Să se bucure şi să se veselească de Tine, toţi cei ce Te caută pe Tine, Doamne, şi să zică pururea cei ce iubesc mântuirea Ta: "Slăvit să fie Domnul!" (Ps. 39,22)
  • Set Logo Section Menu from Admin > Appearance > Menus > "Manage Locations" Tab > Logo Section Navigation
Slăvit să fie Domnul!
Home Post și rugăciune – Două arme hotărâtoare în cazuri grele –

Post și rugăciune – Două arme hotărâtoare în cazuri grele –

Post și rugăciune – Două arme hotărâtoare în cazuri grele –

„Acest neam de demoni cu nimic nu poate ieși, decât numai cu rugăciune și cu post” (Marcu 9, 29).

Am amintit mai înainte de „cazurile grele”, când mijloacele obișnuite nu mai ajung și cel rău nu vrea nicidecum să cedeze. Dar, dacă el nu pleacă, trebuie silit să plece. Cum? Mântuitorul ne-a arătat aceasta.
Odată, pe când se găsea în fața unui tânăr stăpânit de un duh necurat pe care ucenicii au încercat să-l scoată și n-au putut, lucru ce le-a dat de gândit, fiindcă nu mai pățiseră așa ceva, după ce Mântuitorul l-a izbăvit pe tânăr, ucenicii L-au întrebat gânditori: noi de ce n-am putut să-l scoatem pe el? Și Domnul le-a spus atunci: acest neam de demoni nu iese decât cu rugăciune și cu post.

E vorba deci de cazuri de stăpâniri vrăjmașe deosebit de grele, care erau multe atunci și sunt multe și în zilele noastre. Domnul recomandă, în astfel de cazuri, rugăciunea și postul. Două arme hotărâtoare în fața cărora numai poate sta nici o piedică a nici unui vrăjmaș. Sunt arme încercate ce-au adus multe izbânzi împotriva vechiului vrăjmaș.

Vorbind despre post ca armă izbăvitoare de vrăjmaș, Sfântul Ioan Gură de Aur spune undeva:

„Groaznic este postul, dar nu nouă, ci diavolilor… Că de se îndrăcește cineva, arată-i numai chipul postului și vei vedea că rămâne neclintit și uscat ca o piatră de frica lui, și încă mai vârtos când este împreunat cu sora lui, rugăciunea. Pentru aceasta, zice Hristos: Acest neam cu nimic nu iese, ci numai cu ruga și postul.

Deci când acestea sunt groaznice vrăjmașilor noștri, se cade să le iubim și nu să ne temem de dânsele. Iar de vom vrea să ne temem, să ne temem de beție și de obiceiurile cele multe (și rele), iar nu de post; căci beția ne leagă cu mâinile îndărăt și ne dă în mâinile și în munca patimilor trupești, ca pe niște robi unei stăpâne rele. Iar de ne va găsi postul robiți și legați, ne dezleagă din legături și ne scoate din muncă și ne-aduce iar în vrednicia noastră cea dintâi”.

Ioan Marini, din „Gânduri creștine” (vol. 1), pg. 143-145, Editura „Oastea Domnului” – Sibiu, 2003

Author: Editor

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!