Să se bucure şi să se veselească de Tine, toţi cei ce Te caută pe Tine, Doamne, şi să zică pururea cei ce iubesc mântuirea Ta: "Slăvit să fie Domnul!" (Ps. 39,22)
  • Set Logo Section Menu from Admin > Appearance > Menus > "Manage Locations" Tab > Logo Section Navigation
Slăvit să fie Domnul!
Home Rugăciunea stăruitoare, cale spre apropierea de Dumnezeu

Rugăciunea stăruitoare, cale spre apropierea de Dumnezeu

Rugăciunea stăruitoare, cale spre apropierea de Dumnezeu

„Învățăm din istorisirea acestei minuni pe care a făcut-o Mântuitorul, în părțile Tirului și ale Sidonului, (Sf. Ev. Matei 15, 21-28) cât de important este să avem rugăciune stăruitoare. Și noi, de multe ori, ne rugăm lui Dumnezeu și vedem că Dumnezeu nu răspunde întotdeauna cererilor noastre, însă Dumnezeu veghează asupra fiecăruia din noi. Pentru Dumnezeu fiecare dintre noi este important, deoarece purtăm chipul Său. Prin întreita afundare în apa botezului, în numele Sfintei Treimi, noi am devenit fii ai lui Dumnezeu și membrii ai Bisericii pe care El a întemeiat-o cu scump Sângele Său. De aceea, trebuie să luăm seama și să îi botezăm pe copiii noștri, pentru ca ei să nu se înstrăineze de Biserica lui Hristos, iar apoi să-i purtăm, ca părinți sau nași, în rugăciunile noastre către Dumnezeu, așa cum vedem că făcea femeia cananeeancă pentru fiica sa. Durerea fiicei sale devenise suferință de nesuportat pentru ea și astfel îi cere lui Dumnezeu să o miluiască. (…)

Rugăciunea este singurul mod prin care noi, personal, putem să vorbim cu Dumnezeu, prin care putem simți prezența Lui, dar și ajutorul Acestuia. Cuvintele rugăciunilor, pe care le citim din cărțile de rugăciuni, Psaltire sau ascultând sfintele slujbe sunt foarte dulci, dar și pline de putere duhovnicească, pe când cuvintele noastre sunt foarte sărace, lipsite de tăria Duhului Sfânt, sub inspirația Căruia le-au alcătuit Sfinții Părinți. De fiecare dată când deschidem o carte de rugăciuni, vedem cât de înțelepte sunt aceste cuvinte și câtă liniște sufletească ne aduc. Sunt copii, tineri care învață că nu există Dumnezeu și le spun învățătorii lor că pe Dumnezeu nu L-a văzut nimeni vreodată. Dar, oare, durerea pe care o simți o poate vedea cineva? Deci, durerea o vezi, pentru că o simți, pentru că știi că există și are urmări asupra trupului. Așa și Dumnezeu Se manifestă prin diferite lucrări, iar când cerem ajutorul Lui, Dumnezeu nu rămâne nepăsător. Astfel, când ne îndreptăm spre Dumnezeu și Îl căutăm, El vine în întâmpinarea noastră. Spun dumnezeieștii Părinți că atunci când noi facem un pas, Dumnezeu face doi pași către noi, iar pe Dumnezeu Îl găsim mai ales în casa Sa, adică Biserica”.

Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului

din cuvântul rostit în Duminica a 17-a după Rusalii (a Cananeencei), 10 februarie 2019,  la săvârșitul Sfântei Liturghii de la Paraclisul arhiepiscopal „Buna-Vestire” din municipiul Râmnicu-Vâlcea.

sursa: http://arhiepiscopiaramnicului.ro

Author: Editor

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!