Anunţuri

S-a stins din viață discret, la fel cum i-a fost și viața, fr. Nicolae Ille din Beiuș

Azi noapte la orele 24 s-a stins din viață discret, la fel cum i-a fost și viața, Nicolae Ille din Beiuș.

Cunoscut ca fratele Nicolae atât de frații și surorile din mișcarea Oastea Domnului dar și de preoții ortodocși din depresiunea Beiușului cu care a conlucrat – a trăit 87 de ani.

Privegherile sunt deseară și respectiv mâine seară la capela mortuară din Finiș, lângă Beiuș, capelă aflată pe lângă Biserica Ortodoxă din sat, acolo unde paroh este fiul răposatului, preotul Nelu Ille, și el parte a mișcării Oastei Domnului din tinerețe.

Înmormântarea sâmbătă, orele 12, la Biserica din Centru, Beiuș.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

 

Fr. Nicolae Ile – Adunare Arad – Prima vorbire (8 martie 2015)

Fr. Nicolae Ile – Rugăciune (Mizieş, 21 iun. 2014)

„Dacă vă va scoate afară din Biserică, să rămâneți sub streașina bisericii”

Era sâmbăta înainte de Rusalii 1988. Ne pregăteam să mergem la Sibiu. Fratele Martin îmi aduce un bilet pentru fr. Traian. Biletul prin care se solicitau medicamente din străinătate era de la o soră din Oradea căreia medicul îi spusese că-şi va pierde vederea dacă nu găseşte medicamentele urgent. Duminică după terminarea programului i-am dat bileţelul fratelui Traian, care urma să se ocupe de rezolvare.

Am rămas lângă fratele un timp. Grupuri de fraţi veneau cu diferite probleme. Două mi-au rămas în minte până astăzi. Un grup zicea că preotul lor nu-i lasă să cânte cântările Oastei Domnului, iar altul că nu-i lasă să vorbească în Biserică. Fr. Traian ştia de unde sunt şi le-a spus:

– Dacă preotul nu vă lasă să cântaţi, nu cântaţi; dacă preotul nu vă lasă să vorbiţi, nu vorbiţi, iar dacă vă va scoate afară din biserică, să rămâneţi sub streaşina bisericii.

Tradiţia de a duce daruri bolnavilor

În timpul cât a lucrat la protopopiatul Beiuş. fr. Traian s-a gândit să facă un carnet de economii. Pe acest carnet vom pune 25 de lei lunar: fr. Traian, fr. Vasile Pavel, fr. Aurel Pavel şi fr. Nicolae Ille. Carnetul va fi pe numele fratelui Nicolae şi va fi păstrat la fr. Nicolae. Fr. Nicolae va pune aceşti bani în fiecare lună şi tot el îi va scoate. Odată fr. Traian m-a întrebat câţi bani sunt pe carnet. I-am spus că se adunaseră 900 de lei. Atunci fr. Traian mi-a zis:

– Frate Nicolae, ia-i pe toţi şi cumpără mere pentru bolnavii de la cele două spitale, Ştei şi Nucet.

În acea vreme la aceste spitale erau între 600-700 bolnavi. Şi astăzi sunt până la 600 de persoane bolnave psihic. Fr. Traian mi-a mai zis:

– Frate Nicolae, dacă vei ajunge să te pensionezi, cred că ştii ce ai de făcut.

Am fost profund marcat de aceste experienţe trăite alături de fr. Traian şi am învăţat din fiecare ceea ce trebuia. Vreau să vă spun că tradiţia de a duce daruri bolnavilor se păstrează până astăzi.

(Mărturia lui Nicolae Ille – In memoriam Traian Dorz. Mărturii la 20 de ani de la trecerea în veșnicie, ediție îngrijită de Corneliu Clop, Editura Oastea Domnului, Sibiu, 2009, pp. 203-204)

Lasă un răspuns