Mărturii Meditaţii

Erorile maniheilor

Fericitul Augustin

Iată-l pe ereticul maniheu care prin învăţătura lui făgăduieşte să vă iniţieze în adevăr şi care vă predică un Hristos fals şi mincinos. Nu avea, spune el, trup adevărat; trupul Lui nu era decât o aparenţă; Hristos era duh; nu există trup în Iisus Hristos.

Aceasta este învăţătura vinovatului mani­heu. Eretic nenorocit, nu primeşti deci să crezi Adevărului Însuşi când El strigă fără ocoliş: „Pipăie şi înţelege că un duh nu are nici oase, nici carne, cum vedeţi în Mine” (Lc 24, 39). Dacă refuzaţi să credeţi Adevărului, credeţi măcar iudeilor care-L răstignesc. Spuneţi voi că Iisus Hristos era Dumnezeu, iar nu un om. În acest timp, iudeul zice: Era om, iar nu Dumnezeu. Şi pe unul, şi pe celălalt, Biserica vă ruşinează, zicându-vă: Eu sunt întru adevăr şi susţin că Iisus Hristos este totodată Dumnezeu şi om.

Voi, maniheenii, pe ce vă bazaţi să arătaţi că Iisus Hristos era duh? Un duh a primit ocări? Un duh a purtat coroana de spini? Un duh a dus crucea? Dacă nu era decât un duh, de ce deci i‑au fost hainele trase la sorţi de soldaţi? Dacă nu era decât un duh, cum deci după ce şi-a dat duhul, trupul Lui a rămas fără viaţă şi atârnând mai multe ore agăţat pe cruce? Dacă nu era decât un duh, cum a fost împunsă coasta Lui de o lance? Cum L-a primit Iosif în braţele sale pentru a-L îngropa? Cum L-a pus în mormânt? Se pot face cumva toate acestea cu un duh? Tot ce a fost prezis de profeţi a fost cu desăvârşire împlinit în Persoana Lui. Eşti victimă sau autor al unei greşeli grosolane. Adevărul vă ruşinează în toate cele. Oare Însuşi Adevărul a minţit, iar voi predicaţi adevărul? Şi unde predicaţi? În ascuns, în întuneric. Dacă predica voastră nu rosteşte decât adevărul, faceţi cunoscută învăţătura voastră. Arătaţi-mi biserica voastră. V-aţi înşelat şi înşelaţi, iar noi cunoaştem faptele voastre. Pe voi vă dezvăluie Apostolul când strigă: „Ruşine este să se spună ce se face de ei în ascuns” (Ef 5, 12). Noi ne ruşinăm să o spunem, voi însă nu mai continuaţi cu faptele voastre. Ticăloşia voastră este arătată, ruşinea voastră e dezgolită; mărturisirea voastră de credinţă şi scrierile voastre au arătat tuturor învăţătura voastră uscată pentru totdeauna.

Place lui Dumnezeu ca o pocăinţă sinceră să vină să schimbe inimile voastre!

Opuscule / Fericitul Augustin ; trad.: protos. dr. Arsenie Obreja. – Sibiu : Oastea Domnului, 2011

.

Lasă un răspuns