Să se bucure şi să se veselească de Tine, toţi cei ce Te caută pe Tine, Doamne, şi să zică pururea cei ce iubesc mântuirea Ta: "Slăvit să fie Domnul!" (Ps. 39,22)
Slăvit să fie Domnul!
Home Arhimandritul Serafim Alexiev

Arhimandritul Serafim Alexiev

Nevoinţa rugăciunii este barometrul duhovnicesc

„Nevoinţa rugăciunii este barometrul duhovnicesc care arată cum este vremea sufletului nostru. Dacă însetăm după rugăciune, este un semn bun. El arată că sufletul nostru este viu şi însetează după Dumnezeu. De va pieri, însă, această sete sfântă pentru vorbire în rugăciune cu Dumnezeu, este un semn rău, anume că păcatul a umplut sufletul cu întunericul său şi că sântem aproape de acea stare vrednică de plâns, care se numeşte moarte duhovnicească. Dintr’o astfel de moarte duhovnicească ne poate învia doar Dumnezeu, prin minunea pocăinţei noastre personale. El ne întoarce iarăşi la rugăciune şi la râvnă. (mai mult…)

Unde şi cum să mă vindec de păcat?

Păcatul este un mare rău, cu urmări adânci, greu de socotit – muncile veşnice ale iadului! Iar leacul lui, rânduit de Iisus Hristos, este atât de simplu! Pare de neînchipuit!…

Aşa cum Iisus Hristos le-a zis celor zece leproşi: „Mergeţi şi vă arătaţi preoţilor” (Lc. 17:14) iar ei, mergând, s-au curăţit, aşa şi nouă păcătoşilor ne spune, parcă: și voi sunteți bolnavi de lepră duhovnicească. Nu vă temeţi! Împliniţi numai aceasta: Mergeţi şi vă arătaţi preoţilor.

De vom nesocoti dumnezeiasca milă, spuneţi-mi, oare, cât de grele vor fi pedepsele pe care le vom suferi pentru că nu am lucrat pentru mântuirea noastră, puţinul care ne-a fost încredinţat şi este atât de uşor desăvârșit? (mai mult…)