Meditaţii

Sămânța cuvântului biblic

[…] Dar, ca sămânța cuvântului biblic să poată rodi, are lipsă de pământ, iar acest pământ este inima oamenilor. Despre acest „pământ” Domnul Iisus a zis că e mai mult rău decât bun. O parte din sămânță cade în cale bătută, adică acei oameni care „aud cuvântul, dar vine diavolul, vin ‹‹păsările›› lui, ispitele, și îl fură din inima lor”. O altă sămânță cade în pietre, adică acei oameni „care cu bucurie primesc cuvântul, dar n-au rădăcină și, la vreme de ispită, se leapădă”. O altă sămânță cade între spini, adică acei oameni care cu drag ascultă cuvântul, dar se îneacă în grijile, în bogățiile și în dulcețile acestei vieți. Și numai a patra sămânță cade în pământ bun și aduce roadă bogată.

Dragă cititorule! Eu te întreb: În care din aceste patru stări te afli tu? În care din aceste patru clase de pământ se găsește pământul inimii tale? Eu te întreb: Cum stai tu față de Cuvântul lui Dumnezeu? Cum stai tu cu pământul inimii tale față de sămânța cuvântului biblic? Ia seama, iubitul meu, căci nu sămânța e de vină, ci pământul. Căci sămânța cuvântului biblic are aceeași putere pe care a avut-o totdeauna. Dar această sămânța nu poate rodi, pentru că pământul inimii tale este rău. L-ai lăsat să se usuce în vântul fărădelegilor; l-ai lăsat să se umple de bolovanii patimilor și ai năravurilor cele rele; l-ai lăsat să-l înece spinii grijilor și ai dulceților acestei lumi.

Nu-i de vină sămânța, ci ogoarele inimii noastre. Trebuie desțelenite ogoarele inimii noastre. „Al lui Dumnezeu pământ de arat suntem noi” zice Apostolul Pavel (I Corinteni 3, 9). „Arați pământul cel înțelenit al inimii voastre și nu semănați între spini! Desțeleniți-vă un ogor nou” (Ieremia 4, 3; Osea 10, 12). Să udăm pământul cel pustiu și fără de apă al inimilor noastre cu lacrimi de căință și cu rugăciuni, pentru ca, astfel înmuindu-se, să poată primi cu folos sămânța cuvântului și roduri de viață veșnică să facem.

Pr. Iosif Trifa, în „Biblia – Cartea Vieții”, Editura ‹‹Oastea Domnului››, Sibiu, 2000, Ediția a II-a, pg. 63-64

Lasă un răspuns