin în mreaja Domnului, fãrã nașterea din nou tot cu firea lor de broascã sau de șarpe, sau de lipitoare.

11 – Ce cutremurãtor este sfatul: sã nu-ți pui cu grabã mâinile peste nimeni (1 Tim. 5, 22).
Toatã durerea cea mai mare a Lucrãrii Domnului, a venit și va mai veni, din partea acestora, care au fost aduși cu graba și cu grãmada, prin chemãri forțate și firești
pentru ca acel ce i-a adus, sã se laude cu mulțimea trupurilor prinse de el.
De el, nu de Domnul.
Fiindcã ai lui erau, ca el – și nu ai Domnului ca Domnul.

12 – Când iubești puternic pe cineva, împrumuți nu numai felul lui de a umbla – ci și felul lui de a vorbi.
Multe din persoanele care ne sunt apropiate, rãmân pentru noi cu numele pe care li l-au dat odatã copiii lor iubiți. Sau pãrinții lor în copilãria lor iubitã.

13 – Ce minunat este când credinciosul Domnului deprinde felul de a vorbi al lui Iisus!
Când vorbirea noastrã se formeazã dupã vocabularul clar, cuviincios și dulce al Bibliei!
Este o fericire sã asculți vorbirile pline de miez ale unor ucenici credincioși ai lui Iisus, care nu numai cã vorbesc adevãrul sãnãtos al mântuirii, dar îl și înfãțișeazã în cuvintele simple, limpezi și înțelese de toți, ale vocabularului Biblic.

14 – Ce întristat îți rãmâne sufletul de multe ori când auzi pe câte unii alergând anume dupã cuvintele cele mai neînțelese și mai strãine, pentru a se arãta pe ei, nu pe Iisus.
Ba încã de multe ori acești vorbãreți, în dorința lor de a se arãta prea știutori, rostesc și cuvinte ale cãror înțeles adevãrat nu-l cunosc, dându-și astfel pe fațã nu numai trufia, ci și prostia. Pentru cã cuvântul radical rostit de el cu trufie prosteascã, are cu totul alt înțeles și alt loc decât cel în care îl înfãțișeazã ei.

15 – Vorbirile încâlcite și vorbitorii acestora, nu aduc niciodatã nici un folos nimãnui, ci numai pagubã. În primul rând lor înșiși dovedindu-se și trufași și neștiutori – apoi și Lucrãrii lui Dumnezeu.
Dupã o astfel de vorbire care ne-a rãpit un ceas din cea mai scumpã vreme a unei mari mulțimi de suflete – am auzit un glas în jurul meu spunând: n-am înțeles chiar nimic, ca și cum ar fi vorbit turcește.
Ce pãcat de ceasul acela scump, pierdut fãrã nici un folos.
Și cât am cheltuit eu ca sã ajung pînã aici.
Și alții la fel.
– Iatã ce pagubã poate face un trufaș neștiutor.

16 – Frați vestitori ai Cuvântului Sfânt, citiți și adânciți mai mult Biblia, Cuvântul Domnului Iisus.
Învãțați pe dinafarã cele mai însemnate din versetele ei, ca sã deprindeți astfel și voi felul ei de a se exprima, de a vorbi pe înțeles.
Deprindeți-vã nu numai cu adevãrurile Bibliei, ci chiar și cu expresiile ei, denumirile ei pentru aceste adevãruri.
Vocabularul Bibliei este alcãtuit din cuvintele frumoase pe care le înțeleg toți oamenii, de orice stare școlarã, sau neșcolarã ar fi ei.

17 – Dacã veți întrebuința o vorbire simplã, vã vor înțelege și cei învãțați.
Dacã aceștia sunt cu adevãrat învãțați, auzindu-vã, vã vor prețui ca pe niște înțelepți, chiar dacã sunteți pescari.
Dar dacã veți întrebuința o vorbire încâlcitã și pretențioasã, pentru a-i uimi pe ascultãtori nu cu adevãrul și puterea Duhului ci cu expresiile culese de voi de prin nu știu ce dicționare, și cu citate de prin nu știu ce filozofi – nu numai cã mulțimea fraților nu vor înțelege și nu se va alege cu nimic – ci chiar și dacã ar fi acolo un om cult, acela vã va disprețui.
Pentru cã nici nu vorbiți cum vã este portul, nici nu vã purtați cum vã este vorba.

18 – Ce sã mai spunã cei cunoscãtori apoi despre expresiile voastre rãu folosite, din care ajunge chiar și numai una singurã spre a vã da de gol cã sunteți doar niște proști înfumurați, niște bieți pretențioși, nu culți, ci desculți.

19 – Sã ne deprindem apoi a fi evlavioși, adicã a întrebuința în toatã vorbirea noastrã mai ales între frați, sau în cercul prietenilor noștri, vorbirea cuviincioasã și respectuoasã.
Este așa de neplãcut uneori sã auzi pe unii credincioși strigându-se și întrebându-se tare și cu vorbe și numiri necuviincioase de “mã” și “tu”, – sau altfel de expresii și mai dure.

20 – Evanghelia ºi Duhul Domnului, înnoind fãptura noastrã, prin lucrarea Sa Dumnezeiascã, trebuie sã se vadã cã a iubit pe deplin și felul nostru de a vorbi cu oamenii sau pentru oameni.
Evlavia, adicã cea mai înaltã bunãvoințã, este o treaptã superioarã pe scara creșterii noastre duhovnicești (2 Petru 1, 5-7).
O Doamne, învațã-ne cum sã ne rugãm, – dar și cum sã vorbim.
Amin.

Traian Dorz, din ” Strãlucirea Biruinței”

Author: admin

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!