Iată-ne ajunşi în Grădina Ghetsimani. Înainte de a merge mai departe cu cele petrecute în Grădina Ghetsimani vom spune ceva despre ce înfăţişare are această grădină. Grădina Ghetsimani se află aproape de Ierusalim, faţă în faţă cu partea de răsărit a oraşului, pe coasta Muntelui Măslinilor.
Din locul unde era templul iudeilor, coborâm valea Chedron, şi îndată ce treci acesta vale, dai în grădina Ghetsimani.
Pe vremea Mântuitorului, Muntele Măslinilor şi grădina Ghetsimani erau pline cu păduri de măslini. Era acesta un loc tainic, retras, liniştit şi potrivit pentru reculegere şi adâncire sufletească faţă de vuietul cetăţii din faţa lui. Azi însă nu mai e aşa. Muntele Măslinilor şi grădina Ghetsimani sunt pline cu clădiri, cu drumuri şi garduri moderne. Insă odată cu acesta „modernizare”, grădina Ghetsimani şi-a pierdut şi tainicul fior religios ce l-a avut odinioară. Locul unde s-a retras Mântuitorul în noaptea din Joia cea Mare nu se cunoaşte anume. Nişte călugări catolici au îngrădit o seamă de măslini bătrâni şi spun că aici ar fi acest loc. însă acest loc îngrădit cu garduri moderne de fier şi de beton (de parca-i mai mult o vilă) nu mişcă deloc sufletul. Sufletul caută un loc tainic, un loc retras, un loc ferit de zgomot şi de înfrumuseţare cu garduri şi ziduri moderne. Noroc că în grădina Ghetsimani mai sunt încă destui măslini şi locuri retrase unde cu adevărat simţi fiorul religios şi te poţi retrage în rugăciune sfântă.
Evangheliile ne spun că Mântuitorul, începând, din Lunea ce Mare, în fiecare noapte Se retrăgea în Muntele Măslinilor (grădina Ghetsimani), unde petrecea în rugăciune (Luca 21,37). „Şi era ziua învăţând în sinagogă, iar noaptea, ieşind, petrecea rugându-Se în muntele ce se cheamă al Măslinilor”.
Auzi tu, dragă cititorule? Iisus Se retrăgea să Se roage; Iisus, Fiul lui Dumnezeu Se întărea priveghind nopţi întregi în rugăciune (în vreme ce noi ne petrecem nopţile în beţii şi ospeţe).
Părintele Iosif Trifa
din volumul “Pe urmele Mântuitorului“