Mărturii Meditaţii Traian Dorz

Fratele NISTOR MELNIC din Chişinău

Balasinesti

GRUPUL FRAŢILOR DIN BASARABIA

Era unul dintre cei mai harnici fraţi basarabeni. Iată ce scria el din Chişinău în 1936:

„Cucernice părinte Iosif, vă aducem la cunoştinţă sf. v. şi tuturor fraţilor că în comuna Opaci, jud. Tighi­na, a fost nunta ostăşească a fr. Pavel şi a sorei Pana­ghiţa. La această nuntă au luat parte mulţi fraţi din 5 comune.

A doua zi am pornit într-un grup mare, cu steaguri în frunte şi cu cântarea „Isus, Regele cel Mare”, spre locuinţa miresei, iar de la mireasă la sf. biserică, unde au primit taina cea mare a cununiei.

Văzând sătenii marea adunare, au dat buzna la biserică, să vadă cum fac ostaşii nunta. Şi strigau în gura mare că noi suntem stricători de datini, la care bieţii oameni tare mai ţin.

După aceea a vorbit şeful de post, Ioan Bouaru, despre roadele minunate pe care le aduce Oastea Dom­nului, îndemnând pe toţi să îmbrăţişeze această mişcare. Apoi am plecat la mire cu şeful de post în frunte şi, cu cântări, străbăteam satul. Toţi câţi erau în cele 4 nunţi lumeşti ce se mai făceau atunci au venit şi s-au înrolat cu noi. Ajunşi la locuinţa mirelui, ne-au înconjurat mulţi curioşi, aşa cum nu ne-am aşteptat, crezând că la fratele este mult vin. Dar n-au avut acest noroc. În loc de vin, noi le-am cântat; în loc de mâncare trupească, le-am dat mâncare duhovnicească.

Aşa că la sfârşit, mulţi dintre cei care erau dârzi au fost cuceriţi de dragostea lui Iisus. Cu lacrimi ne‑am despărţit de ei, rugându-ne să-i abonăm şi pe ei la foaia «Isus Biruitorul». Aşa că noi nevrednicii, care am luat parte, strigăm cu glas tare: Slăvit să fie Domnul Iisus Biruitorul, căci El biruie totul!”

Traian Dorz, din Fericiţii noştri înaintaşi

Lasă un răspuns