Să se bucure şi să se veselească de Tine, toţi cei ce Te caută pe Tine, Doamne, şi să zică pururea cei ce iubesc mântuirea Ta: "Slăvit să fie Domnul!" (Ps. 39,22)
  • Set Logo Section Menu from Admin > Appearance > Menus > "Manage Locations" Tab > Logo Section Navigation
Slăvit să fie Domnul!
Home Spiritualitatea

Spiritualitatea

Spiritualitatea

Prof. Acad. Dr. Dumitru Staniloae

Spiritualitatea ortodoxa este strans legata de pocainta, pentru ca este intemeiata pe experienta faptului ca Dumnezeu mantuieste si iarta pentru a-l face pe om viu. Spiritualitatea implica experienta curatirii sufletului de patimi: aceasta experienta conduce prin recunostinta la starea de iubire a credinciosului fata de Dumnezeu; ca daca Dumnezeu m-a curateste, o face din iubire pentru mine.

Curatirea este conditia oricarei spiritualitati reale, pentru ca ea elibereaza sufletul de tot ceea ce-l impiedica sa se realizeze in Dumnezeu. Prezenta lui Dumnezeu in inima curatita se exprima ca prezenta a iubirii: iubire pentru fiecare, iubire activa care sufera pentru ceilalti. Fara prezenta lui Dumnezeu, fara o radiere a puterii lui Dumnezeu in om, acesta nu poate deveni duhovnicesc. Omul trebuie sa devina el insusi subiect al acestor puteri ale lui Dumnezeu, al acestui har al lui Dumnezeu. Trebuie sa devina un dumnezeu prin participare. Doar astfel el devine pe deplin uman: devenind subiectul tuturor harurilor lui Dumnezeu, al bunatatii Lui, al daruirii si iubirii Sale. El are astfel sentimentul de a trai in profunzimile tainelor existentei, de a imbratisa infinitul; sentimentul de a trai in infinitul personal, sentimentul intimitatii cu Dumnezeu si cu oamenii. Aceasta spiritualitate este legata de o bucurie si de un sentiment de plenitudine. Sunt acum om, dar fara a ma socoti desavarsit, ci tinzand mereu sa sporesc mai mult in iubire, in intelegerea tainei celorlalti, a lucrurilor, a tainei lui Dumnezeu. Descopar in mine totul fiind deschis tuturor, daruindu-ma celorlalti si avand bucuria de a putea face aceasta cu certitudinea faptului ca si altii mi se daruiesc, ca insusi Dumnezeu mi Se daruie.

Mistica este unirea cu Dumnezeu, o unire de iubire, fara contopire. E o unire care-mi da sentimentul de a fi in plenitudine, dar in care raspund eu insumi. Am senzatia de a fi plin pana la revarsare de bine, de un bine care vine de la Dumnezeu, care iese din unirea cu Dumnezeu. Este sentimentul de a fi inconjurat de lumina iubirii, a adevarului, a intelegerii, bucuria care-mi vine de la Dumnezeu, bucuria care-mi vine de la ceilalti. Aceasta experienta spirituala se datoreaza faptului ca Dumnezeu este personal. El este o comuniune de persoane, ma iubeste, este adevarul nemarginit care lumineaza tot mai mult sensul existentei. Primesc un fel de asigurare, de odihna in iubirea lui Dumnezeu; nu mai sunt ispitit sa ies din aceasta stare pentru a cauta fericirea in afara ei; vreau sa inaintez tot mai mult in aceasta comuniune cu Dumnezeu si cu ceilalti.
Spiritualitatea inseamna aceasta curatie, aceasta iubire, aceasta comuniune, aceasta iluminare care ma umple de focarele de lumina, care sunt Persoanele divine. Lumina, iubire si bucurie…

Author: Editor

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *