Mărturii

O nuntă ostășească

Precum am spus mai înainte, ostașii Domnului fac botezuri, ospețe, îngropăciuni, fără alcool și beții. Iată mai jos pilda unei nunți ostășești.

Cucernice părinte Trifa! În comuna Uleș, am avut o nuntă pe care a făcut-o fratele Ioachim Buna fiului său.

La nuntă am luat parte mulți ostași și grupe de ostași din jur. Ostașii înainte de masă au luat parte la sfânta Liturghie, apoi venind de la biserică, fiind adunați toți ostașii în curtea mirelui, fanfara a cântat rugăciunea Către Hristos Împăratul măririi, apoi s-a înșirat convoiul câte doi cu doi, cu steagul Oastei în frunte și s-au dus după nănașul, cântând cântări religioase însoțite de fanfară. Pe masa nănașului ne așteptau bucate pentru nuntași, și mai presus de toate, în mijlocul mesei era pâinea vieții, – Sfânta Scriptură, de unde ne-am adăpat cu apa mântuirii ca dintr-un izvor de viață veșnică.

Apoi am plecat după mireasă, zicând rugăciunea domnească Tatăl nostru. Pe drum spre biserică așijderea am cântat cântări religioase.

După cununie, ajungând la locașul mirelui, în curte ne așteaptă o masă cu flori, între care era pusă Biblia cu Sfânta Cruce în față între două pahare cu flori de bună mireasmă. În fața mesei aștepta mama mirelui sosirea fiilor ei, ținând o prea frumoasă vorbire despre dragostea părintească pentru fiii săi. Iar după predică, nănașul a pus Biblia în mâna mirilor și așa au intrat în casă cu Sfânta Scriptură ca cei adunați în Numele Domnului. Apoi cu toții am luat masa și petrecând în cântări religioase însoțite de fanfara Oastei Domnului.

Laurențiu Hereu, ostaș – Pestișu Mic, jud. Hunedoara.

Părintele Iosif Trifa, din  “Alcoolul duhul diavolului”

Lasă un răspuns