Să se bucure şi să se veselească de Tine, toţi cei ce Te caută pe Tine, Doamne, şi să zică pururea cei ce iubesc mântuirea Ta: "Slăvit să fie Domnul!" (Ps. 39,22)
  • Set Logo Section Menu from Admin > Appearance > Menus > "Manage Locations" Tab > Logo Section Navigation
Slăvit să fie Domnul!
Home Firimituri de la masa Sfinţilor Părinţi (XIX)

Firimituri de la masa Sfinţilor Părinţi (XIX)

Firimituri de la masa Sfinţilor Părinţi (XIX)

“În orice vreme și orice ați face, fie că stați, fie că lucrați, să rostiți în inimă;
DOAMNE MILUIEȘTE ! (Sf.Nectarie de Eghina)

Întrebare:
Cum să înţelegem cuvintele: „de aproapele depinde viaţa sau moartea”?

Răspuns: Acestea înseamnă: cine îl iubeşte pe aproapele şi se îngrijeşte de el, acela va dobândi viaţa veşnică, iar cine îl dispreţuieşte, îl asupreşte, îl necăjeşte, îl mustră şi îl osândeşte pe aproapele, acela nu va dobândi viaţa veşnică. (Sf.Simeon Noul Teolog)

“De vreme ce izvoarele, fântânile şi fluviile continuă să se reverse şi să curgă, când nimeni nu vine să bea din ele, la fel trebuie să predicăm, chiar dacă nimeni nu pleacă urechea la spusele noastre…” (Sfantul Ioan Gura de Aur)

“Prietenia cea cu lumea
Te lasă singur la mormânt
Şi numai „faptele credinţii”
Tovarăşi – mai departe – sunt.”  (Sf. Ioan Iacob Hozevitul)

Atunci când vedeţi că vă preocu­pă lucruri pentru care, omeneşte, nu există rezolvare şi nu le încredinţaţi lui Dumnezeu, să ştiţi că aceasta este o măiestrie a diavolului, ca să lăsaţi RUGĂCIUNEA prin care Dumnezeu poate trimite nu numai, simplu, putere dumnezeiască, ci puteri dumnezeieşti. Ajuto­rul adus de RUGĂCIUNE nu este un simplu ajutor dum­nezeiesc, ci o minune a lui Dumnezeu. Dar, din clipa în care începem să ne neliniştim, Îl împiedicăm pe Dumnezeu să intervină. Punem logica înainte, iar nu pe Dumnezeu şi voia Sa cea dumnezeiască, lucru care ne-ar îndreptăţi să primim ajutorul dumnezeiesc. (Sf. Paisie Aghioritul)

„Când omul se roagă, trebuie să se simtă ca un copil mic, iar pe Dumnezeu trebuie să-L perceapă ca pe un Tată iubitor. Și să știe că orice I-ar cere, Acela îi va dărui, dacă este spre folosul lui.” (Sfântul Cuvios Paisie Aghioritul)

„Să ne rugăm și pentru cei adormiți! Unii dintre ei săracii, sunt condamnați, și când împarte cineva pentru ei un suc, îi ușurează mult, răcorindu-i.” (Sfântul Cuvios Paisie Aghioritul)

„… teologia academică, fie ea cea mai înaltă și mai strălucită, nu este de niciun ajutor; doar RUGĂCIUNEA și NEVOINȚA.” (Cuviosul Sofronie Saharov)

„Cunoașteți acea pildă aceea interesantă care spune că oamenii, dacă se apropie de Dumnezeu, se apropie și între ei, iar dacă oamenii se depărtează de Dumnezeu, se depărtează și între ei ?” (Părintele Arhimandrit Petroniu Tănase)

„Tradiția [creștină] este sălășluirea constantă a Sfântului Duh și nu numai memoria cuvintelor. Tradiția e un principiu harismatic, nu unul istoric.” (Părintele George Florovski)

”Bun lucru este să citească omul cărți duhovnicești, dar mai bine este să le aplice, să viețuiască duhovnicește.” (Sfântul Cuvios Paisie Aghioritul)

„Dragoste adevărată a dobândit acela care nu suferă bănuieli şi vorbe împotriva aproapelui.” (Sf. Talasie Libianul)

,,Preoții sunt mai presus de îngeri. Sfinții îngeri își acoperă fețele lor în vremea Dumnezeieștii Euharistii, în timp ce preotul o săvârşeşte.

În timpul Sfintei Liturghii să pomeniți și voi în taină numele, să participe și inima voastră la durerea fiecărui suflet ce-l pomeniți, fie viu, fie adormit. Să aduceți în mintea voastră, în general, toate cazurile oamenilor, și pe cei pe care îi aveți în mod deosebit în atenția voastră, și să spuneți: ,,Maria, Nicolae… Tu știi, Dumnezeule, problemele lor. Ajută-i!“. Dacă vi se dau nume ca să le pomeniți, pomeniți-le la câteva Sfinte Liturghii, unele la trei, altele la cinci, și dupa aceea să se pomenească și celelalte.” (Sfântul Paisie Aghioritul)

Oricât de dragă ne-ar fi o persoană pe această lume, să ne gândim mai mult la Dumnezeu decât la ea.
În felul acesta reducem dramatismul despărţirilor din lumea aceasta, deoarece nu am pierdut ceea ce era mai important, adică pe Dumnezeu.
Iar când suntem legaţi mai mult de cineva drag în această lume decât de Dumnezeu, atunci la despărţirea de acea persoană cădem în mlaştina disperării datorită blestemului idolatriei în care am trăit… (Sfântul Nicolae Velimirovici)

“Drumul către iubire se îngustează când ne uităm spre ceilalţi de la înălţimea vulturilor aflaţi în zbor. Blândeţea inimii se usucă pe vrejii de dispreţ, de ură şi de trufie, dacă sufletul nu este pregătit să primească reuşita sa cu modestia şi graţia unei flori. Tot ce reuşim pentru noi şi ne aduce energie este menit a se întoarce către aceia ce se zbat, încă, în suferinţă şi-n păcat.” (Pr. Nicolae Steinhardt)

sursa: via WhatsApp

Author: Editor

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *