Oastea Domnului

Nu trebuie să mergi misionar în Africa – noi avem aici atât de mult de lucru

Să-i ajutăm pe ţigani să cunoască Evanghelia

Este la noi un obicei urât şi păgân de a avea numai batjocuri la adresa ţiganilor. În faţa Evangheliei, şi ţiganii stau alături de noi şi noi alături de ei… Am adus din Germania Evanghelii scrise pe limba ţiganilor, pentru ca să trezim şi în ei cunoştinţa Mântuitorului. Rugăm pe cititorii noştri să ajute răspândirea acestor Evanghelii printre ţigani. Poate mulţi le vor citi din curiozitate, iar apoi vor afla în ele pe Mântuitorul. Nu trebuie să mergi misionar în Africa – noi avem aici atât de mult de lucru printre cei care nu cunosc pe Mântuitorul şi Dumnezeul nostru Iisus Hristos…“

( «Lumina satelor» nr. 22, din 28 mai 1926)

La această iniţiativă s-a răspuns prea puţin şi se răspunde chiar şi azi prea puţin. Încă nu s-a ridicat nici un suflet de lucrător pentru Domnul ca să-şi ia mai hotărât asupra sa, ca o sarcină de la Domnul, vestirea Evangheliei printre ţigani.

Acest popor s-a sporit şi la noi atât de mult, dar nici o lucrare susţinută nu se vede printre ei, spre a fi aduşi la Hristos Domnul. Însă diavolul face printre ei o lucrare atât de puternică. Printre ţigani sunt atât de multe păcate încât, din pricina lor, se întâmplă o mulţime de nenorociri, fiindcă ei zac în cel mai greu întuneric trupesc şi sufletesc. Nimeni nu se ocupă de mântuirea lor.

Într-un timp se făcuse prin Moldova şi între ţigani puţină lucrare şi s-au ivit atunci frumoase şi bucuroase roade… Dar şi această lucrare a slăbit din cauza asprimii vremilor care s-au abătut peste noi.

Între fraţii noştri, rămaşi în Uniunea Sovietică, avem însă un număr frumos de fraţi şi surori ţigani. Există acolo, printre ţigani, unul dintre cei mai minunaţi copii ai lui Dumnezeu, care, cu un curaj şi cu o mare râvnă de Hristos, a ajuns un misionar puternic, în cuvinte şi în fapte, pentru Evanghelia Domnului. Prin el, Cuvântul Domnului s-a răspândit şi se răspândeşte şi azi până la mari depărtări…

Cine ştie câte alte astfel de suflete minunate ar mai avea Domnul printre ţigani, dar, din pricină că noi nu ne dăm nici o osteneală să-i chemăm şi să-i aducem la Hristos, aceste comori zac şi se pierd în acel întuneric cu care sunt acoperite acum. Iată un ogor nou şi plin de făgăduinţe, ca un Canaan necunoscut. Cine va veni de acolo cu primele roade pentru Dumnezeu? Cine va asculta, în sfârşit, îndemnul Părintelui Iosif din urmă cu atâţia ani?

Traian Dorz, din ”Istoria unei Jertfe”, vol  I

Lasă un răspuns