Să se bucure şi să se veselească de Tine, toţi cei ce Te caută pe Tine, Doamne, şi să zică pururea cei ce iubesc mântuirea Ta: "Slăvit să fie Domnul!" (Ps. 39,22)
  • Set Logo Section Menu from Admin > Appearance > Menus > "Manage Locations" Tab > Logo Section Navigation
Slăvit să fie Domnul!
Home E vremea Postului

E vremea Postului

E vremea Postului

Ce spun Sfinţii Părinţi

 Dăm mai jos câteva din părerile şi cuvintele Sfinţilor Părinţi cu privire la post şi sănătate.

Postul e folositor sănătăţii

Să nu-mi pui înainte slăbiciunea sănătăţii tale, zice Sfântul Vasile cel Mare.

„Nu pot posti“, zici tu, dar să mănânci fără încetare şi să-ţi îndopi pântecele cu mâncăruri grele poţi şi nu-ţi vine greu. Eu ştiu că firilor slabe, şubrede, doctorii nu le poruncesc mare câtime de hrană, ci mai ales le recomandă înfrânarea. Deci tu, care eşti în stare să te îngreunezi cu atâta mâncare, de ce nu poţi s-o faci şi pe aceasta, să posteşti?

Ce este mai lesnicios pentru pântece: de-a trece noaptea după o hrănire uşoară sau de-a se odihni sub povara unei hrăniri îmbelşugate?

Puterea de viaţă cu care este înzestrat omenescul mistuie fără caznă o hrană cumpătată şi o împrăştie în trup; însă în faţa unor mâncăruri numeroase şi felurite, ea e neputincioasă a şi le însuşi în întregime şi, de pe urma faptului acestuia, se nasc tot felul de boli.

Prea multă mâncare bună căşunează nenorociri şi firea sfârşeşte prin a cădea, fiind în neputinţă de a susţine atâta grăsime.

Bagă de seamă tu, care nesocoteşti momentan apa, să nu pofteşti într-o zi o picătură dintr-însa, după pilda bogatului nemilostiv din Evanghelie.

Îngreunarea îndelungă cu multe mâncă­ruri aduce îngreuiere şi nemistuire, iar aceste tovarăşe de neînlăturat ale desfătărilor prilejuiesc trupului boli grele.

Dă-i şi trupului răgaz

Chiar şi strângătorii de biruri, zice Sfântul Vasile, îngăduie adesea răgaz supuşilor lor.

Să lase şi pântecele tău gurii tale câteva răgazuri, dă-i şi trupului tău puţin răgaz, puţină odihnă. De altfel, a posti este un imn de bucurie. Setea face plăcută băutura şi foamea te face să simţi plăcere la masă; la fel postul drege, dă gust bucatelor.

Mamă a sănătăţii

Dar poate zice cineva, se întreabă Sfântul Ioan Gură de Aur că-şi slăbeşte putinţa trupului? Iar eu încă îi spun că, pe cât se strică omul cel din afară, cu atât din zi în zi se înnoieşte cel dinlăuntru.

Şi încă, de vei vrea să cercetezi mai cu amănuntul acest lucru, vei vedea că el este şi mama sănătăţii. Iar de nu crezi cuvintele mele, întreabă pe ucenicii doctorului şi ei îţi vor spune mai adevărat cum îl numesc pe post mamă a sănătăţii. Căci durerile de cap, scurtarea vieţii, idropica, flegmele, umflăturile şi alte răsuflări de multe boli, din desfătare şi din mâncărurile cele multe zic că se nasc ca nişte izvoare dintr-o vale, dintr-o fântână rea; şi strică şi sănătatea trupului, şi bucuria sufletului.

Vinul înroşeşte faţa, dar înnegreşte  sufletul

Postul ne îngreunează pe dinafară, dar curăţă sufletul pe dinăuntru; el este greu de purtat, dar aduce răsplată bogată. Vinul, care înroşeşte faţa, prea înnegreşte sufletul; el înveseleşte trupul, dar întristează duhul. Fiindcă noi constăm din trup şi suflet, voim să ne punem lucrurile astfel în rânduială, încât amândouă – şi trupul, şi sufletul – să-şi capete hrana. Să mâncăm astfel încât trupul să trăiască şi să rămână în putere, dar să şi postim astfel, încât sufletul nostru să-şi întărească stăpânirea asupra trupului.

(Iacob al Antiohiei)

„Şi şarpele posteşte. Toată iarna doarme şi nu mănâncă nimic. Dar, când se trezeşte din somnul lui, din «postul lui», este tot şarpe; muşcă mai departe. Exact aşa fac şi creştinii care se lasă de rele pe timpul postului, dar îndată ce trece postul se apucă din nou de rele. Se muşcă şi se sfâşie iarăşi unii pe alţii şi fac toate răutăţile.“

(Părintele Iosif Trifa – «Tâlcuirea evangheliilor»)

Ioan Marini
Gânduri creştine (vol. 1)

Author: Editor

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!