Oastea Domnului

Pricina de sminteală

I Corinteni 8, 8-13; 9, 1-2

„Să nu fim sminteală celor slabi” (I Cor 8, 8-13).

Dumnezeu l-a creat pe om liber, ca orice face să facă nesilit de nimeni. Dar această libertate pe care o avem în dar de la Dumnezeu ne este dăruită să facem ceea ce trebuie, nu ceea ce vrem, ca astfel să nu fim prilej de poticnire pentru aproapele nostru, după cum spune apostolul: „Dar vedeţi ca nu cumva această libertate a voastră să ajungă poticnire pentru cei slabi” (v. 9).

Mai departe, Sf. Ap. Pavel scrie Corintenilor: „Şi aşa, păcătuind împotriva fraţilor şi lovind conştiinţa lor slabă, păcătuiţi faţă de Hristos” (v. 12). Când iubeşti pe cineva, nu vrei să-l superi, dar mai ales să-l sminteşti, căci spune Sf. Teofan Zăvorâtul „…trebuie să luăm seama, nu cumva să smintim pe cineva”2 . La câţi dintre noi, astăzi, ne mai pasă de aproapele nostru şi câţi mai renunţăm la orgoliile noastre de dragul aproapelui nostru? Cine îşi iubeşte aproapele şi îi vrea mântuirea, întotdeauna trebuie să fie pătruns de dragostea lui Hristos, căci „nu poate fi un bun păstor, niciodată, acela care nu-şi iubeşte oile sale din tot sufletul său şi care nu este gata să-şi pună viaţa pentru fiecare din oile sale”3 .

Dacă mâna ta sau piciorul tău te sminteşte, taie-l; sau dacă ochiul tău te sminteşte, scoate-l şi aruncă-l de la tine” (Matei 18, 8-9). Mântuitorul ne avertizează să nu fim prilej de sminteală aproapelui nostru, chiar dacă ar trebui să suferim. Însă El nu face referire la mădularele trupului, după cum spune Sf. Ioan Gură de Aur: „Hristos nu vorbeşte aici de mădularele trupului – Doamne fereşte! Ci de prieteni, de cunoscuţi”4 . Odată, un mirean l-a întrebat pe Sf. Iosif Isihastul: Ava, cum pot să dobândesc frica de Dumnezeu? Şi Sf. Iosif îi răspunde: Alipeşte-te de omul care se teme de Dumnezeu şi aşa vei dobândi frica de Dumnezeu. De aceea să ne alipim viaţa noastră de oamenii cu frică de Dumnezeu care ne transmit pace şi bucurie, ca să dobândim şi noi frica aceea care naşte dragostea de Dumnezeu; şi aşa vom fi feriţi de oamenii care ne smintesc. Dar nu numai să ne ferim, ci să nu dăm noi prilej de poticnire aproapelui nostru, fie prin comportamentul nostru, fie prin cuvânt. Sf. Pavel zice: „Cine se sminteşte şi eu să nu ard?” (II Cor 11, 29); şi „să nu daţi fratelui prilej de poticnire sau de sminteală” (Rom 14, 13). Această dragoste părintească pe care o avea Sf. Pavel să ne-o însufleţim şi noi ca să-l putem ajuta pe aproapele nostru în urcuşul mântuirii, deoarece mântuirea personală este dependentă de mântuirea aproapelui, şi să nu-i împiedicăm pe oamenii mai slabi în credinţă, după cum spune Sf. Ioan Gură de Aur: „Smintelile sunt cele ce te împiedică să mergi pe drumul cel drept”5 .

De aceea, fiecare avem datoria faţă de aproapele nostru să trăim cinstit şi curat. „Fiul meu şi inima mea, fii cu neîncetată băgare de seamă (…) asupra datoriilor mici şi mari pe care le ai faţă de toţi cei din casa ta, din adunarea şi biserica ta, din satul tău şi din ţara ta. (…) Cum ai primit tu credinţa curată, învăţătura dreaptă, îndrumarea sănătoasă de la înaintaşii tăi, aşa să o şi dai urmaşilor tăi. Cum te-ai bucurat când ţi s-a făcut un dar, aşa să bucuri şi tu pe altul, în vreun fel, pentru ca binele să nu se oprească la tine. (…) În felul acesta, nu vei face niciodată pe fratele tău să păcătuiască”6 .

Aşadar, în fiecare clipă, putem să trăim frumos şi să-i atragem şi pe semenii noştri la Hristos Mântuitorul nostru, ori să-i îndepărtăm prin purtarea noastră, după cum ne spune şi Părintele Iosif Trifa: „A fi un creştin adevărat înseamnă să-ţi dai seama că, în fiecare clipă, ţi se pune înainte mărturisirea sau tăgăduirea lui Hristos”7 . Noi ce alegem? Alegem să-L mărturisim sau să-L tăgăduim pe Hristos?

Fratele Timotei MISTREAN

1 Pr.prof. Vasile Mihoc, Lumina Evangheliei, Ed. Agnos, Sibiu, 2016, p. 350.
2 Sf. Teofan Zăvorâtul, Tâlcuiri din Sfânta Scriptură pentru fiecare zi din an, Ed. Sophia, Bucureşti, 2015, p. 219
3 Traian Dorz, Hristos – Puterea Apostoliei, vol. 2, Ed. Oastea Domnului, Sibiu, 2009, p. 281.
4 Sf. Ioan Gură de Aur, Omilii la Matei, Ed. IBMBOR, Bucureşti, 1994, p. 688.
5 Ibidem, 683.
6 Traian Dorz, Hristos – Puterea Apostoliei, vol. 2, Ed. Oastea Domnului, Sibiu, 2009, p. 287.
7 Pr. Iosif Trifa, Tâlcuirea Evangheliilor duminicilor de peste an, Ed. Oastea Domnului, Sibiu, 2006, p. 201.