Să se bucure şi să se veselească de Tine, toţi cei ce Te caută pe Tine, Doamne, şi să zică pururea cei ce iubesc mântuirea Ta: "Slăvit să fie Domnul!" (Ps. 39,22)
  • Set Logo Section Menu from Admin > Appearance > Menus > "Manage Locations" Tab > Logo Section Navigation
Slăvit să fie Domnul!
Home Părintele Iosif ne-ajută să ne analizăm conştiinţa noastră, viaţa noastră…

Părintele Iosif ne-ajută să ne analizăm conştiinţa noastră, viaţa noastră…

Părintele Iosif ne-ajută să ne analizăm conştiinţa noastră, viaţa noastră…

„…Noi îl înţelegem într-o mică măsură pe Părintele Iosif şi Lucrarea pe care a făcut-o, dar cu toţii simţim efectul cuvintelor sale, efectul scrisului său, care, iată, peste vremuri, ne vorbeşte atât de minunat. Mi-am amintit că am văzut scris, pe coperta 4 a cărţii «O viaţă de apostol» a fratelui învăţător Ioan Marini, un cuvânt al părintelui Ioan Sabău, care, referindu-se la personalitatea fratelui Ioan Marini, amintea de un cuvânt al marelui poet naţional Eminescu: «Iubirea faţă de neam nu constă în iubirea faţă de glie, ci în cultul faţă de marile personalităţi ale trecutului».

Părintele Iosif este pentru noi o mare personalitate duhovnicească. Şi, în dimineaţa aceasta, înainte de-a pleca spre mormânt, mi-am amintit că am văzut undeva cuvinte minunate spuse la adresa Părintelui Iosif. Este un cuvânt al lui Nicolae Iorga şi un cuvânt al lui Nae Ionescu, cuvinte spuse despre Părintele nostru duhovnicesc. Şi spune Nicolae Iorga: Dincolo, în Ardeal, un preot apostol a chemat şi cheamă sub flamura câtorva îndatoriri de bună-voie pe toţi cei care vor să se distingă în viaţa lor creştină mai mult decât media credincioşilor. Mişcarea Părintelui Trifa este bine-venită şi este vrednică de toată stima noastră. Viaţa noastră bisericească se aseamănă atât de mult cu pâraiele care curg vara când n-a mai plouat de multă vreme. Ne miră când vedem astăzi pe albia uscată acest torent ivit nu ştim de unde. Să fim înţelegători. Sus, în Libanul cel duhovnicesc, Dumnezeu păstrează tainice izvoare pentru noi, păcătoşii.

Iar celălalt cuvânt este al lui Nae Ionescu: Scrisul de 14 ani, precum şi cele peste 40 de cărţi tipărite de preotul Trifa şi sutele de mii de convertiţi sunt realizări şi titluri ce nu le poate prezenta la noi nicio faţă bisericească. Pe de altă parte, nimeni nu poate contesta că părintele Trifa are cel mai mare talent de condei, de popularizare a învăţăturilor Evangheliei şi că, prin devotamentul fără egal, a determinat cea mai populară mişcare religioasă.

Iată două mari personalităţi vorbind despre uriaşa personalitate a Părintelui nostru duhovnicesc. Cred că, cu toţii, de fiecare dată când venim aici, trăim nişte stări şi nişte sentimente pe care poate niciodată nu le-am mai avut în viaţă. Şi cu cât drag privim numai crucea aceasta, numai mormântul acesta sfânt, privim ceea ce scrie pe crucea Părintelui Iosif… Fratele Traian, tâlcuind cuvântul care se referă la Sf. Ioan Botezătorul: «Fost-a om trimis de Dumnezeu», spune despre Părintele Iosif: Nu demult, şi la poporul nostru a fost un om trimis de Dumnezeu şi numele lui ne este cunoscut şi ne este drag tuturor. Şi-apoi, mai jos, scrie pe crucea Părintelui: «Trăieşte-n veac cel soţ cu-altarul, / străluce-n veac cel stins frumos, / urmat e-n veac cel uns cu harul / de rob şi-apostol lui Hristos». Deci trăieşte, străluce şi urmat este în veac, nu numai în timpul vieţii sale, ci pentru veşnicie. Aşa a vrut Dumnezeu să-l proslăvească pe Părintele nostru duhovnicesc prin ceea ce el a făcut. De aceea, noi venim aici şi îi suntem recunoscători.

(…) Părintele Iosif, care este atât de prezent în Lucrarea aceasta atât de minunată, ne face, prin Harul lui Hristos, să trăim bucuria aceasta deosebită. Şi mai ales Părintele Iosif ne-ajută să ne analizăm conştiinţa noastră, viaţa noastră… Este atât de minunat şi atât de potrivit locul acesta pentru cei care încă nu s-au hotărât pentru a-şi dedica viaţa în slujba lui Dumnezeu, pentru cei care poate au tot amânat în anii anteriori, venind aici. Adunarea aceasta este un prilej binecuvântat pentru cei care au simţit lucrarea şi adierea Duhului Sfânt, chemarea tainică a Domnului la uşa inimii lor, ca, în timpul unei cântări, să vină aici, în faţa Sf. Altar, şi să îngenuncheze lângă crucea Părintelui Iosif şi să-şi depună frumosul legământ de predare a vieţii în slujba Domnului…”

Pr. Iosif Toma (Casa Oastei, Sibiu)

din vorbirea de la comemorarea Părintelui Iosif Trifa – Dumbrava Sibiului, duminică, 14 februarie 2021, în jurul mormântului drag

Author: Editor

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *