Spectacularizarea cântării de la Oaste

Inca din inceputurile Oastei Domnului, cantarea a fost unul din elementele fundamentale ale desfasurarii activitatilor de orice fel (logodna, nunta, botez, onomastice, adunari de tineret, scoli biblice, evanghelizare, privegheri, inmormantari…etc). Parintele Iosif Trifa, pe langa lupta imoptriva pacatelor ce macina sufletul umenesc si in special al neamului romanesc, a inteles sa aduca acest mod sublim de exprimare a sufletului  in albia si spre Slava Lui Dumnezeu, spunand :

,,Ce mult doresc eu ca balada si doina, care sunt sufletul poporului nostru, simtamantul nostru romanesc, sa fie induhovnicita, sa prinda viata”

Au fost in acele timpuri de inceputuri stangace si sfioase, putine suflete care aveau acest dar al cantarii si au inteles sa-l puna in slujba Domnului. Parintele Iosif se bucura de orice scanteie ce dadea speranta unui viitor foc. Dar fratii, pe langa putinele cunostinte sau inspiratii muzicale, aveau multa, multa smerenie si teama de a nu gresi cu nimic sau a nu supara pe nimeni, printr-un gest sau exprimare nepotrivita.

Mai apoi, fratele Traian Dorz, preluand aceasta frumoasa initiativa, continua cu munca creatiei si a cautarii acelor suflete atat de curate si devotate, prin care inspiratia divina a cantarilor ingeresti, sa curga nestingherit si neafectata de impuritatile firii sau tulburarile incredintarilor straine. Aceasta arzatoare dorinta a sa, in urma marii dezamagiri indurate de la Moldoveanu, l-a facut sa fie si mai iubitor si mai larg, mai incurajator cu alti tineri, cu alti frati si surori, in care s-ar fi putut vedea acea scanteie divina a cantarii.

Numai ca diavolul a gasit tocmai in aceasta atat de gingasa floare, CANTAREA, locul cel mai nebanuit in care sa-si strecoare bobuletul mic, mic de…MANDRIE. Asa se face ca dupa incercari de incurajare, propulsari in randurile si in fruntea fratilor, multi din parutii cantareti, de pe piedestalul cantarii, au cazut in prapastia mandriei, pierzandu-se si pe ei, si adugand imense pagube Lucrarii Domnului.

Incercasera fratii sa incurajeze tinerii, urcandu-i pe scaune, pe mese, pe scene, pentru a canta frumos spre Slava Domnului si bucuria fratietatii…dar vai, au cantat spre slava lor desarta, mandrie vinovata, caderi ireparabile si intristari nemangaiate.

Privind in urma, dorinta profetica a parintelui Iosif de induhovnicire a cantarii are o importanta fundamentala in regenerarea spirituala a unui individ sau unei colectivitatii. Spusele sale, ca balada si doina romaneasca sunt simtamantul nostru romanesc, il gasim evidentiat de diferiti oameni de cultura, contemporani ai sai sau ai nostri.

Importanta cantarii a muzicii in general, este remarcata din departatele acte istorice, fie la impresurarea cetatii, fie la laudarea Numelui celui Sfant, fie in a plange o pierdere, un pacat faptuit, fie in a manifesta o stare de fericire si multumire. Iata deci, importanta vitala a induhovnicirii ei : cantarea este mijlocul coborarii cuvantului la inima, pe unde calde, armonioase, placute…

Si au fost ani in care cantarea a alinat, imbarbatat, incurajat, ridicat, atatea suflete zdrobite, insingurate, deznadajduite…

Dar cantarea aceea (aceeasi de astazi) era la indemana oricui, pe buzele fiecui, cantata, plansa, soptita cu drag, cu fior, cu lacrimi de orice suflet…

Iata unul din marile beneficii ce l-a adus oamenilor, Cantarea de la Oaste : DREPTUL CA FIECARE, sa-si verse inima in fata Domnului, sa-si regaseasca fortele, nadejdea, CANTAND asa cum stie, cum poate fiecare.

De aceea, specificul Cantarii de la Oastea Domnului a fost, este si va fi, CANTAREA OMOFONA, afara de cazul adunarilor cu specific de creatie sau promovare a cantarii.

Insa, acea perfida dorinta de a iesi in evidenta, acel mic graunte de MANDRIE, i-a facut pe foarte multi din cantaretii nostri din trecut si mai ales din prezent, sa nu mai simta aceasta necesitate a fratelui, de a se exprima prin cantare sa nu mai fraternizeze cu ceilalti si prin cantare ci, sa iese el sau ei in evidenta, cat mai detasat de ceilalti, fie perindandu-se cat mai strident prin fata adunarii, in grupuri cat mai colorate vestimental si searbad muzical, fie grabind inadmisibil cantarea, fie aducandu-i nepermise modificari melodice, fie aplicandu-i diferite ornamente instrumentale, cat mai neavenite , nepotrivite si deranjante. Iar daca din repertoriul Oastei, nu a gasit elementele necesare acestui ,,RAFINAT SIMT AL DESACRALIZARII” au imprumutat din gradinile altor curente muzicale si spirituale, aducand elemente de noutate si revigorare cu scuza ca, „aici e cam amortita cantarea…”

Exista o diabolica si accentuata tendinta, de dupa ’89, de a se impamanteni acest cult al personalitatii asa incat, aproape ca nu e un eveniment de amploare nationala, la care sa nu asistam impotriva voii noastre, a majoritatii, la promovarea si propulsarea vreo unei vedete sau grup vedetarist…iar sarmanii frati, nu mai au cum sa-si verse inima in Fata Domnului, prin Cantare, pentruca sunt constransi sa asiste la aceste spectacole ieftine si straine Duhului Oastei Domnului.

Ce durere, ce sacrilegiu… Atunci cand nu mai e smerenie, duhul unitatii, ascultarii, cand nu se mai inteleg principiile si valorile primite, cand nu se cunoaste munca si jertfa inaintasilor, cand nu se mai are respect pentru nimic, atunci toate acestea au loc…>

A sosit vremea sa constientizam cu totii importanta cantarii si al faptului ca, de multe ori, doar cantarea cantata din inima, lasata la indemana tuturor, mai poate aduce o adiere a Duhului Sfant peste multele adunari, cu adevarat amortite sau adormite de dibaci predicatori, prin vorba si trairea lor.

A sosit vremea sa cautam cararile vechi, sa vedem cum a fost aceasta sublima si nobila forma de exprimare a sufletului -CANTAREA OASTEI DOMNULUI- soptita, plansa, suspinata, traita din profunzimile cele mai tainice ale fiintei umane, cum a fost ea pe buzele, pe inima, parintilor, bunicilor nostri – si cum o cantam noi azi. Daca tinerii de astazi nu au ce-si mai aminti, e ca noi cei care am cunoscut Cantarea, n-am mai transmis-o tot asa. Fie ca chiar noi insine ne-am emancipat, considerand-o depasita (lucru cel mai grav), fie ca nu am fost constienti de importanta acestui fapt.

Ce binecuvantare pentru fratietate sunt acei frati si surori care au inteles importanta cantarii, pastrandu-i specificul nealterat, ce frumoase sunt adunarile unde toti, intr-o inima si-un glas, inca mai canta impreuna, regasindu-se, ,,inimi langa inimi-una”, impartasindu-si bucuriile si harul revarsat prine ele…dar ce durere ca sunt tot mai putini si putin ascultati si urmati, acesti frati…

O, de s-ar indura Domnul de noi, sa descoperim acele vechi carari, acel placut fel, care i-au ajutat pe inaintasii nostri sa ajunga fericiti in Ceruri…Facand asa vom avea si noi parte de bucuria vesnica, impreuna cu ei…

Slavit sa fie Domnul.

Daniel Matei

9 Comments

 • maria neagu 13 septembrie 2012

  AMIN ! Slavit sa fie Domnul ! Intradevar ,, a sosit vremea sa constientizam cu totii importanta cantarii,cantata din inima si lasata la indemana tuturor….”
  Doamne, ajuta-ne !

 • aurel 14 septembrie 2012

  Din nefericire nu numai cantarea de la Oaste ci si nunta de la Oaste!

 • Donici Sandu 14 septembrie 2012

  Ne-am fi bucurat daca v-ati fi consultat cu fratii cantareti in legatura cu articolul care l-ati publicat.Nu cred ca fratii cantareti din vremea fratelui Traian au schimbat specificul cantarii la Oaste,ci au ramas fideli asa cum au primit.Daca unii au schimbat alt specific la cantarea Oastei,noi nu avem legatura cu ei.Personal m-as fi bucurat sa va fi dat numele.Dovediti a fi un om fricos.Orisicine face o afirmatie ca aceasta se semneaza.Slavit sa fie Domnul!!!

 • Donici Sandu 14 septembrie 2012

  Nu sunt de acord cu articolul acesta.

 • Paraschiva Moldovan 14 septembrie 2012

  Da este exact ce am gandit si am zis eu acum cu catva timp in urma ,, nu vreu sa jignesc pe nimeni sant cantareti buni au voce frumoasa dar nu toti au Duhul Bisercii , aici trebuie sa se intoarca si biserica noastra la cantarea omofona,, Ce frumos se canta la Manastiri cand toti santem intr-un glas uniti .Sau sant si biserici unde crestini canta toti intr-un glas ,nu asteapta sa cante corul ca la un spectacol , Inaltul Bartolomeu aici a vrut sa ne aduca si sa ajungem la cantarea Omofoma ,, Doamne ajuta-ne sa facem asa cum si-a dorit sfintia sa.

 • Vasilica Cristea 16 septembrie 2012

  Imi pare rau. Frati nostri ostasi nu mai simt frumusetea cintarii Oastei Domnului acompaniata frumos si dulce de un instrument.

 • Costel Constandache 18 septembrie 2012

  Poezia si cantarea sunt cele doua arte nemuritoare.Astea vor dura in veac.Spune Sfantul Cuvant al lui Dumnezeu: ”Credinta va avea sfarsit si nadejdea va avea sfarsit.Dragostea insa-care este in poezie si in cantare-este nemuritoare”.
  De aceea acesti ”paruti cantareti” ne-au adus din Doina Golgotei cantarea.Aceasta cantare cantata frumos, placut,duios,alinator, dulce ne-au facut sa lacrimam,sa ne imbarbatam,sa ne imbratisam iubindu-L pe Hristos din toata inima.Avem tot respectul pentru toti fratii cantareti care in inspiratia lor data de Sus au adus prin cantare acea stare minunata de a uni cerul cu pamantul.Sa nu-i uitam niciodata.Dumnezeu va judeca totul la sfarsit.Nu avem dreptul sa fim noi judecatori.In Lucrarea Oastei Domnului totdeauna a fost este si va fi un suflu viu si innoitor.In ea crearea de muzica si poezie a fost si este perpetua,aceasta constituind atat pentru creatori,cat si pentru ascultatori un adevarat mod de existenta.Acest act al creatiei muzicale ,precum si acela al receptarii avand un
  caracter continuu,a fost parte integranta din fiinta acestei Lucrari.De aceea sa cantam Domnului ”Cantare noua”cu folos de mantuire sufleteasca, laudand si slavind Numele Lui.

  Slavit sa fie Domnul!

 • Daniel Matei 18 septembrie 2012

  Slavit sa fie Domnul. Ma simt nevoit sa revin asupra acestui subiect, pentru ca se pare ca nu a fost prea limpede expus. Cred ca sunt in acelasi asentiment cu fratii si surorile care-si doresc sincer mantuirea, si care respecta pe toti jertfitorii cunoscuti sau necunoscuti, pentru bunul mers al Lucrarii Oastei Domnului, pe toate campurile ei de desfasurare si, in special cel al poeziei si cantarii. Si orice a lucrat frumos cineva, inspirat de Duhul Sfant, sunt opere care raman, nemuritoare si de care se vor bucura generatii la rand. Insa intentia articolului a fost de a mai trage inca un semnal de alarma(pe langa cate s-au mai tras), vazand pericolul care pandeste cantarea si pe cantareti. Vazand cum multi tineri sau frati si surori(care tocmai datorita prolulsarii) nu se mai recunosc in felul cantarii in care au crescut parintii si bunicii lor, cel placut, dulce duios si mai ales, cantata impreuna cu toata fratietatea. Sunt acestea realitati pe care le vedem toti, ne dor pe toti dar poate ca nu avem toti curajul s-o spunem cu durere in suflet dar limpede. Cred ca a venit timpul ca toti cei care simtim la fel, intelegem la fel Cantarea Oastei Domnului, sa ne unim eforturile pentru a ajuta la redresarea acestei situatii, pana se mai poate si cat se mai poate, pentru a nu ne face raspunzatori de pierderea acestei valori si al specificului ei.

 • paul asandei 27 august 2016

  ” veni-vor alte graiuri, veni-vor alte ere
  veni-vor alte forme de tot mai preafrumos
  canta-ti-vor noul Nume etern din sfere-n sfere
  dar pentru clipa noastra , ramai ISUS HRISTOS”

  Traian Dorz

  Daca traim in istorie …. nu vom evalua corect prezentul.
  daca vom intelege corect realitatile prezentului, fara patima si bigotism, tinand cont
  de valorile care ne reprezinta, vom vedea generatiile urmatoare imbratisand si alte
  forme de ” tot mai prea frumos ”
  paul asandei

Lasă un răspuns