Să se bucure şi să se veselească de Tine, toţi cei ce Te caută pe Tine, Doamne, şi să zică pururea cei ce iubesc mântuirea Ta: "Slăvit să fie Domnul!" (Ps. 39,22)
  • Set Logo Section Menu from Admin > Appearance > Menus > "Manage Locations" Tab > Logo Section Navigation
Slăvit să fie Domnul!
Home Probleme exterioare versus probleme interioare

Probleme exterioare versus probleme interioare

Probleme exterioare versus probleme interioare

Vremea în care trãim acum, poate mai mult decât alte perioade din trecut, ne pune în fațã provocãri noi, complexe, la care suntem chemați sã dãm rãspuns. Un rãspuns care mai întâi are nevoie de o înțelegere, o lãmurire a ceea ce (ni) se întâmplã, ca mai apoi sã luãm atitudinea potrivitã și sã ne manifestãm corespunzãtor cu chemarea noastrã de creștini care pot și trebuie sã fie o luminã în acestã lume.

Nu mã refer aici doar la tulburarea socialã provocatã de epidemia din aceastã primã parte a anului 2020 și care se prelungește în mod neașteptat încã o vreme, ci și la alte probleme cu care ne confruntãm în mod repetat și parcã amplificat, cum ar fi aceea a rãspândirii și folosirii noilor tehnologii de comunicare în spațiul comunitar și eclezial, nu doar a celui instituțional, așa cum se obișnuia pânã acum un sfert de veac. Și, dacã ar fi sã luãm în calcul doar aceste probleme evocate, ne-ar fi suficient sã observãm faptul cã nu se poate continua în liniște cu obișnuitele maniere de gândire și de lucru, ci ni se cere o viziune, o înțelegere corespunzãtoare care sã pãtrundã în adâncul lucrurilor pentru a le putea da rãspunsul înțelept ce se cere în astfel de situații.

S-ar putea spune cã nu trebuie sã ne lãsãm înșelați și prea încântați de telefoanele noastre extrem de performante, de calculatoarele tot mai sofisticate, uitând faptul cã acestea nu reprezintã scopul și sensul vieții, ci sunt doar niște instumente de care putem sã ne folosim, ori spre bucuria noastrã de a comunica mai ușor cu cei dragi, ori spre înrobirea de ele. Epidemia prin care trecem nu a fãcut altceva decât sã ne constrângã sã folosim aceste noi instumente de comunicare în mai toate domeniile noastre de activitate și relaționare. Relația interpersonalã, fațã cãtre fațã, cu care eram prea obișnuiți și care ne-a fost restrânsã o perioadã, ne-a fãcut sã simțim și sã experimentãm liniștea sau zbuciumul din suflete, stând ore în șir sau zile întregi cu noi înșine în izolare.

Problemele exterioare ne-au fãcut astfel sã luãm legãtura cu problemele interioare. Omul interior, omul lãuntric este locul în care patimile sau virtuțile sãlãșluiesc manifestând singurãtatea și rãceala, ori bucuria și dragostea pentru Domnul și pentru aproapele nostru. Domnul ne spune cã „Iatã, Împãrãția lui Dumnezeu este înlãuntrul vostru” (Lc 17, 21). Atașarea de lucruri în general și de tehnogiile noastre de comunicare în special reprezintã tentația majorã a vremii noastre pentru foarte mulți. „Cãci unde este comoara voastrã, acolo va fi și inima voastrã” (Lc 12, 34), spune Domnul. Cuviosul Paisie Aghioritul, în veacul trecut, primea credincioși și necredincioși veniți din toate pãrțile, ascultându-i, sfãtuindu-i și mângâindu-i în necazurile lor și le dãdea adesea acest remediu valabil și astãzi: „Simplificați-vã viața!”. Pãrintele Iosif Trifa ne-ar spune direct și rãspicat: „Înapoi la Iisus cel Rãstignit!”.

Dacã nu putem prea bine ști ce se întâmplã în lume cu evoluția bolii și nici a tehnologiilor, putem afla ce se petrece în inima noastrã! Aceasta este cãutarea și lucrarea pe care sã o facem cu timp și fãrã de timp!

Slãvit sã fie Domnul!

Pr. Gheorghe ZAVATE

Author: Editor

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!