Meditaţii Traian Dorz

Născuți… nu din firea omenească…

Nãscuți nu din sînge, nici din voia firii lor, nici din voia vreunui om, ci din Dumnezeu.

Existã naștere fireascã și existã naștere din Duh.
Existã oameni firești și existã oameni duhovnicești.
Existã trãire fireascã și tot așa existã trãire duhovniceascã,
– dupã cum existã cele douã lumi pentru care se nasc și trãiesc cele douã feluri de oameni.
Lumea fireascã o vedem și o putem avea prin umblarea dupã lucrurile ei. Dar lumea duhovniceascã o putem cunoaște numai prin credințã, și o putem moșteni numai prin dobândirea firii duhovnicești cu care putem împlini condițiile prin care o moștenim!

În lumea aceasta, au un loc și o moștenire toți cei care sunt nãscuți din firea omeneascã și împlinesc aceste condiții pe care le cere ea.
Dar în lumea viitoare, în Împãrãția lui Dumnezeu, nu vor putea avea nici un loc, nici o parte, decât aceia care dupã ce au fost nãscuți din firea omeneascã din alții, se nasc și ei înșiși prin credințã și prin trãirea creștinã, pentru lumea duhovniceascã, dobândând o nouã fire, o nouã cunoaștere, o nouã ființã înafarã de asta fireascã. Ființa și viața duhovniceascã primitã din Dumnezeu prin Cuvîntul și Duhul Sãu.
Și pãstratã mereu în viațã prin aceste douã puteri. Și prin mijloacele pe care le-a pus Dumnezeu în Biserica și Evanghelia Sa, prin care El ne întreține viața și trãirea noastrã duhovniceascã.

Dragul meu, oare tu ai firea duhovniceascã?
Cunoști tu viața duhovniceascã în Hristos și în Biserica Sa vie, prin nașterea ta din nou și prin trãirea ta puternicã și zilnicã în aceastã fire sfântã și cereascã?
Prin credința și ostenelile tale oare hrãnești tu, firea ta cea duhovniceascã?
Sau umbli mereu numai dupã îndemnurile firii lumești, care este dușmanul de moarte al firii Dumnezeiești?
O, fii cu grijã în fiecare zi, în fiecare clipã asupra luptei dintre cele douã firi din tine.
Omoarã mereu mãdularele firii lumești (Colos. 3, 5-10) prin înfrânarea și lupta credinței tale.
Și fã sã creascã, sã se întãreascã și sã vieze tot mai puternic îndelunga rãbdare, blândețea, înfrânarea poftelor (Gal. 5, 22-23).
Cãci în felul acesta vei ajunge cu siguranțã un moștenitor binecuvântat în Împãrãția veșnicã a Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos (2 Petru 1, 5-11).
Dar altfel sã știi cã nu.

Doamne Iisuse Mântuitorul nostru Iubit,
Îți mulțumesc cã m-ai trezit și pe mine din noaptea pãcatului și prin Cuvântul și Duhul Sfânt m-ai nãscut din nou dãruindu-mi firea duhovniceascã.
Prin umblarea și viața ei ajutã-mã sã pot moșteni Împãrãția Ta cea veșnicã.
Ajutã-mi Te rog prin harul Tãu cel sfânt sã pot birui în mine de fiecare datã îndemnurile cele rele ale firii pãmântești care duc la moarte și sã pot face prin credința și ostenelile mele sã se întãreascã și sã rodeascã neîncetat firea cea nãscutã din Tine care aduce mulțumire și luminã și în inima mea și a celor din jurul meu.
Spre slava Sfântului Tãu Nume.
Amin.

Traian Dorz, din „Hristos – Dumnezeul nostru” – Meditaţii după Evanghelia după Ioan

1 Comment

  • traian 4 februarie 2014

    Slavit sa fie Domnul ! Doamne ce OM MARE a fost Fr.Traian !!!Ce ADEVARURI am descoperit prin meditatiile lui ! Cititi fratilor tot ce s-a tiparit dupa 1989 DIN OPERA MARELUI OM A LUI DUMNEZEU ! Despre NASTEREA DIN NOU cred ca nu a mai scris nimeni asa de limpede !
    Slavit sa fie Domnul !

Lasă un răspuns