Să se bucure şi să se veselească de Tine, toţi cei ce Te caută pe Tine, Doamne, şi să zică pururea cei ce iubesc mântuirea Ta: "Slăvit să fie Domnul!" (Ps. 39,22)
  • Set Logo Section Menu from Admin > Appearance > Menus > "Manage Locations" Tab > Logo Section Navigation
Slăvit să fie Domnul!
Home BEŢIA ORI LAPTELE?

BEŢIA ORI LAPTELE?

BEŢIA ORI LAPTELE?

În vremea când suntem în aşa-numita „săptămână a lapte­lui”, trebuie să scriem despre be­ţie, pentru că ea este mult mai tare ca băutura laptelui în ţara românească şi trebuie urmărită de aproape.

Noi a trebuit să ducem anul trecut luptă vie pentru apărarea societăţii Oastea Domnului din Sibiu, care luptă vitejeşte împo­triva beţiei în toată ţara. Această societate, în loc de a fi ajutată, a fost mai mult necăjită, iar, între alţii, o aprigă împroşcare asupra ei arunca anul trecut ziarul «Gla­sul Bucovinei» din Cernăuţi. După ce ne-am amestecat noi în această luptă şi am luat Oastea Domnului sub ocrotire, «Glasul Bucovinei» s-a astâmpărat.

Ne sosesc însă acum do­vezi din însăşi Bucovina despre puţina dreptate a «Glasului» şi de aceea deschidem iarăşi vorba des­pre Oastea Domnului.

Oştii Domnului i se impută că ia asupra ei sarcini pe care or­ganele Bisericii le împlinesc şi aşa fără ea. De ce să se soco­tească Oastea Domnului drept un organ deosebit, ales, mai moţat ca altele, că ea ar duce o luptă împotriva beţiei cum nu duc alţii? Aceasta o facem cu toţii, scria «Glasul».

Noi însă i-am răspuns că nici pe departe nu e adevărat că „o facem cu toţii”. Dovada era că beţia se afla şi se află în toi şi nu era supărată de nimeni. Dim­potrivă, beţia este foarte săltată în ţara noastră. Călcarea dumini­cii şi deschiderea crâşmelor când nu e voie, lucru aşa de obişnuit în România, erau o dovadă că be­ţia înflorea cumplit între noi şi nici vorbă că organele Bisericii şi obştea credincioşilor duceau împotriva ei lupta care trebuia. Societăţile pentru stârpirea beţiei, de care se auzea odată în Buco­vina, cum era „Trezvia”, parcă au intrat în pământ şi nu se mai au­zea de ele.

Acum, dacă aşa stăteau lu­crurile, nu era trebuinţă de o scu­lare asupra beţiei cum era cea înjghebată de Oastea Domnului? Dimpotrivă, era mare nevoie şi este încă de cât mai multe astfel de oşti.

Iată acum dovada din Bucovina că nevoia e strigătoare:

Pe ziua de 6 mai a.c., pa­rohia Redna pe Prut din protopopiatul Cernăuţiului a făcut plângere către Consiliul Eparhial Ortodox al Bucovinei pentru luarea de mă­suri cu privire la beţie. „Pe aici, scrie parohul, Păr. Minai Reguş, toate crâşmele stau deschise în duminici şi sărbători, ceea ce con­tribuie în mod grozav la submina­rea moralului…

În zilele sărbătorilor Sf. Paşti, pe la toate crâşmele din satele din jur au fost bătăi, spargeri de capete, scoateri de măsele etc., etc. Creştinii au serbat Paştile în crâşme…

Cu respect, rugăm să bine­voiţi a interveni la onorata Pre­fectură a judeţului Cernăuţi, ca să dea ordin aspru de închidere a crâş­melor în zilele de duminici şi săr­bători, ceea ce jandarmii să su­pravegheze cât de strict”…

Iată lucruri de sub ochii no­ştri, din vremea când se face miş­care pentru băutul laptelui. Da, în­ţelegem că e bine să se grăiască pentru lapte, dar totodată să se urmărească rachiul.

Şi acum, când lucrurile sunt aşa şi astfel de veşti vin din Bu­covina, ne întrebăm: ce fac domnii de acolo care scriau şi se lăudau că ei îşi fac toată datoria împo­triva beţiei?

Au fost tari împotriva Oştii Domnului. De ce nu sunt tot aşa şi împotriva beţiei?

Uşor e de făcut răul şi încet suntem la săvârşirea binelui. Nu facem şi nu lăsăm nici pe altul.

Deocamdată vedem că Bu­covina ne slujeşte cu dovezi îm­potriva gălăgioşilor de la ea. Deci iată că nu aveau dreptate împo­triva Oştii Domnului şi ea trebuie să-şi împlinească tot lucrul ei preavrednic şi folositor.

Arhim. Scriban

[Preluare din] «Epoca»

«Lumina Satelor» nr. 24 / 12 iunie 1932, p. 1

Arhimandritul Iuliu Scriban şi Oastea Domnului /   Sibiu : Oastea Domnului, 2016

Author: Editor

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!