Home Revista “Familia Ortodoxa”

Revista “Familia Ortodoxa”

Halloween- o sărbătoare păgână de iniţiere a copiilor în practici oculte

După ce a cucerit Apusul, Halloween-ul îşi continuă marşul triumfal şi către ţările ortodoxe ale Răsăritului creştin, având ca principal aliat… statul. Da, statul laic, preocupat tot mai mult de modul în care ar putea interzice cu totul manifestările creştine în spaţiul public – lucru reuşit deja în unele state unde nu este permisă afirmarea credinţei în Hristos în perimetrul şcolilor –, este cel ce promovează astăzi prin mass-media şi prin mai toate sistemele de învăţământ sărbătoarea păgână Halloween. Să înţelegem de aici că denumirea de stat laic este doar o formulă cosmetizată a noţiunii de stăpânire păgână? (mai mult…)

error

„Fără neam suntem fără familie”

Arhim. Iustin Miron de la Oașa

Acum, în Anul Centenar, se cuvine să ne gândim mai mult la jertfa înaintașilor, la frații noștri din Basarabia și Bucovina de Nord, la ce am putea face fiecare pentru neam și țară. Având în cuget aceste lucruri, l-am rugat pe Părintele Iustin de la Oașa să ne împărtășească câteva cuvinte despre luarea-aminte la rolul pe care fiecare român îl are atât în propriul său neam, cât și în propria sa luptă duhovnicească. Căci, după spusa Părintelui, unirea cea dintre noi nu va putea dăinui fără să ne aplecăm și asupra unității lăuntrice, fără a păstra ceea ce Regele Ferdinand  numea, cu prilejul primei sale vizite la Mănăstirea Putna, „duhul sfintei uniri în inimile noastre”. (R.T.)
– Părinte Iustin, vedem că în zilele noastre se împuţinează dragostea. Ce putem face fiecare dintre noi ca să reînvie duhul dragostei între fraţi?
– Păcatul este realitatea care scade dragostea. Și atunci, dacă vrem să avem mai multă dragoste, trebuie să începem să eliminăm păcatul. Păcatul ne separă de Dumnezeu. Dumnezeu este dragoste. Separarea de El este echivalentă cu separarea de dragoste, cu îndepărtarea de dragoste. Și, de asta, pentru a ne putea apropia din nou de Dumnezeu, de iubirea Lui, trebuie să ne curăţim mai întâi de păcate. Asta înseamnă să intrăm în pocăinţă, să ne asumăm duhul pocăinţei. Ştiţi că Părintelui Teofil îi plăcea tare mult să spună că pocăința înseamnă părăsirea păcatelor. Pocăinţa înseamnă mai mult, nu numai atât, dar înseamnă şi părăsirea păcatelor. Prin pocăinţă părăsim păcatul şi tot prin pocăinţă ne unim cu Dumnezeu, care este dragoste. (mai mult…)
error

Ce anume vinde de fapt Facebook?

Nu cu foarte multă vreme în urmă, susținătorii instrumentelor media de socializare (incluzând rețele de socializare, bloguri, microbloguri, forumuri, aplicații de conversații în timp real ș.a.) vorbeau despre modurile prin care acestea urmau să ne apropie unii de alții. Ei ne sfătuiau să ne „angajăm în conversații” și explicau câtă forță avea faptul că oricine poate să „vorbească” cu oricine altcineva din orice colț de pe glob. Se presupunea că acest nou dialog global urma să alimenteze discuții de pe urma cărora va avea beneficii educația noastră a tuturor și că ne va ajuta să devenim mai apropiați și mai umani în purtarea noastră unii față de alții.

 

Astăzi nu se mai prea vorbește despre aceasta, fiindcă în mod evident lucrurile nu au stat și nu stau nicidecum așa. Dimpotrivă, instrumentele media de socializare ne înstrăinează unii de alții și au devenit un mediu îmbibat de ură și injurii personale. (mai mult…)

error

Importanța lecturii în viața copiilor noștri

De cincisprezece-douăzeci de ani, părinții și educatorii au constatat cu îngrijorare tendința generală a copiilor de-a citi tot mai puțin. Îmi permit să adaug, cu toată răspunderea, că această tendință se manifestă şi la majoritatea adulților, chiar și la o mare parte dintre adulții intelectuali care, din pricina volumului mare de muncă, nu mai reușesc să-și facă timp pentru lectură decât în vacanțe, în mijloacele de transport în comun, în drum spre muncă sau atunci când călătoresc cu trenul dacă, și accentuez, dacă nu cumva citesc presa online sau postările de pe rețelele de socializare.

Încă de acum cincisprezece-şaisprezece ani, când filmam pentru programul TV „Supernanny”, care mă aducea în contact cu familii de toate condițiile și din toate colțurile țării, am putut constata dispariția bibliotecii și înlocuirea cărților cu reviste (de preferință glossy).

Cadrele didactice vorbesc de ani de zile despre cât de sărăcăcios a ajuns vocabularul elevilor, cât de greoaie și de neîngrijită este exprimarea lor scrisă, ca urmare a lipsei lecturii, dar, consultând bibliografia obligatorie, am constatat că, de cele mai multe ori, recomandările erau similare celor din vremea copilăriei mele, deși multe alte cărți valoroase au mai fost publicate de atunci, mult mai relevante și mai atractive pentru copii și adolescenți. (mai mult…)

error

„Nu vă faceţi iluzii despre om. Iubiţi-l. Da! Iubiţi-l!”

Marturisitori romani in temnita cu Hristos

Scrisoare din temniţă despre Hristos, Viaţa veşnică

Vă scriu acum, cu sufletul împăcat de lumina Adevărului. Rog din toată inima mea, plină de dragoste pentru voi, să urmăriţi cu inima şi cu mintea voastră, pas cu pas, cuvânt cu cuvânt, tot ceea ce vă scriu eu acum.

Alta este Viaţa, decât aceea pe care obişnuit şi-o închipuie oamenii. Altul este Omul însuşi, decât acela ce se închipuie el. Altul este Adevărul, decât acela pe care şi-l închipuie mintea omenească. De ani de zile vă scriu mereu din temniţă. Şi tot scrisul meu e străbătut de acelaşi fir continuu, de acelaşi Adevăr central: Hristos, Viaţa veşnică. Fără îndoială că, de cele mai multe ori, trăind în realitatea întunecată şi întinată de păcat, furaţi fiind de vârtejul vieţii, v-aţi întrebat: „Ce-i cu Válea nostru scump, de ne scrie mereu-mereu acelaşi lucru: conştiinţa păcatului, Iubire… Hristos?…” (mai mult…)

error

Expunerea la Wi-Fi a copiilor

Cei mai multi parinti ar fi ingrijorati daca copiii lor ar avea o expunere semnificativa la plumb, cloroform, vapori de benzina sau pesticidul DDT. Agentia Internationala de Cercetare asupra Cancerului (International Agency for Research on Cancer) (IRIC), parte a Organizatiei Mondiale a Sanatatii a Natiunilor Unite, clasifica acestea si alte 250 alti agenti ca si carcinogeni de Clasa 2B – posibil cancerigeni pentru oameni. O alta categorie in aceeasi lista sunt campurile de radiofrecventa electromagnetica (radiofrequency electromagnetic fields, RF/EMF). Principalele surse de RF/EMF sunt radiourile, televizoarele, cuptoarele cu microunde, telefoanele celulare si dispozitivele Wi-Fi.
Iar o diatriba despre pericolele sistemelor noastre moderne de comunicatii? Evident, aceste dispozitive si campurile rezultate sunt extrem (si din ce in ce mai mult) de comune in societatea moderna. Chiar daca am dori, nu putem elimina expunerea noastra sau a copiilor nostri, la RF/EMF.  Dar, ar putea fi nevoie sa ne limitam aceasta expunere, atunci cand e posibil.

(mai mult…)

error

Spovedania unui înşelat

Scrisoarea aceasta a fost scrisă de un grec aflat în străinătate către Părintele Theodosie de la Mănăstirea athonită Sfântul Pavel, autorul cărţii „Spiritismul, urâciunea pustiirii”, deoarece prin intermediul acesteia s-a regăsit pe sine şi s-a slobozit din ghearele diavolului.

Părinte Theodosie,

Citind cartea sfinţiei voastre „Spiritismul, urâciunea pustiirii”, am simţit o mare nevoie să vă scriu ca să vă mulţumesc, dar şi ca să mărturisesc, eu nevrednicul, pe scurt, despre marea înşelare în care am căzut. Vă rog să mă iertaţi că vă reţin şi vă obosesc, scriindu-vă marile mele păcate.

Cu vreo zece ani în urmă, Părinte Theodosie, am cunoscut în Thessalonic un bărbat în vârstă, pe nume Vasilios, care se îndeletnicea cu hidromanţia[1]. Căra cu el o geantă în care-şi avea „uneltele”. Doream şi eu mult să învăţ acest mod de comunicare cu duhurile, însă, cu toate rugăminţile mele, nu m-a învăţat nimic. Mintea fiindu-mi mereu la aceasta, într-o noapte, în somn, a venit cineva şi s-a aşezat lângă patul meu. Mi-a spus că este „Sfântul Gheorghie” şi că de atunci înainte mă va povăţui şi ocroti. Vă puteţi da seama ce bucurie m-a cuprins! (mai mult…)

error