Oastea Domnului

Firimituri de la masa Sfinţilor Părinţi (XIII)

DACĂ NOI FACEM VOIA LUI DUMNEZEU ,
EL VA TRIMITE LEGIUNI DE ÎNGERI CA SĂ FACĂ VOIA NOASTRĂ…! (Arhimandrit Zaharia Zaharou)

„De ar fi cineva, chiar și Petru sau Pavel sau Iacov sau Ioan, și i-ar lipsi ajutorul dumnezeiesc, ușor ar fi de învins; s-ar împiedica și ar cădea.” (Sfântul Ioan Gura de Aur)

„Sufletul nostru nu este din fire nici bun, nici rău”
“Nu vă lăsați înșelați. Tovărășiile rele strică obiceiurile bune” (I Corinteni 15, 33). Așadar, graiurile bune ne sunt de folos și chiar cele înfricosatoare ne înțelepțesc.Pentru că sufletul este precum lumânarea, adică dacă porți discuții reci, l-ai împietrit și l-ai făcut indiferent. Dacă porți însă discuții fierbinți, l-ai înmuiat și l-ai plăsmuit așa cum ai voit și i-ai pecetluit chip împărătesc. Deci să ne închidem urechile la discuții fără folos, căci paguba nu este mică și de aici ne vin toate relele. Mai întâi să gândim, după aceea să vorbim și să lucrăm. De multe ori, oamenii înțelepți au fost conduși la fapte rușinoase de cuvinte urâte. Pentru ca sufletul nostru nu este din fire nici bun, nici rău, ci devine rău sau bun din voința noastră. Deci așa cum pânza, când suflă vântul, îndreaptă corabia în directia voită, sau mai bine zis, așa cum cârma conduce corabia, dacă vânturile sunt prielnice, la fel și cugetul, dacă este condus de cuvintele bune, prielnice, va pluti fără primejdie. Dacă însa este invers, de multe ori cugetul se va și scufunda. Ceea ce sunt pentru corabii vânturile, aceea sunt pentru suflete cuvintele. Porți sufletul oriunde vrei și-l preschimbi. De aceea, un scriitor sfânt, povațuindu-ne, spune: “Tot cuvântul tău să fie despre legea Celui Preaînalt” (Sfântul Ioan Gură de Aur)

„CEL CE PUNE CAPĂT RUGĂCIUNII ÎNCEPE A PĂCĂTUI…” (Sfantul Efrem Sirul)

„Este al tău doar ceea ce dăruiești!” (Sf Maxim Mărturisitorul)

„Succesele nu ne sunt date spre a ne înfoia în pene, ca în mantiile statuilor, ci pentru a le transforma în dragoste, în dezvoltare şi în dăruire pentru cei din jur.” (Părintele Nicolae Steinhardt)

„Gândurile păcătoase sunt rațiunile dracilor și înainte-mergătoarele patimii, precum rațiunile și chipurile sunt ale lucrurilor. Este cu neputință a face vreun bine sau vreun rău, dacă nu este momit întâi gândul tău. Căci gândul este mișcarea fără chip a momelii unor lucruri oarecare.” (Sfântul Grigorie Sinaitul)

„Nu se cuvine ca sufletul rațional și luptător să se sperie și să se înfricoșeze îndată de patimile care vin asupra lui, ca nu cumva să fie batjocorit de draci, ca fricos. Căci tulburat de nălucirile lumești sufletul își iese din limanul său. Să știm că virtuțile noastre sufleteşti ni se fac înaintemergătoare ale bunurilor veşnice, iar păcatele de bunăvoie pricini ale muncilor.” (Sfântul Antonie cel Mare)

„Respingeți orice duh de curiozitate. Făceți-vă munca fără să vă îngrijiți să aflați dacă ceilalți o fac pe a lor. Când lipsește curiozitatea, fiecare primeşte de la Dumnezeu ceea ce i se cuvine.” (Arhimandritul Sofronie Saharov)

sursa: via whatsapp

Lasă un răspuns