Să se bucure şi să se veselească de Tine, toţi cei ce Te caută pe Tine, Doamne, şi să zică pururea cei ce iubesc mântuirea Ta: "Slăvit să fie Domnul!" (Ps. 39,22)
Slăvit să fie Domnul!
Home Pavel Maliţa

Pavel Maliţa

Fratele smerit Pavel Maliţa din Oradea

S-a născut în anul 1895, în comuna Săcădat, aproape de Oradea, în judeţul Bihor. A făcut studiile la Oradea şi Cluj, luându-şi diploma de avocat. După terminarea şcolii a fost luat în armată, apoi mobilizat pe front în războiul din 1914-1918, trimis pe frontul din Italia cu ar­matele austro-un­ga­re, fiindcă Ardealul era pe atunci încorporat în Austro-Ungaria.

După eliberarea Ar­­dealului, a ocupat pos­tul de jurisconsult la Prefectura judeţului Bi­­hor din Oradea, post în care a funcţionat până la pensionarea sa, în 1965.

Prin anul 1930, când Oastea Domnului era în plin avânt, fratele Pavel Maliţa a fost printre primii intelectuali din Oradea care s-a predat Domnului, înscriin­du‑se în Lucrarea Oastei împreună cu un grup frumos de preoţi şi laici înflăcăraţi de minunatul ideal duhovnicesc şi misionar al acestei sfinte mişcări.

Din frumosul grup al conducătorilor Oastei Domnului din Oradea de atunci făceau parte pr. Cornel Mager, fratele episcopului Andrei Mager, care sprijinea Oastea Domnului cu un sfânt devotament şi cu o mare convingere că ea este cu adevărat un dar ceresc pentru Biserica noastră şi pentru poporul nostru. (mai mult…)