Să se bucure şi să se veselească de Tine, toţi cei ce Te caută pe Tine, Doamne, şi să zică pururea cei ce iubesc mântuirea Ta: "Slăvit să fie Domnul!" (Ps. 39,22)
  • Set Logo Section Menu from Admin > Appearance > Menus > "Manage Locations" Tab > Logo Section Navigation
Slăvit să fie Domnul!
Home Energiile divine

Energiile divine

Energiile divine

Prof. Acad. Dr. Dumitru Staniloae

Teologia spirituala a Parintilor ortodocsi foloseste adeseori expresia “energiile divine” sau “energiile necreate” pentru a desemna harul care isi are izvorul in Dumnezeu, in Tatal, care isi are manifestarea in Fiul, Hristos si care se comunica in Duhul Sfant. S-a spus astfel ca Hristos, pe muntele Taborului, a stralucit de energiile divine. Cu alte cuvinte, lumina care a stralucit in trupul Sau nu a fost o lumina masurabila numai cu mijloace omenesti. Nu este o lumina asemenea celei a soarelui sau a electricitatii; este Divinul personal insusi transparent prin intermediul creatului. Intrebarea care s-a pus este urmatoarea: daca aceasta lumina este divina, cum o poate atunci percepe creatura?
Cum poate ceea ce este sensibil sa-si dea seama de ceea ce nu are masura comuna pentru simturile sale?
Parintii au raspuns vorbind de o transformare, ba chiar de transfigurarea simturilor insasi: metamorfozate prin harul necreat, simturile si mintea credinciosului devin capabile sa perceapa si sa cuprinda Divinul. Cel Necuprins face El Insusi creatura in stare sa cuprinda.

“Dumnezeule, curata inima mea, ca ochii mei sa Te vada si urechile mele sa Te auda!”

In Ei insisi, Tatal, Fiul si Duhul Sfant sunt lumina. Ei sunt Ipostasuri sau Persoane luminoase, radiind iubirea si bucuria iubirii dintre Ele. Parintii spun astfel: este lumina in trei persoane, o singura lumina in trei candele, sau invers. E ca un candelabru cu trei brate. exista o singura lumina prin aceea ca Ele sunt impreuna; aceasta lumina comuna in care fiecare isi arata specificul ipostatic este legata de faptul ca Ele se bucura impreuna. Fiecare lumina straluceste in afara ei, daca se poate spune asa. Fiecare lumina iradiaza spre cealalta. Exista insa o aureola luminoasa si in jurul luminii treimice, pe care o numim energia divina; ea este aceea care ne atinge si ne metamorfozeaza pentru a fi in stare sa percepem. Primind aceasta lumina, vazand-o, nu vedem natura divina insasi, nici chiar persoana divina in ea insasi. Dar ne unim cu Tatal, Fiul si Duhul Sfant; simtim in aceasta lumina prezenta Lor, ceea ce inseamna ca noi insine devenim treptat lumina. Aceasta unire este unul din punctele centrale ale teologiei mistice ortodoxe: umanul este indumnezeit de energiile divine, in masura in care persoana umana are comuniune cu Persoana divina.

“Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, trimite peste noi Duhul Sfant al Parintelui tau si lumineaza sufletele, inimile si trupurile noastre cu intreaga bogatie a energiilor Tale!
Binevoieste, asadar, sa ne socotesti ca pe niste nevrednici slujitori ai lucrarii tale mantuitoare! Amin.”

error

Author: Editor

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!