Să se bucure şi să se veselească de Tine, toţi cei ce Te caută pe Tine, Doamne, şi să zică pururea cei ce iubesc mântuirea Ta: "Slăvit să fie Domnul!" (Ps. 39,22)
  • Set Logo Section Menu from Admin > Appearance > Menus > "Manage Locations" Tab > Logo Section Navigation
Slăvit să fie Domnul!
Home ÎN MARE STRÂMTORARE FIIND, SÃ NE RUGÃM MAICII DOMNULUI

ÎN MARE STRÂMTORARE FIIND, SÃ NE RUGÃM MAICII DOMNULUI

ÎN MARE STRÂMTORARE FIIND, SÃ NE RUGÃM MAICII DOMNULUI

Anul 2021 nu se arată a fi mai bun decât cel care tocmai s-a încheiat. Strâmtorările din anul trecut au păşit pragul Anului Nou şi ne urmăresc viaţa şi sufletul la tot pasul. Pandemia ce pare că nu se mai termină ne-a marcat existenţa şi se crede că încă nu şi-a spus ultimul cuvânt. Încercările viitoare stau sub semnul întrebării, încât se spune că – aşa cum experţii se pronunţă – viaţa de zi cu zi nu va mai fi la fel cum era înainte de apariţia acestei boli molipsitoare. Această stare de lucruri induce o anumită teamă de necunoscut, încât cei mai mulţi oameni nu ştiu ce au de făcut în „cealaltă vreme a vieţii” lor.

În această perspectivă întunecată, noi – creştinii – avem o nădejde vie în Cel care este Stăpânul vieţii şi al morţii, anume că – aşa cum numai El ştie să o facă – din tot ceea ce ni se pare că este rău El va scoate binele mântuirii noastre. Iar acest bine nădăjduim că va veni nu numai pentru marea Sa milă şi bunătate, ci şi pentru rugăciunile Maicii Sale Sfinte…

Maica Domnului suferă pentru întreaga omenire, dar mai ales suferă împreună cu Neamul cel creştinesc, al credincioşilor lui Dumnezeu. Însăşi prezenţa ei în viaţa noastră – prin rugăciunile ce i le adresăm, prin gândul la mijlocirea ei – poate aduce mari daruri de la Mântuitorul nostru Iisus Hristos. Aşa s-a întâmplat la nunta din Cana Galileii (cf. Ioan 2, 1-11). Prezenţa ei acolo a însemnat ajutorul către cei în strâmtorare. Nu mai au vin, a mijlocit ea către Mântuitorul, punând, totodată, la lucru pe cei aflaţi în încercare: Faceţi orice vă va spune. Iar Fiul ei iubit i-a împlinit dorinţa, îndemnul, rugăciunea… „Maica Domnului dovedeşte cu acest prilej o cunoaştere adâncă a tainei Fiului ei, o încredere absolută în bunătatea Sa, în compasiunea Sa faţă de suferinţele altora, ca şi în puterea Sa dumnezeiască. Iar încrederea ei nu va fi dezminţită! (…) Maica Domnului se poartă faţă de Fiul ei cu încrederea neclintită ce s-a deprins s-o aibă în El; apelează instinctiv la El, sigură că El vrea şi poate să prefacă necazul în bucurie” (Pr. Prof. Vasile Mihoc, Şapte tâlcuiri biblice despre Maica Domnului, Ed. Teofania, Sibiu, 2001, pg. 43; 44).

Să ne rugăm Maicii Domnului în orice împrejurare. Să o chemăm în ajutor, măcar o dată pe săptămână, cu un acatist sau un paraclis, precum şi cu cuvintele noastre proprii. Să ne rugăm Maicii Domnului chiar şi atunci când nu putem rosti niciun cuvânt. Cred că este cunoscută cititorilor Foii «Iisus Biruitorul» minunea pe care a făcut-o Maica Domnului cu părintele capelan Ionuţ Butoiu, de la Spitalul Municipal Câmpina, care a avut un accident în vara anului 2007. În timp ce se afla cu familia la Costineşti, a căzut în mare, fracturându-şi coloana în zona cervicală, paralizând total de la gât în jos, medicii fiind convinşi că va muri. Însă, datorită credinţei sale în Dumnezeu şi în Maica Domnului, s-a vindecat prin minune dumnezeiască. Inserăm aici o fărâmă din mărturia sa despre cum s-a rugat Maicii Domnului în timp ce se afla pe fundul mării, cu capul înfipt în nisip, fără putinţa de a se elibera din acea strâmtoare: Mă gândeam la faptul că o să mor şi nu o să ştie nimeni ce s-a întâmplat cu mine; nu o să mă mai găsească nimeni. Şi am început să mă rog cu cuvintele mele şi să strig repetat, obsesiv, în mintea mea – nu vorbeam, nu strigam, decât în mintea mea, în creierul meu se producea lucrul acesta – să mă rog şi să o chem în ajutor pe Maica Domnului”. Iar Maica Domnului, ascultându-i rugăciunea, l-a scos de acolo cum nimeni nu ştie încă. Da, Maica Domnului suferă pentru neamul creştinesc şi se roagă Fiului ei pentru cei care o cheamă în ajutor, ea însăşi fiind grabnic-ajutătoare.

Cu încrederea că Maica Domnului va veni în ajutorul nostru ori de câte ori o vom chema cu credinţă şi nădejde vie, să parcurgem „cealaltă vreme a vieţii noastre” astfel încât anul care tocmai a început, 2021, să se arate a fi, la finalul lui, un an mai bun decât precedentul.

Aurel MATEI

Author: Editor

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *