În clădirile ce sunt în „cetatea Betleemului” şi care sunt legate prin coridoarele lungi cu Biserica şi cu sfânta Peşteră, mai sunt încă şi alte multe biserici şi altare. Intr-un loc e altarul „Sfântului losif”, ridicat pe locul unde îngerul Domnului l-a vestit pe losif în vis să fugă cu Pruncul în Egipt din calea mâniei lui Irod. Într-un alt loc e „Biserica pruncilor ucişi de Irod”, zidită în amintirea copiilor ucişi de Irod. în această biserică se văd rugându-se cu suspine adânci mame din toate neamurile şi de toate legile care n-au avut noroc să le trăiască copilaşii.
În altă parte se vede o formă de fântână veche. Tradiţia spune că din această fântână a tras apă losif cu Măria pe vremea cât au stat în peşteră. Tradiţia mai june că în această fântână a căzut steaua Naşterii după ce a vestit magilor Naşterea Mântuitorului.
În altă parte se vad într-un colţ nişte pietre grămădite peste olaltă. Tradiţia spune că aici ar fi fost înmormântată Eva, străbuna noastră, în semnul că păcatul neascultării ei a fost îndreptat printr-o altă Evă: Fecioara Măria.
Părintele Iosif Trifa
din volumul “Pe urmele Mântuitorului“