Să se bucure şi să se veselească de Tine, toţi cei ce Te caută pe Tine, Doamne, şi să zică pururea cei ce iubesc mântuirea Ta: "Slăvit să fie Domnul!" (Ps. 39,22)
  • Set Logo Section Menu from Admin > Appearance > Menus > "Manage Locations" Tab > Logo Section Navigation
Slăvit să fie Domnul!
Home CEL MAI MARE PARASTAS

CEL MAI MARE PARASTAS

CEL MAI MARE PARASTAS

Sâmbăta moşilor ne dă iarăşi prilejul să cugetăm la această temă mult-discutată: cultul morţilor. O asociere dintre o sclipire filocalică a Sfântului Paisie Aghioritul, şi anumite provocări din viaţa Bisericii, m-au determinat să scriu aceste rânduri.

Sfântul Paisie Aghioritul spune că atunci când omul se întoarce cu adevărat la Dumnezeu şi trăieşte pe pământ îngereşte, prin viaţa lui trăită în sfinţenie săvârşeşte „cel mai mare parastas pentru toate generaţiile de morţi din rudenia lui”. Dimpotrivă, atunci când omul trăieşte lene duhovnicească şi în diferite păcate, îi întristează şi adaugă mereu greutate peste sufletele adormiţilor din neamul lui. Iată cuvintele lui: „Fericiţi sunt cei care au primit schima îngerească şi se nevoiesc cu smerenie şi cu mărime de suflet, trăind pe pământ ca îngerii, luminând lumea cu pilda lor luminoasă şi miluind pe cei vii şi pe cei morţi cu rugăciunile lor către milostivul Dumnezeu. Viaţa lor sfântă cred că este cel mai mare parastas pentru toate generaţiile de morţi din rudenia lor… Dumnezeu odihneşte aceste suflete şi pentru rugăciunile acelora.

Este foarte întristător că oamenii care trăiesc o viaţă păcătoasă adaugă mereu greutate peste sufletele adormiţilor din neamul lor, deoarece aceia se simt vinovaţi că s-au făcut pricină să se nască aceşti oameni care trăiesc departe de Dumnezeu şi pe care îi aşteaptă iadul veşnic, după micul iad al acestei vieţi în care trăiesc în păcat” (Sf. Paisie Aghioritul, Epistole, Evanghelismos, 2005, p. 198).

Întâlnim, uneori, nepoţi şi fii zdrobiţi pentru sufletele părinţilor şi ale bunicilor lor trecuţi din această viaţă nepregătiţi, fără pocăinţă, fără osteneală şi deprinderi creştineşti. Şi mai vedem că aceste odrasle ale acelor nefericiţi ar fi în stare să facă orice pentru sufletele pe care le-au iubit. Dar, vorbind mai mult cu ei, vedem cu durere că nici starea lor duhovnicească nu este mai bună decât cea pe care au avut-o morţii lor. Şi ei trăiesc fără rugăciune şi fără pocăinţă, nici ei nu merg regulat la biserică, nici ei nu se spovedesc şi nu se împărtăşesc după rânduială. Ei vor să-i ajute pe morţii lor, dar chiar ei au nevoie de cel mai mare ajutor. După ce le vorbim acestor oameni despre toate rânduielile prin care pot fi ajutaţi cei adormiţi (milostenii, parastase, liturghii, metanii) adăugăm şi aceste cuvinte: „…dar cel mai mare şi mai puternic parastas pe care îl puteţi face pentru părinţii şi bunicii voştri adormiţi este să vă întoarceţi cu adevărat la Dumnezeu şi să trăiţi creştineşte! Din acest «parastas», despre care poate până acum nu aţi auzit, îşi primesc putere şi eficienţă toate celelalte rânduieli pe care le avem în Biserică pentru cei adormiţi. Dar fără acest «parastas», toate celelalte slujbe şi pomeniri devin mult mai slabe şi mai nesigure”.

Un lucru este clar: în Biserica noastră, cultul morţilor este dezvoltat. Nu vrem prin aceste rânduri nici să amplificăm această râvnă exterioară, nici să o diminuăm, ci vrem să-i dăm un conţinut duhovnicesc, bisericesc, curat şi eficient. Creştinii care au mare râvnă să vină în sâmbăta morţilor la biserică pentru a-i ajuta pe strămoşii lor poate ar trebui să aibă cel puţin aceeaşi râvnă pentru mântuirea lor, nu numai într-o zi, ci în toate zilele.

Iar tu, iubite cititor, dacă te vei ridica prin sfinţenie, smerenie, osteneală şi cuget bisericesc deasupra nivelului comun, îi vei ajuta pe cei morţi şi pe cei vii, iar „casa” rânduielilor sfinte se va umple de bună-mireasmă şi datorită ţie. Cel mai mare parastas de care vorbeşte Sfântul Paisie nu le înlătură pe cele care se pot face de multe ori în timpul anului, ci le dă un conţinut bisericesc, filocalic şi mult-folositor.

Preot Petru RONCEA

Author: Editor

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *