Să se bucure şi să se veselească de Tine, toţi cei ce Te caută pe Tine, Doamne, şi să zică pururea cei ce iubesc mântuirea Ta: "Slăvit să fie Domnul!" (Ps. 39,22)
Slăvit să fie Domnul!
Home Mircea ANDRONIC

Mircea ANDRONIC

FRATELE INTIM

A spune ceva despre fratele Popa Petru de la Săucani nu este prea uşor. El făcea parte dintre puţinii fraţi intimi ai fratelui Traian Dorz, cu care a colaborat mult încă din tinereţea lor, când se formau ca viitori fraţi lucrători activi în Oastea Domnului. De cuvântul fratelui Petru, fratele Traian ţinea seama când era vorba de luat hotărâri în problemele deosebite, grele uneori, din Lucrare. Despre acest lucru mi-a vorbit chiar fratele Traian, referindu-se în mod concret la solicitarea pe care a primit-o din străinătate (din partea unora dintre cei care s-au implicat atunci în tipărirea Cântărilor Nemuritoare) de a participa la un congres creştin internaţional, fiindu-i asigurat şi paşaportul… Dar fraţi apropiaţi ai săi, printre care mai cu seamă fratele Popa Petru, l-au convins că în acest demers poate fi amestecată şi Securitatea, care abia aştepta ca el să dispară şi care, în acest sens, i-ar fi putut interzice întoarcerea în ţară. (mai mult…)

Acest om mare sfârseşte nu în declin, ci în apogeu, nu la minim, ci la maxim

O parte din vorbirea fratelui Mircea Andronic din Bacău la înmormântarea fratelui Traian Dorz (23 iunie 1989)

În numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, amin! Slăvit să fie Domnul!
“Dar de ce aţi ieşit? Să vedeţi un om îmbrăcat în haine moi? Iată, cei ce poartă haine moi sunt în casele regilor. Atunci de ce-aţi ieşit? Să vedeţi un prooroc? Da, zic vouă, şi mai mult decât un prooroc.” (Mt. 11, 8-9).
Întristată şi fericită adunare, scumpi fraţi şi iubite surori în Domnul, mă simt nevrednic să rostesc aceste câteva cuvinte aici, dar nu pot, mai ales la îndemnul fraţilor, să nu spun şi eu durerea şi fericirea din momentul de faţă. În primul rând, ţin să spun că noi, copiii, pe vremea când eram de   vârstă şcolară, prin anii grei ai foametei din 1947, am fost nu numai sufleteşte, căci nu înţelegeam prea mult, dar şi trupeşte, am fost îngrijiţi aici timp de o vară, în această casă, în această curte, pe timpul foametei, când ni s-a întins o mână de ajutor nouă, moldovenilor, care o duceam mai greu atunci. Recunoştinţa noastră este cu atât mai mare şi a mea personal pentru acest mare om al lui Dumnezeu, pentru acest titan. (mai mult…)

Motiunea din 12 septembrie 1937 – la 80 de ani (VII)

fr. Mircea ANDRONIC

Moţiunea – un document extraordinar al Oastei Domnului

Referitor la evenimentul din 12 septembrie 1937, ştiu sigur că tatăl meu, Leon, povestea cu durere mamei mele ceva despre un oarecare părinte Iosif, de la Sibiu, pe care îl respectau şi îl iubeau foarte mult, dar şi că acest părinte era foarte bolnav şi nedreptăţit de un mitropolit. Despre acea zi mi-a povestit însuşi tatăl meu, care a făcut parte din delegaţia trimisă către mitropolit. Despre asta aveam să aflu ulterior mai multe detalii şi de la alţi fraţi înaintaşi, care, mulţi dintre ei, au trecut la Domnul… (mai mult…)