Să se bucure şi să se veselească de Tine, toţi cei ce Te caută pe Tine, Doamne, şi să zică pururea cei ce iubesc mântuirea Ta: "Slăvit să fie Domnul!" (Ps. 39,22)
  • Set Logo Section Menu from Admin > Appearance > Menus > "Manage Locations" Tab > Logo Section Navigation
Slăvit să fie Domnul!
Home El este împotriva mândrilor, dar le dă har celor smeriţi.

El este împotriva mândrilor, dar le dă har celor smeriţi.

El este împotriva mândrilor, dar le dă har celor smeriţi.

fr. Popa Petru (Batiz)

Un necredincios, vrând să-şi bată joc de un copil al lui Dumnezeu, îl întreabă:

– Ce face Dumnezeul vostru acum? Ce lucrează?

– Dumnezeul nostru astăzi pe unii îi coboară şi pe alţii îi ridică.

Şi n-a mai mers dispreţuitorul acesta mult, când calul i s-a speriat de ceva, a făcut o întorsătură bruscă şi l-a trântit pe prinţul acesta cu capul de o piatră, unde şi-a găsit sfârşitul.

Aşa e Dumnezeul nostru! El este viu. El lucrează. Pe unii îi ridică, pe alţii îi coboară. El este împotriva mândrilor, dar le dă har celor smeriţi. E plină Scriptura de această învăţătură binecuvântată.

Iar Apostol Petru îi îndeamnă pe tineri: „Fiţi supuşi celor bătrâni. Şi toţi, în legăturile voastre, să fiţi împodobiţi cu smerenia, care e de mare preţ înaintea lui Dumnezeu. Aşa este învăţătura Apostolului Petru; şi această învăţătură, pentru noi, este o învăţătură deosebită, pe care o păstrăm cu scumpătate în inima noastră. Tinerilor dragi, fiţi împodobiţi cu smerenia. Avem o pildă grăitoare chiar aici în mijlocul nostru: mireasa noastră n-a fost crescută într-o familie îmbelşugată. A purtat mereu haină simplă, a credinţei, smerenia. Dar Dumnezeu a binecuvântat-o. Dumnezeu îi ridică pe cei smeriţi şi îi coboară pe cei ce se mândresc, că e împotriva mândrilor; dar celor smeriţi le dă har. E o pildă grăitoare pentru noi toţi, fraţilor dragi.

Dragii noştri tineri, noi vă însoţim în rugăciunile noastre şi la încheierea acestui legământ pe care-l faceţi astăzi în faţa sfântului altar. Şi-L rugăm pe Dumnezeu ca să vă binecuvânteze şi pe voi, şi pe părinţii care v-au crescut pe voi. Care v-au dat educaţia aceasta. Şi pe părinţii trupeşti, dar şi pe părinţii duhovniceşti, care au săpat fântâni fără oboseală. Unii au căzut şi n-au putut să vadă încă izvoarele îmbelşugate care curg din fântânile pe care ei le-au săpat. Dar lăudat să fie Dumnezeu! Părinţii lucrează în nădejdea copiilor, ca să-i facă fericiţi. [Ei] au murit cu această nădejde, şi astăzi, pe pământul ţării noastre curg izvoare binecuvântate. Când prima fântână pe care a poruncit Isaac să o sape slujitorii lui [a fost săpată, aceştia] au spus: „E o apă de munte, e o apă de izvor”. Aşa e binecuvântarea lui Dumnezeu care se revarsă în primele fântâni pe care le facem noi pentru a-i adăpa pe cei însetaţi şi toată turma lui Dumnezeu.

Să vă binecuvânteze şi pe voi, dragilor fraţi! Să vă binecuvânteze şi cei care vor urma după voi! Şi la tot tineretul îi doresc încă o dată, din inimă.

Tinerilor dragi, cu vreme şi fără de vreme, citiţi capitolul 24 din Cartea Facerii. Să-l ştiţi pe de rost. Să ştiţi ce căutaţi. Să ştiţi ce vreţi. Să ştiţi ce vrea Dumnezeu cu voi. Să ştiţi la ce fericire mare s-a gândit pentru voi. Şi apoi urmăriţi cu luare aminte capitolul 26 şi veţi trage învăţămintele potrivite şi pentru căsătorie, cu alegerea tovarăşului, şi pentru felul de viaţă şi de trăire, până când Dumnezeu îi va ridica pe alţii care vor duce solia binecuvântată a Cuvântului lui Dumnezeu.

Dumnezeu să vă binecuvânteze, fraţilor care aţi venit pe meleagurile noastre aici, la sărbătorirea [de către noi] a acestor doi tineri. Duceţi, fraţilor, ce aţi văzut şi aţi auzit. Duceţi ce aţi simţit la această nuntă.

Şi le dorim tuturor tinerilor care n-au putut veni aici şi tuturor părinţilor trupeşti şi duhovniceşti să ia învăţămintele care s-au arătat aici: despre părinţii trupeşti care au crescut oameni după inima lui Dumnezeu şi [despre] părinţii duhovniceşti care nu obosesc, nu vor să ştie ce e oboseala până când vom face fântâni, să fie apă îmbelşugată pentru poporul lui Dumnezeu, care este Cuvântul lui Dumnezeu.

Amin.

 

din vorbirea fratelui Popa Petru (Batiz)
de la nunta de la Simeria – iunie 1978 (?)

212. FÂNTÂNILE ŢARINII NOASTRE
Strângeţi fărâmiturile / Traian Dorz. – Sibiu: Oastea Domnului, 2010 – vol.5

error

Author: Editor

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!