Să se bucure şi să se veselească de Tine, toţi cei ce Te caută pe Tine, Doamne, şi să zică pururea cei ce iubesc mântuirea Ta: "Slăvit să fie Domnul!" (Ps. 39,22)
  • Set Logo Section Menu from Admin > Appearance > Menus > "Manage Locations" Tab > Logo Section Navigation
Slăvit să fie Domnul!
Home ”Aveţi în mână vieţile generaţiilor care ne urmează…”

”Aveţi în mână vieţile generaţiilor care ne urmează…”

”Aveţi în mână vieţile generaţiilor care ne urmează…”

Totdeauna am fost, în cetate, la o adunare ca aceasta atât de importantă şi mai ales de suflet pentru toţi…

Ne simţim cu toţii la fel, chiar dacă am venit mai târziu. Înalt Preasfinţitul Ioan a transmis binecuvântare pentru toţi şi rugăciune sfântă, ca Dumnezeu să fie cu noi cu toţi pe toate căile vieţii; şi acestea să fie bune.

M-am bucurat de faptul că aţi pus şi această problemă, care ne frământă pe toţi şi care se leagă cu Evanghelia zilei, mai ales legătura între părinţi şi copii (părinţi şi părinţi duhovniceşti). Cui se datorează aceste păcate sau boli, cum a fost a tânărului din Sfânta Evanghelie; greşelile până la al 7-lea neam, zice Biblia, celor ce ne-au precedat; să dăm vina pe părinţi, pe bunici, pe străbunici, pe strămoşi? Este şi slăbiciunea firii…

În altă evanghelie, ucenicii întreabă: Cine este de vină că s-a născut orb? Nici acesta şi nici părinţii lui, ci ca să se arate slava lui Dumezeu, acesta a fost răspunsul. Să nu judecăm. Dacă nu putem noi pătrunde această taină, taina este desigur a trăirii noastre a tuturor în Dumnezeu şi El va dezlega această greutate ce apasă pe sufletul nostru. De ce noi nu am putut face? Sunteţi aici părinţi şi aveţi în mână vieţile generaţiilor care ne urmează…

Mântuitorul a avut în vedere totdeauna acestă frumuseţe sufletească a tineretului, şi tineretul nu-i voie să se piardă. Tineretul trebuie să ducă mai departe năzuinţele, gândurile, frământările noastre, pentru a le îmbunătăţi mereu pe măsură ce trec generaţii, generaţii…

Aţi închinat imn Maicii Domnului, ca o mamă a tuturor, căreia i se cuvine această plecăciune. A ştiut să vegheze şi lucrarea mântuirii a avut-o prin har ceresc în vedere. La nunta din Cana a spus: Faceţi tot ce vă spune. În ce loc a spus acest lucru? Acolo unde se plămădeşte familia, la unirea, la unitatea soţilor, la tot ceea ce înseamnă sâmburile educaţiei, a pedagogiei divine a ceea ce trebuie să avem noi în vedere.

Nu se poate să se piardă fiul atâtor lacrimi, mai ales de părinţi, de mamă şi de tată, sunt cuvintele unui ierarh care a vegheat la formarea unui tânăr; unul dintre cei mai mari bărbaţi ai Bisericii Creştine: Fericitul Augustin.

Să aveţi nădejde că ce realizaţi frăţiile voastre nu poate rămâne fără urmare. Să avem această credinţă şi chiar dacă se pare că nu totdeauna ne urmează ai noştri tineri, sunt destui care ne urmează, iar cei care nu ne urmează vor găsi până la urmă calea şi vor veni, în maturitatea lor, să urmeze Domnului în toate cele ce sunt de cuviinţă. Să devenim toţi părinţi duhovniceşti ai tineretului şi mai ales ai celor care nu pot găsi Calea. Dumnezeu să ne ajute, să ne binecuvânteze şi să împlinim an de an acest pelerinaj cu folos spre mântuirea noastră a tuturor şi spre slava lui Dumnezeu: Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt. Amin.”

Înaltpreasfințitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului,

din cuvântul rostit la Adunarea pe ţară a Oastei Domnului din Arad din 25 august 2019

error
error

Author: Editor

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!