Să se bucure şi să se veselească de Tine, toţi cei ce Te caută pe Tine, Doamne, şi să zică pururea cei ce iubesc mântuirea Ta: "Slăvit să fie Domnul!" (Ps. 39,22)
  • Set Logo Section Menu from Admin > Appearance > Menus > "Manage Locations" Tab > Logo Section Navigation
Slăvit să fie Domnul!
Home Fapta Părintelui Trifa

Fapta Părintelui Trifa

Fapta Părintelui Trifa

 În ţara noastră a răsărit un preot care a dat la iveală un aşe zământ de o frumoasă noutate. E preotul Iosif Trifa de peste munţi, care a înfiinţat o tabără de vieţuire şi de lucrare creştinească zisă Oastea Domnului.

Ţinta cea dintâi a acestei noi închegări a fost de a stârpi beţia. Deoarece beţia însă nu se poate desfiinţa prin mijloacele obişnuite, precum: sfaturi, sperieturi medicale, ci numai prin fiorii credinţei, preotul Trifa şi-a luat calea aceasta.

Azi aşezământul său trăieşte de 10 ani şi a avut un spor negândit. El este şi o dovadă despre puterea de viaţă din sânul Bisericii noastre, că ea a fost în stare să influenţeze mii de oameni din grosul norodului (are 60.000 de membri) pentru treburile credinţei. În fiecare săptămână vezi cum alte şi alte suflete se încălzesc şi se îndrumă spre o viaţă nouă prin această vestire a credinţei.

Ziarele acestui aşezământ (căci are două foi: «Lumina Satelor» şi «Oastea Domnului» în fiecare săptămână) vestesc astfel de fapte. (…)

Aceasta este filozofia omului de rând: ce nu s-a mai văzut nu poate fi de ispravă. Şi deoarece noi cele nemaivăzute le descoperim la străini, gata vorba că şi preotul Trifa trebuie să fi luat acestea de la străini. Trebuie să le fi cules de la protestanţi. Prin urmare, afară cu el! Să rămânem la beţiile noastre, la flecărelile noastre, la bătăile dintre bărbat şi nevastă, la toată înstrăinarea omului de Biserică, fiindcă aceştia în fiecare noapte dau cu cuţitele prin mahalale; dar strigarea de „Săriţi, hoţii!” se aude împotriva părin-telui Trifa!

Cât e de leneş omul şi nu se dă să se scoale la treabă! Ajunge însă foarte harnic când sare la bătaie că de ce-l chemi la treabă. Fapta părintelui Trifa e o sculare la treabă. E mai cu seamă o sculare supărătoare, fiindcă înşişi oamenii satului şi ai mahalalei îţi stau în ochi ca un ghimpe şi nu te lasă să te trândăveşti. (…)

Puturoşii ce scot din lenea lor? Bârfeală şi născocire de vrăjmaşi din stele.

Arhim. Iuliu SCRIBAN

(în Oastea Domnului, nr. 12 / 19 martie 1933)

Author: Editor

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *