Să se bucure şi să se veselească de Tine, toţi cei ce Te caută pe Tine, Doamne, şi să zică pururea cei ce iubesc mântuirea Ta: "Slăvit să fie Domnul!" (Ps. 39,22)
  • Set Logo Section Menu from Admin > Appearance > Menus > "Manage Locations" Tab > Logo Section Navigation
Slăvit să fie Domnul!
Home Ceea ce ești mai cinstită

Ceea ce ești mai cinstită

Ceea ce ești mai cinstită

Cea mai cunoscutã cântare în cinstea Maicii Domnului este aceasta: „Ceea ce ești mai cinstitã decât heruvimii și mai mãritã fãrã de asemãnare decât serafimii, care fãrã stricãciune pe Dumnezeu Cuvântul ai nãscut, pe tine, cea cu adevãrat Nãscãtoare de Dumnezeu, te mãrim”. Aceastã cântare stârnește trãiri variate, de la înãlțare, mângâiere, dragoste și desfãtare, pânã la indiferențã și chiar dispreț.

Minunatã este obârșia și istoria acestei cântãri! Autorul acestei cântãri este Sf. Ierarh Cozma imnograful, episcopul de Maiuma (+12 oct.). Sf. Nicodim Aghioritul ne spune cã Sfântul Cozma a alcãtuit acest imn, pentru a aduce mângâiere și mulțumire Nãscãtoarei de Dumnezeu în Vinerea cea Mare, pentru întristarea ce a suferit-o din pricina rãstignirii Fiului ei, Unul Nãscut și Preaiubit. Tot el ne spune cã Doamna Noastrã, Nãscãtoarea de Dumnezeu, s-a dus la Sfântul Cozma, dupã ce a alcãtuit cuvintele și melodia acestui irmos, și i-a mulțumit, zicându-i cã acest imn îi aduce mai multã mulțumire decât toate celelalte imnuri și va fi de fațã oriunde este cântat acesta, binecuvântându-i pe cei ce o binecuvânteazã 1 .

În cultul Bisericii, imnul este rostit foarte des într-o zi liturgicã, nu ca o datorie, ci ca o rãsuflare a iubirii înflãcãrate fațã de Nãscãtoarea de Dumnezeu. Aceastã „iubire arzãtoare” este fondul comun al sfinților. De nenumãrate ori, în timpul Utreniei, când se cântã aceastã cântare în alternanțã cu stihurile din cântarea „Mãrește, sufletul meu, pe Domnul…”, Maica Domnului și-a împlinit în mod minunat promisiunea. Iatã un exemplu: un monah de la Mãnãstirea Grigoriu, de la Muntele Athos, în timpul unei privegheri de toatã noaptea de sãrbãtoarea Sfintei Anastasia Romana, în vremea când se cânta „Ceea ce ești mai cinstitã…”, a vãzut-o aievea pe Nãscãtoarea de Dumnezeu, așa cum este reprezentatã într-o icoanã a ei, ca o împãrãteasã plinã de mãreție, cu coroanã de aur pe cap, înconjuratã de luminã cereascã. Era însoțitã de Sfânta Anastasia și umbla prin bisericã și dãruia bani în semn de binecuvântare atât psalților, cât și monahilor care ascultau slujba și se rugau în tainã 2 .

Zilele trecute, un frate îmi istorisea ceva folositor în legãturã cu minunata cântare a Sfântului Cozma, de care unii s-au cam sãturat. Spunea el despre o credincioasã cu o adâncã evlavie fațã de Maica Domnului cã, ori de câte ori era prezentã la întâlnirile frãțești, la sfârșit spunea „Cuvine-se cu adevãrat”… și „Ceea ce ești mai cinstitã…” Unii nu prea erau bucuroși de cuvintele ei „de prisos”, dar nici nu o opreau (fratele se prihãnea cã și el fãcea parte dintre aceștia). În ultimele clipe ale vieții, acea credincioasã și-a exprimat dorința de a spune ceva fratelui care nu era de fațã. Când a auzit de aceastã dorințã enigmaticã, firește, fratele era frãmântat și se gândea mult la aceasta. Dupã multe rugãciuni, a vãzut-o pe acea sorã într-un loc foarte frumos. Apoi i-a zis: „Iatã, Maica Domnului este aici”! „Unde este, cã eu nu o vãd!”, i-a rãspuns. „Iat-o, iat-o în acea luminã, dar tu nu o poți vedea”. «M-a învrednicit Dumnezeu de o așa înștiințare… Am învãțat sã spun mai des și cu mai multã evlavie „Cuvine-se cu adevãrat”… și „Ceea ce ești mai cinstitã…”», a continuat fratele, cu cutremur și strãpungere.

Preot Petru RONCEA

1 Sfântul Nicodim Aghioritul, Calea lacrimilor ºi a rãscumpãrãrii, Tâlcuire la canoanele deniilor, Sophia, 2020, pp. 222-223.

2 Patericul Maicii Domnului, Evanghelismos, 2008, p. 358

Author: Editor

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *