Să se bucure şi să se veselească de Tine, toţi cei ce Te caută pe Tine, Doamne, şi să zică pururea cei ce iubesc mântuirea Ta: "Slăvit să fie Domnul!" (Ps. 39,22)
  • Set Logo Section Menu from Admin > Appearance > Menus > "Manage Locations" Tab > Logo Section Navigation
Slăvit să fie Domnul!
Home Nevoinţa creştină – o plăcere de fiecare zi

Nevoinţa creştină – o plăcere de fiecare zi

Nevoinţa creştină – o plăcere de fiecare zi

Efortul duhovnicesc pe care creştinul trebuie să-l facă şi să-l dea ca o slujire şi lucrare de rob al lui Dumnzeu în Via Sa Duhovnicească, poartă numele de NEVOINŢĂ.

Nevoinţa înseamnă o sumă de activităţi, preocupări şi eforturi duhovniceşti zilnice care constau în: Rugăciune, CITIRE din Sf. Scriptură şi Scrierile Sfinţilor Părinţi, Meditaţie la cele citite, Facere de bine în ascuns, Cercetarea Cugetului, TREZVIE, VIGILENŢĂ şi SUPRAVEGHERE ASPRĂ DE SINE, PAZA simţurilor, a gândurilor şi a inimii, Cugetarea la Moarte şi la soarta noastră de după moarte, ÎNCORDAREA VOINŢEI de a MĂRTURISI…VIRTUTEA CREŞTINĂ, care toate împreună compun ceea ce se cheamă LUCRUL CEL DUHOVNICESC AL CREŞTINULUI!

Nevoinţa NU ESTE O DATORIE, ci o necesitate! Ea nu este obligatorie, ci este…ESENŢIALĂ, pentru rămâneare în …VIAŢĂ a celor care MERG PE CALEA CEA STRÂMTĂ!
Aşa preum o uşă care nu mai este deschisă şi rotită în balamalele sale, SE ÎNŢEPENEŞTE, şi aşa cum un foc pe care nu se mai pun lemne pe el se stinge, de asemenea şi aşa cum un pârâu repejor, dacă este deviat pe o altă matcă şi talveg ajunge de se….bălteşte şi pierde într-o mlaştină, TOT AŞA sufletul creştinului care nu se mai roagă şi nu mai se curăţeşte şi înnoieşte pe dinăuntru şi mai ales în adâncul minţii lui…SE STINGE şi se ofileşte şi se usucă…şi se pierde!

Nevoinţa duhovnicească ESTE PENTRU TOŢI CREŞTINI, şi nu numai pentru călugări cum s-ar crede la prima vedere şi înţelegere a ei. Nevoinaţa duhovnicească este de fapt PETRECEREA SUFLETULUI (şi a părţii sale celei mai adânci care este duhul) creştinului ÎNTRU LUCRĂRILE FIRII CELEI NOI şi în PURTĂRILE şi MANIFESTĂRILE OMULUI CELUI NOU, şi care a fost înnoit de vaccinul şi puterea divină a harul Botezului creştin ortodox.

Toţi creştinii ortodocşi practicanţi şi implicaţi conştient ÎN LUCRAREA cu FRICĂ şi CU CUTREMUR a PROPRIEI LOR MÂNTUIRII, FAC NEVOINŢĂ, fie că sunt conştienţi de ea sau nu.
DAR nu toţi o fac corect şi cu roade, şi nu toţi sporesc în ea, ci pentru unii creştini ea este O ADEVĂRATĂ CORVOADĂ!

De ce?

Şi anume pentru că aceşti creeştini nu au înţeles un lucru esenţial, acela că ca orice efort, şi efortul duhovnicesc are nişte, puncte prinicipale şi prioritare şi pârghii esenţiale cu care EL ESTE MAI UŞOR de depus şi săvârşit.
Când aceste puncte esenţiale şi pârghii sunt cunoscute de către creştinul râvnitior, atunci nevoinţa creştină devine o plăcere de fiecare zi, şi o desfătare duhovnicească.

Vela Gheorghe

error

Author: Editor

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!