Să se bucure şi să se veselească de Tine, toţi cei ce Te caută pe Tine, Doamne, şi să zică pururea cei ce iubesc mântuirea Ta: "Slăvit să fie Domnul!" (Ps. 39,22)
  • Set Logo Section Menu from Admin > Appearance > Menus > "Manage Locations" Tab > Logo Section Navigation
Slăvit să fie Domnul!
Home Despre răbdarea lui Dumnezeu

Despre răbdarea lui Dumnezeu

Despre răbdarea lui Dumnezeu

Puterea sufletului, virtutea ce poartă numele de răbdare este un mare dar al bunăvoinţei divine, deoarece înalţă în Dumnezeu chiar aceas­tă răbdare cu care El aşteaptă pe cei răi până ce se îndreptează. Dumnezeu nu poate suferi, nu poate răbda. Cuvântul răbdare vine, cu siguranţă, de la «pati». Şi totuşi Dumnezeu este răbdător. Acesta este unul dintre adevărurile pe care le credem dintr-o inimă fidelă şi pe care îl mărturisim cu gura, spre mântuire. Dar care este natura, care este măreţia acestei răbdări a lui Dumnezeu, Care nu suferă şi Care nu este nerăbdător, Care, dimpotrivă, este răbdarea însăşi? Este imposibil de explicat în limbaj omenesc. Răbdarea Sa este deci de neexprimat, precum zelul Său, precum mânia Sa şi celelalte sentimente ale Sale de acelaşi fel. Căci ele nu sunt la El aşa cum sunt la noi; şi nu aşa trebuie să ni le imaginăm. Aşa cum râvna Sa este zeloasă fără nici un amestec de invidie, mânia Sa fără nici o tulburare, mila Sa fără nici o durere, căinţa Sa fără îndreptarea niciunei greşeli pe care nu a putut-o săvârşi, aşa este răbdător fără să sufere.

Dar să ne întoarcem la răbdarea omenească, această virtute pe care noi trebuie să o înţelegem şi să o trăim. Să expunem în ce constă ea, atât cât ne va da Dumnezeu să o facem şi cât o va permite scurtimea acestui discurs.

Opuscule / Fericitul Augustin ; trad.: protos. dr. Arsenie Obreja. – Sibiu : Oastea Domnului, 2011

error

Author: Editor

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!