„Văzând cum trăiește lumea, încă de tânăr am început să îmi pun tot felul de întrebări despre rostul vieții, despre viața viitoare și astfel sufletul meu era într-o continuă căutare. Mie nu îmi plăcea să dansez și mă gândeam, cu o oarecare teamă, ce voi face când mă voi căsători, pentru că la nuntile din zilele noastre centrul petrecerii îl constituie dansul mirilor. Mă tot măcina acest gând și căutam o soluție. Nu am găsit una până când, în decursul unor seri, am găsit și ascultat pe internet câteva înregistrări cu Î.P.S. Longhin de la Mănăstirea Bănceni, pe atunci părintele Mihail Jar, apoi am găsit și o cântare a fratelui Traian Dorz ce se numește „Eram copil”. Asta se întâmplase aproape de finalizarea liceului.
Am povestit tot ce auzisem în acele înregistrări, prietenului și colegului meu, Petru Todirașcu. Acesta m-a ascultat, apoi m-a invitat să merg la o seară de colind împreună cu el. Am acceptat și astfel am ajuns să merg la colindat cu un grup de frați și de surori din Oastea Domnului. În acea seară am simțit că în mine s-a întâmplat ceva. Găsisem ceea ce căutam! Se cântau colinde și cântări cum nu am mai auzit și nu am crezut că există pe pământ. Apoi a urmat adunarea de Crăciun, de la Roznov, apoi cea de la Comănești și de atunci toate adunările la care am putut ajunge m-au bucurat și întărit și am hotărât că asta e viața pe care vreau să o trăiesc aici pe pământ.
Părinții mei sunt oameni credincioși, am crescut în biserica din sat și uneori mai mergeam și în alte parohii dar, nu vedeam acolo trăirea despre care auzeam că trebuie să o aibă un creștin ortodox. De aceea am căutat până am găsit această Lucrare de înnoire a vieții creștine și de întoarcere a ei la izvor, la felul de trăire al primilor creștini din biserica primară.
Le sunt veșnic recunoscător tuturor fraților pe care i-am întâlnit pentru că am găsit la fiecare dintre ei dragoste de frate. Totodată îi mulțumesc Lui Dumnezeu și fraților înaintași și nu în ultimul rând părintelui Iosif Trifa, cel care a întemeiat această Lucrare sub călăuzirea Duhului Sfânt, pentru că din această comunitate Dumnezeu mi-a dăruit încă o binecuvântare: soția minunată pe care o am. Și la nuntă am putut înlocui dansul cu rugăciunea mirilor.
Cred din tot sufletul că această lucrare e ceea ce ne lipsește prin multe locuri în bisericile noastre și cred că ea va dăinui până la sfârșitul veacurilor pentru că este de la Duhul Sfânt. Amin! Slăvit să fie Domnul!”
Dragoș Grădinaru – Gura Văii, jud. Neamț
„Am crescut de mică într-o țară străină, departe de casă, unde nu prea era adunare și nu îmi simțeam locul. Trâmbița Părintelui nostru Iosif Trifa, profetul Domnului nostru Iisus Hristos, m-a chemat acasă unde am simțit cu adevărat locul meu cald, în dulcea adunare împreună cu frații. Trâmbița cerească a sunat și pentru mine și nu am dorit să mai rămân prin străinătate, chiar dacă acolo, poate, aveam mai multe condiții de a avea un trai mai ușor, dar nu îmi plăcea pentru că Domnul Iisus îmi cam lipsea. Părintele nostru drag a stârnit și în mine o dorință puternică de a veni de acolo și de a rămâne aici unde mă simt mai bine, acasă alături de adunare. Mulțumesc Domnului că m-a chemat și pe mine prin Părintele Iosif Trifa!”
Cristina Jîtcă – Matca, Jud. Galați
„Nașterea pe acest pământ este o naștere pentru viața trecătoare și limitată, însă nașterea sufletească este o naștere pentru viața veșnică și nelimitată și reprezintă cel mai fericit moment al vieții de pe acest pământ, pentru fiecare dintre noi.
Prin nașterea Părintelui Iosif Trifa ne amintim fiecare de nașterea noastră sufletească, care s-a făcut prin scrierile sale, reușind prin simplitatea scrisului său să trezească conștiința unui neam întreg. Un OM care a înțeles că tot ceea ce faci cu dragoste și dăruire este din Dumnezeu și dăinuie în veci. El este omul înțelept care a aflat “Comoara” din țarină, a vândut tot ce avea și a cumpărat țarina. Dar dragostea sa de semeni nu l-a lăsat să se bucure singur de „Comoară”, izvorul nesecat al cunoștinței de Dumnezeu, și prin scrierile sale a dăruit-o neamului său pe care l-a iubit și prețuit. Iată că, prin spiritul său de jertfă și dăruire totală, s-a făcut cunoscut Chipul Mântuitorului Iisus Hristos, care a lucrat desăvârșit în el.
Dacă astăzi trăim Ortodoxia și frățietatea în cadrul Oastei Domnului, aceasta se datorează Părintelui Iosif Trifa, marele “pitic” al neamului românesc, un om de o înălțime duhovnicească inegalabilă, un far al Ortodoxiei românești.
Să prețuim acest erou al neamului românesc, urmându-i credința și crezul! Să fim pe deplin încredințați că Iisus Hristos este totdeauna Biruitor, iar noi să ne ducem cu frică și cutremur ostășia până la capăt. Așa să ne ajute Dumnezeu! Slăvit să fie Domnul!”
Cristinel Mistreanu – Galați
„Părintele Iosif poate însemna, în viața tinerilor de astăzi, un veritabil model. Un model greu de urmat. Viața lui, faptele lui, credința lui nu pot decât să trezească conștiința fiecăruia dintre noi. Un model de putere, tărie, încredințare în lucrurile nădăjduite care nu se văd. Un exemplu de dragoste pentru și în Dumnezeu, un exemplu de dragoste nemărginită pentru semeni. Toată viața și-a pus-o în slujba Domnului său iubit, trăind pentru El. În ciuda pierderii copiilor și a soției, nu-și pierde credința, ci din contră. Si-o întărește, agățându-se mai strâns de Crucea Lui. „Mai lângă Domnul meu, mai lângă el”.
Noi, tinerii, chiar dacă avem atâtea căi înșelătoare în față, atâtea piedici și ispite, nu putem avea scuză pentru abatere. Pentru că îl avem pe Părintele Iosif. modelul nostru, Părintele nostru care ne-a arătat jertfa, modestia, dragostea și lupta supremă pe care a putut s-o dea un singur om pentru ceea ce iubea. Pentru El. „Tinerețea este o harfă acordată să cânte la orice adiere”…”
Violeta Pațilea – Galați
Va urma…