Oastea Domnului

Parcă vremurile s-au strâmtorat şi au ajuns mai spre seară.

„Ne bucurăm că ne-ntâlnim aici, la mormântul Părintelui nostru scump. Fiecare ne-am dorit să ajungem. La un moment dat, vremurile au început să ne stea împotrivă, de credeam că nu mai ajungem. Săptămânile trecute, treceam prin Sibiu şi, la intrare în Sibiu şi la ieşire, toate maşinile mici erau oprite şi verificate. Şi m-am gândit atunci oare cum vom mai ajunge noi azi la mormântul Părintelui Iosif?!… Şi iată că, prin rugăciunile Părintelui Iosif, lucrurile s-au mai aşezat şi ne-am mai putut întâlni şi anul acesta aici, ca să ne mai întărim. Poate că uneori credem că venim aici, la mormânt, ca să-i aducem laudă Părintelui Iosif sau să-L slăvim pe Dumnezeu. Dar credeţi că are Dumnezeu nevoie de slava noastră? Nu cântă îngerii cu mult mai frumos decât noi? Cu siguranţă că da…

Vedem ce tulburi au început să fie vremurile astea. Nu ne imaginam anul trecut, pe vremea asta, că aşa va fi acum. Parcă vremurile s-au strâmtorat şi au ajuns mai spre seară. În această perioadă ne întâlnim cu foarte multe minciuni împachetate care ni-s servite ca şi adevăr. Dar noi ştim Cine-i Adevărul. Şi nu ne lăsăm păcăliţi. Se spune că diavolul, care este tatăl minciunii, a creat primul sofism. Sofismul înseamnă o minciună atât de bine argumentată şi împachetată care mi se serveşte ca adevăr, iar eu, înghiţind-o, să cad şi să mă întunec. Şi diavolul merge cu sofismul acesta şi zice: Dumnezeu este mincinos! Pentru că Dumnezeu este o dată Atotdrept şi pedepseşte toată greşeala; dar, în acelaşi timp, Dumnezeu este Atotmilostiv şi iartă pe tot păcătosul. Cum ieşim din sofismul acesta? Şi îngerii au început să cadă, pentru că nu puteau ieşi din sofismul acesta. Şi Arhanghelul Mihail, cu spada sa de foc, a zis: Să stăm bine, să stăm cu frică, să luăm aminte! Şi atunci s-a oprit căderea îngerilor.

De multe ori ne uităm şi-n viaţa noastră şi, dacă ne uităm la cineva pe care-l vedem puternic, care stă foarte bine ancorat în credinţă, atunci ne întărim şi noi şi ne oprim din căderea noastră. Aşa a fost atunci. Căderea îngerilor s-a oprit. Şi, mai târziu, când Domnul Iisus Se ruga cu lacrimi în Ghetsimani, atunci îngerii n-au înţeles sofismul. Spune Sf. Luca Evanghelistul că atunci, Mântuitorului I s-a arătat un Înger şi L-a întărit… Păcatul trebuia plătit, omul trebuia răscumpărat! În mila Sa, Atotmilostivul Dumnezeu L-a trimis pe Fiul Său să ne răscumpere pe noi din păcatul greu. Nici un om nu putea aduce această răscumpărare.

Astăzi, ni se servesc multe minciuni, argumentate, frumos împachetate, ca noi să le înghiţim ca pe un adevăr şi să începem să cădem. Să luăm bine seama, să luăm aminte la ce consumăm. Noi ştim că Adevărul nu este ceva, ci este Cineva. Numai la Acela trebuie să ne uităm. Şi la Înaintaşii noştri care ne-au adus la acest Adevăr…”

Fratele Tudor Neagu (Braşov)

din vorbirea de la comemorarea Părintelui Iosif Trifa – Dumbrava Sibiului, duminică, 14 februarie 2021, în jurul mormântului drag

Lasă un răspuns