Să se bucure şi să se veselească de Tine, toţi cei ce Te caută pe Tine, Doamne, şi să zică pururea cei ce iubesc mântuirea Ta: "Slăvit să fie Domnul!" (Ps. 39,22)
  • Set Logo Section Menu from Admin > Appearance > Menus > "Manage Locations" Tab > Logo Section Navigation
Slăvit să fie Domnul!
Home Cum ne întrebuințăm timpul?

Cum ne întrebuințăm timpul?

Cum ne întrebuințăm timpul?

„Răscumpărați vremea căci zilele sunt rele”  Efs. 5:16.

Timpul, dacă ar fi să dăm o definiție, este acel interval sau acea perioadă de la naștere până la moarte sau trecere in veșnicie. El ne este de folos pentru mântuirea noastră și pentru a ajuta și pe semenii noștrii să se poată mântui.

Părintele Dumitru Stăniloaie spune despre Timp că: “Timpul înseamnă pentru Dumnezeu durata așteptarii între bătaia Sa la poartă si fapta noastră de a deschide“. În viața spirituală nu există mâine, există azi. Timpul este marea noastră șansa în relația cu Dumnezeu. Mulți văd timpul ca pe un inamic. Oare chiar  așa să fie? Oare cu ar fi sa-l vedem ca pe un prieten?

Grecii antici aveau două cuvinte pentru timp : chronos si kairos.

Cronos era zeul timpului, cel care și-a mâncat copiii. Dar chronos este si timpul care ne manancă pe noi, timpul fugar, care ne presează întruna să muncim mai repede si ne îndeamnă să ne grăbim  de la un termen limită la altul. Chronos este timpul  urii  de sine, iar atunci când cineva îi măsoară  si pe ceilalți cu ceasul ticăitor a lui Chronos, putem vorbii despre timpul celor care îi urăsc pe ceilalți.

Dar mai există si un alt timp: Kairos, care exprimă timpul potrivit, bineplăcut, cel despre care vorbește și Hristos în Evanghelii. Primele cuvinte spuse de Iisus în această privința sunt acestea: “S-a împlinit vremea și s-a apropiat Împărăția lui Dumnezeu. Pocăiți-vă si credeți în Evanghelie.”(Mc 1,15). Timpul plăcut este timpul împlinit, este timpul unde în prezent, pentru că Dumnezeu este întodeauna prezent. Kairos este timpul în care domnește Dumnezeu, nu oamenii cu așteptările și cerințele lor.

Timpul trebuie privit cu alți ochi. Timpul kairos este timpul potrivit, timpul oportun  trebuie să îi deschidem, să îl apucăm. Este timpul când Dumnezeu ne cheamă la pocăința, la lucru. Depinde de noi ce timp vrem să trăim: chronos sau kairos.

Timpul alergării, al zbuciumului, al agitației, al tensiunii după lucrurile acestei lumi care într-o zi le lăsăm SAU să profităm de timpul oportunitații, a unei decizii pentru viața noastră. Vedeți cu toți avem la dispoziție același timp (cantitativ) pe care îl trăim sau nu calitativ? O zi are 24 ore, 1440 de minute, 86400 secunde ,nu este o zi de 28 de ore, 7 zile pe săptămână,4 săptămâni pe lună și 12 luni pe an … . Tot acest timp se scurge ori vrem ori nu vrem.

Drag cititor, cum ne folosim noi timpul? Ce înseamnă pentru noi timpul? (Bani? Odihnă? Distracție?) Crezi tu că într-o zi vom răspunde de timpul acordat lui Dumnezeu? Aşadar, cum ne petrecem noi timpul? Ne facem noi timp de a asculta cuvântul lui Dumnezeu și de-al citi? Ne facem timp să mergem regulat la Sfânta Biserică si la sfânta adunare? Etc.

În scrierile fratelui Ioan Marini am găsit câteva rânduri despre Timp:

“Fă-ți timp pentru ascultarea cuvântului lui Dumnezeu și pentru a te întoarce la El chiar acum! Fă-ți timp pentru a merge la biserică și la adunare și pentru a citi Biblia!

Fă-ți timp de rugăciune în fiecare dimineața și vei fi ocrotit  ca de un scut, pentru a înfrunta luptele zilei!

Fă-ți timp să spui un ”Rămas bun!” plin de dragoste celor ai casei, când pleci la lucru si vei vedea că munca ta va fi ușoară, iar inima îți va fi mai  !

Fă-ți timp să arați dragoste cu cei cu care ești în legături, căutând să-I ajuți, să-I încurajezi, să-I mângăi în nevoile și greutățiile lor!

Fă-ți timp să mergi la un loc cu frații tăi, să asculți cuvântul lui Dumnezeu, să cânți și  să te rogi!

Fă-ți timp să te retragi singur cu Domnul tău și să rămâi necurmat în legături cu El! Astfel, te vei întări ca să poți ține piept nevoilor zilnice. Dacă tot trebuie să-ți faci timp ca să mori de ce să nu-ți faci timp să și trăiești?

Fă-ți timp AZI căci poate mâine nu va mai fi pentru tine timp!”

Ce pline de adevăr sunt aceste versuri și ar trebui să ne motiveze și pe noi să știm cum să trăim timpul pe care l-am primit.

Am început, din păcate, să nu mai prețuim timpul acordat de Dumnezeu cum se cuvine: ne preocupăm de bani, averi, plăceri, faimă, funcții și nu mai avem timp și pentru Domnul. Să ne imaginăm că există o bancă  ce acordă  un credit contului nostru în fiecare zi 86400 dolari. Vorbim de secundele dintr-o zi, iar dacă nu folosim acel credit corect  într-o zi, tot ce rămâne pentru a doua zi este pierdut. Ce vei face? Cu siguranța vei cheltui toți banii. Fiecare avem o astfel de bancă: Timpul.

În fiecare dimineața Dumnezeu ne oferă acele secunde, acele ore. Când trece ziua se înregistrează timpul pierdut sau timpul folosit bine. Nimic nu se mai întoarce înapoi din acea zi, din acel timp. Trebuie să trăim în contul zilei de azi. Pentru a înțelege valoarea unei secunde întreabă o persoană care tocmai a evitat un accident de mașină grav…

Dumezeu să ne lumineze să știm folosi timpul corect! AMIN.

fr. Florin Harosa

articol publicat în săptămânalul duhovnicesc al Oastei Domnului Anul XXIX, nr. 23 (1156) 4-10 IUNIE 2018

Author: Editor

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!