de prof. IOSIF E. NAGHIU
În masele largi ale poporului sunt multe figuri sărutate pe buze de anticele muze. În liniştea patriarhală lucrează la munca agricolă, dar în sufletele lor se frământă idei și probleme, se formează poezii şi articole.
În Mizieşul Beiuşului, în satul care a dat pe Mitropolitul Miron Romanul de la Sibiu, trăieşte un harnic gospodar Traian Dorz. A văzut lumina zilei în satul Mizies, acolo a urmat cursul primar şi tot acolo a devenit gospodar fruntaș. lubitor de slovă a citit mult şi a îndrăgit cărțile religioase. Sufletul său profund religios a început să acorde armonios coardele lirei sale multicoarde, creând poezii religioase. Poeziile sale au fost primite cu foarte mult entuziasm. A scris mult timp la ,, Lumina Satelor” atât poezii cât și articole religioase
Acum are vreo 32 de ani Traian Dorz și a publicat deja vreo 10 broșuri, volume de poezii religioase. S-au răspândit atât de mult, încât unele au apărut în mai multe ediții. Se cântă în toată țara la adunările asociației religioase Oastea Domnului.
Tânărul gospodar din Mizieș se duce la adunările Oastei Domnului și vorbește adesea cu mult entuziasm. Sătenii îl ascultă cu deosebită plăcere.
Muncitorul agricol Traian Dorz a publicat calendarul ,,Famila Creștină” la Beiuș în mii de exemplare. Calendarul este redactat interesant, variat.
A redactat revista religioasă ,,Familia creștină” în care a scris multe articole și poezii. Revista apărea în vreo 10.000 de exemplare și era foarte citită de popor.
Țăranul Traian Dorz e director și proprietar al unei reviste, redactor al unui calendar și autor a multor cărți de poezii. O bună parte din aceste poezii sunt armonizate şi le cântă în fiecare săptămână membrii Oastei Domnului. Cine n-a auzit cântarea:
,,Odată l-am văzut trecând,
Cu turma pe păstorul blând…”
poezie ce se cântă în toată țara –
În mediul rustic, în intimitatea străveche cu cerul și cu pământul Traian Dorz lucrează ogorul, iar în clipele libere știe să compună poezii religioase de o reală valoare. Lirica religioasă a acestui poet este o frumoasă dovadă a forței creatoare a poporului. Țăranul poet, director de revistă, este un fenomen de mare importanță, dovedind că în masele populare sunt multe figuri capabile de înfăptuiri remarcabile. În secolul trecut țăranul Pict. Pătruțiu de la Săliște a versificat Viețile Sfinților și multe cărți rituale. Traian Dorz versifică trăirea religioasă personală. … Țăranii din părțile Bihorului îl privesc ca pe un propovăduitor, căci la adunări ia adesea cuvântul și vorbește frumos. E mai iubit însă pentru poeziile sale, scrise cu multă iubire de oameni și față de Dumnezeu. …
Articol din ERA NOUĂ, anul IV, nr. 871, 16 septembrie 1947