Mărturii Meditaţii Sfinţi Părinţi

Firimituri de la masa Sfinţilor Părinţi

”Sfânta Treime este suprema taină a existenţei, care explică toate, sau fără de care nu se poate explica nimic.”  ( Pr. D.Stăniloae )

”Să-l simţi pe semenul tău alături de tine, mereu prezent, şi să nu te întrebi niciodată: „Cine este omul acesta?” , ci să-ţi spui „Nu este străin. Este fratele meu. Este Biserica lui Hristos, ca şi mine”. ( Păr. Calciu Dumitreasa )

,,Vă spun că uneori Dumnezeu pe cei tineri îi ridică din trup devreme, ca să nu greșească, iar pe unii din bătrâni îi îngăduie și îi rabdă să trăiască mai mult ca să se pocăiască” (Păr. Paisie Olarul )

,,Cel mai frumos şi mai convingător discurs despre dragoste este imbrăţişarea!” ( Pr. D.Stăniloae )

”Timpul înseamnă pentru Dumnezeu durata așteptării între bătaia Sa la poarta sufletului nostru și momentul când deschidem . ( Pr. D. Staniloae )

„Adu-ți aminte de greșelile grele ale celor ce-au căzut odinioară, dar s-au întors de la ele printr-o hotărâre sfântă și s-au pocait , iar după aceea , de cinstea de care s-au învrednicit ei.
Fă și tu așa ca și ei , ia curaj în pocăinta ta , și vei avea cinste ca ei ” ( Sfântul Isaac Sirul )

„Nădejdea în Dumnezeu este cea mai mare asigurare a omului. Încrederea în sine este vrăjmaşul nostru cel mai mare şi mai rău, care ne aruncă deodată şi fără milă în aer, lăsându-ne nefericiţi pe drumuri”. ( Cuviosul Paisie Aghioritul )

Avva Ioan cel Pitic spunea: „Nu se poate zidi o casa de sus in jos, ci de la temelie catre acoperis”. Cand a fost intrebat: „Ce inseamna aceasta?”. El a raspuns: „Temelia este aproapele, pe care trebuie sa-l castig si sa-i fiu de folos mai intai. De el atarna toate poruncile lui Hristos”.

„Iubitul meu! Bagă de seamă: cimitirul de lângă biserică este un ogor. Este un ogor bisericesc în care fiecare ne semănăm sămânța învierii. Unii seamănă grâu, alții neghină. Și fiecare va secera ce a semănat.
Cum stai tu cu ogorul tău din cimitir? Ce ai semănat până acum în el? Fă-ți tu singur socoteala!” ( Părintele Iosif Trifa )

” Nu locul îl mântuiește pe om ci voința lui. Adam a căzut din Rai, în timp ce Lot s-a păzit chiar în Sodoma.” ( Sfântul Efrem Sirul )

”Dobândirea Duhului Sfânt este adevăratul scop al vieții creștine, în vreme ce rugăciunea, postul, pomenile și alte fapte bune făcute din dragostea de Hristos, sunt doar mijloace ale dobândirii Duhului Sfânt.” ( Sf. Serafim de Sarov )

„E mai bun un Sfinte Dumnezeule cu luare aminte, înainte de culcare, decât o priveghere de patru ceasuri în convorbiri nefolositoare.” ( Simeon Evlaviosul )

„Când este vremea de pace și avem picioarele dezlegate, haideți fraților sã mergem mereu cutreierând toate cetãțile frãțești. Dupã cum fãceau sfinții apostoli, sfântul Petru.
Sã nu stãm atunci numai în Ierusalim, numai unde sunt mulți și unde este bine, unde nu ni se cere nici o ostenealã și nici o jertfã.
Sã mergem atunci nu numai prin Iudeea sau Galileia unde avem cunoscuți, rudenii, prieteni, suflete scumpe și locuri dragi.
Ci pânã la marginile țãrii și puterilor noastre.” ( fr. Traian Dorz )

 

sursa: via WhatsApp

Lasă un răspuns