Să se bucure şi să se veselească de Tine, toţi cei ce Te caută pe Tine, Doamne, şi să zică pururea cei ce iubesc mântuirea Ta: "Slăvit să fie Domnul!" (Ps. 39,22)
  • Set Logo Section Menu from Admin > Appearance > Menus > "Manage Locations" Tab > Logo Section Navigation
Slăvit să fie Domnul!
Home Bisericuţa de pe strada Mizieşului…

Bisericuţa de pe strada Mizieşului…

Bisericuţa de pe strada Mizieşului…

Pe lângă locurile Sfinte
Din Nazaret ori Betleem,
Ori Ghetsimani, ori Golgota,
Noi şi-ale noastre le avem. (Traian Dorz)

Cei ce seamănă cu lacrimi cu bucurie vor secera. Mergând mergeau şi plângeau, aruncând seminţele lor, dar, venind, vor veni cu bucurie ridicând snopii lor (Ps 125, 6-7).

Am făcut mai demult serviciul în localitatea Ţebea, jud. Hunedoara. În fiecare duminică mă duceam la biserică. Are această biserică ceva deosebit, şi anume, în naos, pe lăţimea de un metru, este zugrăvit Tricolorul, vopsit în culori vii, de jos până la boltă şi apoi iar până jos. La 20 de metri depărtare de această biserică, se află gorunul lui Horea şi gorunul lui Avram Iancu. Din gorun a mai rămas doar tulpina pe care nu o pot cuprinde 10 oameni. Gorunul nu a fost sădit de Horea. Denumirea de gorunul lui Horea, vine din faptul că, la umbra acestui falnic gorun, a vorbit poporului Horia şi Crişan, pregătind răscoala ce urma să înceapă. Am spus acestea pentru a vedea că avem urme lăsate în istorie, unde astăzi mergem să ne reculegem  ca neam şi credinţă. Şi astfel de monumente istorice avem presărate peste tot în ţara noastră. Şi fiecare din ele ne vorbesc, în tăcere, de ceea ce s-a petrecut pe aceste locuri.

Însă, pentru noi, ostaşii, mai proaspete şi mai de suflet urme sunt cele de la Sibiu (cimitirul din Dumbrava), casa memorială Iosif Trifa de la Certege, Săsciori, Mizieş şi multe altele în jurul cărora se adună fraţii, cinstind, prin prezenţă, cuvânt, rugăciune şi cântare urmele lor de eroi şi înaintaşi ai credinţei noastre.

Trecând prin Beiuş, spre Livada fratelui Traian, am fost plăcut surprins de bisericuţa de pe strada Mizieşului, de la capătul oraşului. Locul unde este construită această biserică m-a pus pe gânduri. Citind în Hristos – mărturia mea, la pag 226, am constatat că chiar pe acel loc s-a petrecut ceva vrednic de luat aminte: „La intrarea în oraş, doi copii se jucau pe marginea trotuarului. Unul era băiatul meu, de 11 ani, care învăţa la Beiuş şi locuia la cineva aici. Copilul sări să vină la mine, zicându-mi:

– Slăvit să fie Domnul, tăticule! Unde mergi? Vin şi eu cu tine!

– Nu, Viorel, i-am zis eu. Unde merg eu acum, tu nu poţi veni cu mine. Rămâi aici şi vă jucaţi mai departe…

Atunci îl văzu pe cel ce mă ducea şi, înspăimântat, începu să plângă.

– Fii liniştit, Viorel, l-am încurajat eu, iarăşi voi veni!

Şi lăsai copilul, plângând, ca să nu-i mai dau ocazie şefului să izbucnească chiar acolo.

– Ai otrăvit şi sufletul copilului, banditule! zise el pornind, cu ochii încruntaţi întorşi spre copil.

Nu intrasem mult în oraş, când îl văd venind spre noi pe fratele Gavriş, având pe el o şubă groasă. Văzându-mă cu şeful şi bănuind unde mergem, se dezbrăcă de şuba lui, şi vru să mi-o dea, fiindcă eu nu aveam decât o haină subţire… Era încă iarnă, dar fusese o zi călduţă, iar eu, plecând doar pentru câteva ceasuri de acasă, nu-mi luasem decât haina asta. Şeful se făcu dintr-o dată roşu, sări la el şi scrâşni.

– Stai! Ce vrei să faci? Vrei să-i dai haina? Bine, vino şi tu cu el. Eşti de-al lui, ha? Las’că te vedem noi şi pe tine. Dă-i drumul lângă el!

Fratele se uită liniştit la mine, apoi mi se alătură, păşind lângă mine, amândoi, înaintea lui…”

După 1990, bisericuţa aceasta s-a construit chiar pe acest loc unde fratele Gavriş (părintele Gavriş de mai târziu) vru să-i dea şuba groasă fratelui Traian. Eu cred că amplasarea acestui sfânt Locaş de închinare nu s-a hotărât în 1990, ci atunci, în 12 februarie 1950. Nimic nu este întâmplător, ci toate sunt rânduite de Dumnezeu, după a Lui voie şi înţelepciune. Slăvit să fie Domnul!

 O altă mărturie:

Transcrierea de mână

a operei fratelui Traian

Fiind cu domiciliul în apropierea fratelui Traian Dorz (n-am fost mâna dreaptă a lui), dar când era nevoie de ceva de făcut sau de mers într-o parte sau alta (cu scrisori sau ajutoare) făceam cu plăcere şi cu bucurie. Mergând periodic la el, am văzut odată o grămadă de caiete cu meditaţii şi poezii. Mi-am luat îndrăzneala şi am cerut pentru mine unul. Mi-a spus:

– Îţi dau, dar te rog să mi-l înapoiezi cât de repede cu încă unul scris de tine, de mână, şi unul pentru tine.

– Frate Traian, dar eu n-am timp când să scriu. Hai să vedem. La ora 6, deşteptarea; până la 7, mâncarea şi pregătirea pentru lucru. De la 7, la 15 serviciu. De la 15 la 16-17, masa şi treburi mărunte prin casă şi cumpărături. De la 17 la 19-20 ocupat cu copiii cu lecţiile pentru a doua zi şi supravegherea lor în parc, la joacă. De la 20-21, program administrativ. La 22, culcarea.

La care fratele Traian a spus:

– De la nicio activitate nu putem tăia timp pentru scris. Dar de la 22 la ora 6 se poate. Eu mă culc de obicei la ora 22-23 până la ora 2-3, după care mă scol şi scriu în linişte până dimineaţă; aşa că şi frăţia ta începe şi te scoală cu o oră sau două înainte dimineaţa, punând ceasul să sune, iar după 2-3 săptămâni nu-ţi va mai trebui să pui ceasul să te scoale, şi te vei scula şi, cu bucurie şi cu plăcere, vei scrie 2 sau 3 ore. Şi aşa, într-o lună, vei scrie cel puţin 1-2 caiete. Vei avea un dublu câştig. Îţi vei forma o bibliotecă deosebit de folositoare peste ani. Şi, scriind, te vei hrăni, fără să ştii, cu tot ce ai nevoie pentru creşterea duhovnicească.

– Din prima noapte, am început să fac aşa, iar peste ani am avut scrisă de mână aproape toată opera fratelui Traian. După ’90, am împrumutat tipografiei Oastea Domnului câteva caiete pentru a le compara cu altele la editarea corectă a operei şi pentru a descoperi unele omisiuni sau greşeli strecurate la transcriere. Mulţumesc lui Dumnezeu că şi în acest fel am avut posibilitatea să-mi formez o creştere duhovnicească, ostăşească.

Author: Editor

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *