Să se bucure şi să se veselească de Tine, toţi cei ce Te caută pe Tine, Doamne, şi să zică pururea cei ce iubesc mântuirea Ta: "Slăvit să fie Domnul!" (Ps. 39,22)
  • Set Logo Section Menu from Admin > Appearance > Menus > "Manage Locations" Tab > Logo Section Navigation
Slăvit să fie Domnul!
Home UMILINȚA ÎN RUGĂCIUNE

UMILINȚA ÎN RUGĂCIUNE

UMILINȚA ÎN RUGĂCIUNE

Cum m-a „zidit” lectura de azi din Sf. Scriptură?

Este normal să mulțumești lui Dumnezeu când vezi că ți-a împlinit o dorință sau ți-a ascultat o rugăciune. Dar, o cale mai puțin obișnuită și desigur superioară celei dintâi, este aceea de a avea o percepere pozitivă a faptului că Dumnezeu nu ți-a ascultat o rugăciune. Sunt mulți care mulțumesc lui Dumnezeu pentru că El a ascultat rugăciunea lor, dar sunt puțini care ajung să-I mulțumească lui Dumnezeu pentru că nu le-a ascultat rugăciunea. Sfântul Apostol Pavel ne vorbește în epistola către Evrei despre cei din a doua categorie: „Prin credință… unii nu au primit izbăvirea… pentru că Dumnezeu pregătise pentru ei ceva mai bun” (Evrei 11, 33- 40).

Noi știm că prin credință primim orice, dar, iată, că Biblia ne spune că se poate să nu primești ceea ce dorești, iar asta tot prin credință.

Zaharia și Elisabeta au cerut un urmaș, un moștenitor obișnuit, dar Dumnezeu nu le-a împlit rugăciunea fiindcă pregătise ceva mai bun pentru ei, pregătise un profet. Ei au cerut un sprijin la bătrânețe, iar când nu mai aveau nici o nădejde, Dumnezeu a dăruit lumii întregi prin ei, pe Înaintemergătorul Domnului.
Sfântul Apostol Pavel a rugat pe Dumnezeu de trei ori să-l izbăvească de ghimpele din trupul său, dar nu a primit izbăvire pentru că Dumnezeu pregătise pentru el ceva mai bun. Dumnezeu a lăsat să vină asupra Apostolui nevoi, slăbiciuni, prigoniri, defăimări, strâmtorări (II Cor. 12, 9, 10). În acest „vas de lut” lovit din toate părțile Dumnezeu și-a arătat puterea Sa, harul Său, slava Sa. Și astfel orice om atent putea să înțeleagă că ceea ce lucra prin Apostol nu era lucrare venită de jos, ci de sus. „Dumnezeu Și-a ales pe cele slabe ale lumii ca să le rușineze pe cele tari” (I Cor. 1, 27).
Părintele Mihail cerea de la Dumnezeu când era copil să-i dea pâine și căldură, dar Dumnezeu nu l-a ascultat pentru că pregătise pentru el ceva mai bun. Îl pregătea să devină tată a patru sute de copii.

Când te rogi stăruitor lui Dumnezeu ca să-ți dea un dar pământesc pe care în mod obișnuit îl primesc toți muritorii, nu te întrista prea mult și nu acceptat în sufletul tău conflicte chinuitoare! Crede puternic că Dumnezeu are pentru tine ceva mai bun! E nevoie de multă încredere, de foarte multă încredere ca să primești în mintea ta că Dumnezeu vrea să-ți dea ceva mai bun decât ți-ai închipui tu. De altfel numai astfel dovedești sinceritate atunci când spui facă-se voia ta!

„A mulțumi pentru lucrurile plăcute pe care le-ai primit este un lucru firesc, însă a-I mulțumi pentru scârbele și durerile pe care le întâlnești în calea vieții, aceasta este fapta unui suflet recunoscător și foarte devotat lui Dumnezeu” (Sfântul Ioan Gură de Aur).

Desigur, una este că Dumnezeu nu ți-a dat ceva anume și cu totul altceva este a risipi în păcat și indiferență darurile pe care Dumnezeu ți le-a dat. În al doilea caz este zadarnic să crezi că Dumnezeu ți-a pregătit ceva mai bun. Și totuși pocăința puternică obișnuiește să facă și astfel de minuni. Tâlharul pocăit a convertit chinul amar al pedepsei în iertare și mântuire.

„Când unicele lucruri le-avem cu-ndestulare
Iubire, tinerețe și soț și legământ
Le risipim în patimi, în râs și-n desfrânare
Când le-am pierdut le plângem timpul sfânt.”(Traian Dorz)

Ceea ce îți pregătește Dumnezeu poate să fie mai aspru decât ceea ce ai fi vrut tu, dar în mod sigur drumul aspru nu-ți este de folos numai ție, ci și altora. Drumul dulce și neted îți poate folosi numai ție, iar de multe ori nici ție nu-ți folosește, dar drumul cel aspru asumat cu bărbăție folosește și celorlalți.

Vasilică

Author: Editor

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!