Centenar Oastea Domnului

Suntem ostaşi, dacă nu le urmăm exemplul

„Suntem generaţia chemată astăzi să ne amintim şi să cinstim, la 100 de ani, de când Părintele Iosif Trifa, dragul nostru înaintaş, a pus prima piatră de temelie la această Lucrare. Nu avem cum să spunem cuvântul Oastea Domnului, fără să spunem Părintele Iosif Trifa. Nu avem cum să spunem Oastea Domnului fără să spunem fratele Traian Dorz. Şi nu avem cum să spunem că suntem în Oastea Domnului, că suntem ostaşi, dacă nu le urmăm exemplul.

Iată, la acest Centenar, aş dori să încep cu un verset: Toate îmi sunt îngăduite, dar nu toate îmi sunt de folos. Toate îmi sunt îngăduite, dar nu mă voi lăsa biruit de ceva (I Cor 6). În aceeaşi idee, aş vrea să menţionez şi versetul de la Ecleziast, cap. 11, în care zice aşa: Bucură-te, omule, cât eşti tânăr şi inima ta să fie veselă în zilele tinereţii tale şi mergi în căile inimii tale şi ce îţi arată ochii tăi. Dar să ştii că pentru toate acestea Dumnezeu te va aduce la judecata Sa. Sunt două versete pe care cred că le ştim, le-am auzit şi le-am recitit pentru a le readuce proaspăt în minte şi sunt înaintea ochilor noştri.

Suntem tineri şi, iată, suntem chemaţi să dăm o mărturie. La rândul nostru am fost ca frăţiile voastre, cei mai tineri, şi ascultam pe fraţii mai mari şi încercam să învăţăm şi căutăm în continuare, să învăţăm cât mai multe lucruri, din experienţa, din trăirea şi din exemplul vieţii celor de dinaintea noastră. Este mai uşor, într-adevăr, să privim la felul în care merg şi trăiesc cei de lângă noi, la cei pe care îi vedem mergând înaintea noastră. În primul rând, modelul nostru de trăire, modelul nostru suprem este Hristos. Doar Hristos! Ceilalţi pot să ne dezamăgească într-un anumit moment. Dar Domnul Iisus, niciodată!

Suntem într-o epocă în care, vrem/nu-vrem, lucrăm şi ne folosim de tehnologia actuală. Important e, aşa cum spunea şi Sf. Ap. Pavel, cum ne folosim noi de această tehnologie. Noi ne folosim de ea sau ea se foloseşte de noi? Spunea cineva, la un moment dat, că nu există nimic gratuit în această lume. Nimic! Avem conturi, majoritatea, pe social media, conturi de socializare. Avem conturi pe aplicaţiile gratuite. Noi credem că e doar un produs. Nu! Noi suntem produsul!…

Vi s-a întâmplat să vorbiţi despre ceva. Vi s-a întâmplat să vă gândiţi la ceva, despre care aţi discutat cu cineva, să deschideţi telefonul şi să vă apară ulterior reclamă exact la lucrul respectiv? (…)

Avem în faţa noastră un instrument prin care Îi aducem laudă lui Dumnezeu şi care ne mângâie sufletele şi cântarea. Acelaşi instrument poate cânta într-un club şi antrena oamenii spre lucruri diavoleşti. Avem un telefon fiecare, de pe care putem cânta o cântare, de pe care putem citi o rugăciune, cu care putem vorbi lucruri folositoare cu cineva sau asculta predica unui părinte, o adunare. Dar cu acelaşi telefon, cineva poate îşi pierde sufletul în momentul acesta. De noi ţine, de fiecare, cum folosim, în ce scop folosim aceste tehnologii actuale!”

Fratele Teodor Turcu (Bucureşti)

din cuvântul rostit la Adunarea de Tineret pe Țară – Sibiu, 22 aprilie 2023

întreg cuvântul poate fi ascultat aici: OasteaDomnuluiTV