Să se bucure şi să se veselească de Tine, toţi cei ce Te caută pe Tine, Doamne, şi să zică pururea cei ce iubesc mântuirea Ta: "Slăvit să fie Domnul!" (Ps. 39,22)
  • Set Logo Section Menu from Admin > Appearance > Menus > "Manage Locations" Tab > Logo Section Navigation
Slăvit să fie Domnul!
Home EV. DUMINICII A 32-A DUPÃ RUSALII (a lui Zaheu Vameşul)

EV. DUMINICII A 32-A DUPÃ RUSALII (a lui Zaheu Vameşul)

EV. DUMINICII A 32-A DUPÃ RUSALII (a lui Zaheu Vameşul)

Părintele Iosif Trifa

CASA

Bătrânii noştri nu erau poate aşa de ocoşi şi învăţaţi ca noi, nepoţii lor de astăzi, dar, în schimb, ei aveau mai multă înţelepciune de viaţa şi o mai adâncă înţelegere a rosturilor vieţii celei adevărate. Aşa, între altele, bătrânii noştri privegheau neîncetat să fie casa lor curata, cinstită şi ferită de pur­tările cele slabe. Numele de „casă” era, la bătrânii noştri, un nume sfânt, pe care-l apărau de păcate cu ochi de vultur şi mână de fier.

Dar astăzi nu mai este aşa. Din casete oamenilor de azi parcă, pe zi ce merge, ies afară purtările şi datinile cele vechi şi bune şi, în locul lor, intră altele, noi şi rele. În vremea bătrânilor noştri, tata din casă era acela care mişca toate şi fără voia şi ştirea lui nimeni nu se putea mişca. Mulţi taţi de astăzi însă dorm liniştiţi de seara până dimineaţa, în vreme ce copiii lor umblă nopţile şi îşi otrăvesc sufletul.

Ba încă ceva mai mult decât atâta. Mai zilele trecute, un primpretor îmi spunea că în plasa lui s-au scos câteva sute de drepturi de făcut joc şi petrecere în case private, iar un cititor de-al nostru îmi scrie că „e mai rău de când ni s-au închis crâşmele, că au în­ceput casele oamenilor să se facă crâşme. Se mută crâşmele acum, Domnule Părinte, în casele oamenilor” (şi în mijlocul copiilor)! Asta înseamnă că sunt unii părinţi, unii taţi şi unele mame, care cu voia îşi strică casa, în loc să o întărească. Cu asta odată, slăbeşte şi ţara şi neamul, pentru că casa şi familia este temelia pe care se reazemă o ţară şi un neam.

Cititorule! De-ţi ai tu casa ta şi eşti conducătorul ei, ai de grijă că tu trebuie să fii ca un preot în ea. Răs­punderea sufleteasca ce o are un preot pentru păstorirea turmei sale din biserică, tot acea răspundere o ai şi tu pentru grija şi purtările celor din casa ta. Nu uita niciodată că purtările cele bune binecuvântează munca din casa ta. Iar cele rele strică munca şi no­rocul casei tale.

Despre casa lui Zacheu, Mân­tuitorul Hristos a zis: „Iată, mântuire s-a făcut casei acesteia”; iar despre alta a zis: „Iată, vi se lasă casa voa­stră pustie” (Lc 13, 35). Casa ta să fie casa lui Zacheu în care a intrat Mântuitorul cu bucuria mântuirii.

I. Trifa

«Lumina Satelor» nr. 5 / 11 febr. 1923, p. 1

Alte tâlcuiri la Evanghelii ale Părintelui Iosif Trifa
prezentare: Ovidiu Rus
Editura Oastea Domnului, Sibiu, 2016

Arhivă articole pe acest subiect

Author: Editor

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *