Să se bucure şi să se veselească de Tine, toţi cei ce Te caută pe Tine, Doamne, şi să zică pururea cei ce iubesc mântuirea Ta: "Slăvit să fie Domnul!" (Ps. 39,22)
  • Set Logo Section Menu from Admin > Appearance > Menus > "Manage Locations" Tab > Logo Section Navigation
Slăvit să fie Domnul!
Home Câți se pierd în acest veac prin deșarta știință, pentru că nu le pasă de voia lui Dumnezeu!

Câți se pierd în acest veac prin deșarta știință, pentru că nu le pasă de voia lui Dumnezeu!

Câți se pierd în acest veac prin deșarta știință, pentru că nu le pasă de voia lui Dumnezeu!

1 Cati se pierd in acest veac prin desarta stiinta, pentru ca nu le pasa de voia lui Dumnezeu! Si pentru ca le place a trece mai bine drept oameni mari si laudati, decat smeriti.
2 Cei ce stiu multe, vor sa si para ca stiu multe, ca sa le zica oamenii: „Iata, invatatii!”
3 Cei mai multi, mai tare se nevoiesc a sti multe, decat a vietui bine; pentru aceea ratacesc si stiinta lor aduce putin sau nici un rod.
4 Cel ce crede e mult mai presus decat cel ce rationeaza, iar simplitatea inimii mult mai vrednica de dorit decat stiinta, care hraneste mandria.
5 Cu cat vei sti mai mult si mai bine, cu atat mai aspru vei fi judecat daca viata ta nu va fi la fel de sfanta, pe cat stiinta ta a fost de mare.
6 Cunoaste-te a fi nevrednic de mangaiere cereasca si mai vrednic de multa plangere si intristare.
7 De ai sti pe de rost toata Biblia si spusele tuturor filozofilor, dar ti-ar lipsi dragostea si smerenia, ce ti-ar folosi?
8 De as avea stiinta tuturor lucrurilor din lume, dar mi-ar lipsi una – dragostea – ce mi-ar folosi inaintea lui Dumnezeu, care ma va judeca dupa fapte?
9 De te-ai opri de la vorbirea nemasurata, de te-ai lasa de plimbari desarte si n-ai alerga dupa noutati seci, ti-ar ramane destula vreme si pentru cugetari mantuitoare.
10 Dorinta de a sti a pierdut pe primul om; el a cautat stiinta si a gasit moartea.
11 Este mare intelepciune a nu crede toate spusele oamenilor, iar cele auzite sau crezute a nu le purta la urechile altora.
12 Iar daca ti-a intrat in cap ca stii multe si bine, afla ca sunt inca si mai multe pe care nu le stii.
13 In ziua judecatii nu ne va intreba nimeni ce am citit, ci ce am facut; nici cum am vorbit de frumos, ci cum am vietuit de evlavios.
14 Intelept cu adevarat este acela: „Care toate bunatatile pamantului le socoteste gunoi, pentru a cunoaste si a castiga pe Hristos” (Filipeni 3, 8). Si invatat cu adevarat este cel ce se leapada de stiinta sa, pentru a face numai voia lui Dumnezeu.
15 La ce foloseste a ne bate capul cu lucruri ascunse, pentru care nimeni nu ne va osandi la judecata, daca nu le vom sti?
16 La ce ti-ar servi tie daca ai sti ce e bun si ce e rau in fiecare om, daca nu te vei cunoaste pe tine insuti?
17 Lasa lucrurile ce intarata numai curiozitatea. Citeste numai carti care, in loc de a te desfata, mai mult sa-ti franga inima spre simtirea pocaintei.
18 Lasa-te de covarsitoarea dorinta de a sti, caci de multa abatere si inselaciune este insotita.
19 Meritul omului nu este in ceea ce stie, ci in ceea ce face. Caci stiinta fara fapte nu-l va indreptati la judecata de apoi, ci dimpotriva, ii va impovara judecarea.
20 Nu te increde in stiinta ta sau a altora, ci nadajduieste spre darul lui Dumnezeu, care inalta pe cei smeriti si rastoarna pe cei mandri.
21 Nu zice nimeni sa defaimi stiinta sau simpla cunostinta a oricarui lucru, fiind buna in sine si de la Dumnezeu lasata; dar o constiinta fara pata si o viata plina de fapte bune pretuieste mai mult.
22 Stiinta ascunde in sine o cursa dibace pentru om si o mare ispita; ea il face pe om mai semet, nutreste mandria, inspira o incredere in sine criminala si nebuna, in acelasi timp.
23 Stiinta cea mai intinsa nu e decat un alt fel de ignoranta, iar adevarata perfectiune consta numai in inclinarile inimii.

“Urmarea Lui Hristos” –  Toma de Kempis, Editura Bunavestire, Bacau, 1996

error

Author: Editor

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!