Să se bucure şi să se veselească de Tine, toţi cei ce Te caută pe Tine, Doamne, şi să zică pururea cei ce iubesc mântuirea Ta: "Slăvit să fie Domnul!" (Ps. 39,22)
  • Set Logo Section Menu from Admin > Appearance > Menus > "Manage Locations" Tab > Logo Section Navigation
Slăvit să fie Domnul!
Home Arhiereul care dã Pace tuturor și dupã moartea sa

Arhiereul care dã Pace tuturor și dupã moartea sa

Arhiereul care dã Pace tuturor și dupã moartea sa

Este cunoscut faptul că în timpul anului liturgic se face uneori pomenirea unor evenimente legate de moaştele sfinţilor. Despre Sfântul Ioan Botezătorul se spune că în timpul vieţii sale nu a făcut nici o minune, dar la întâia şi a doua aflare a capului său, evenimente sărbătorite la 24 februarie, sinaxarul ne relatează că s-au întâmplat mai multe minuni. Deşi Sfântul Ignatie Teoforul este sărbătorit la 20 decembrie, calendarul ne arată că, în 29 ianuarie, Biserica face pomenirea mutării moaştelor lui de la Roma – oraşul în care a fost martirizat –, la Antiohia Siriei – oraşul în care ierarhul a păstorit turma lui Hristos. La 9 mai, se sărbătoreşte aducerea la Bari a moaştelor Sfântului Nicolae. Şi exemplele pot continua. Prin aceasta se adevereşte că sfinţii sunt vii şi lucrători nu numai în timpul vieţii, ci şi după moartea lor. De aceea cuvenite, îndreptăţite şi mult-folositoare sunt slujbele, canoanele şi acatistele făcute în ziua pomenirii sfinţilor.

În continuare, spunem câteva cuvinte despre „Aducerea Moaştelor Sfântului Ioan Gură de Aur” de la Comani la Constantinopol, eveniment pomenit liturgic la 27 ianuarie. După 30 de ani de la moartea Sfântului Ioan Gură de Aur, Patriarhul Proclu a convins pe împăratul Teodosie cel Tânăr să aducă cu cinste moaştele Sfântului din exilul în care a murit, la Constantinopol, ca să spele vina părinţilor săi, Arcadie şi Eudoxia, care l-au condamnat pe Sfânt la exil. Pentru că împăratul nu a dat curs dorinţei patriarhului cu smerenia cuvenită şi pentru că cei trimişi să aducă sfintele rămăşiţe trupeşti ale arhiereului nu aveau destulă evlavie, racla sfântului rămânea nestrămutată, ca şi cum ar fi fost lipită pământului.

Împăratul, înţelegând avertismentul Sfântului, a trimis pe alţi oameni, îndemnându-i la mai multă evlavie şi smerenie, iar el a scris o scrisoare Sfântului Ioan, cerându-i cu umilinţă să ierte prigoana pornită de tatăl său împotriva lui şi rugându-l să primească a se întoarce în cetatea împărătească. De îndată ce scrisoarea a fost pusă la pieptul Sfântului, racla s-a lăsat ridicată cu uşurinţă. Din această experienţă a împăratului Teodosie înţelegem că adevărul şi bunăvoinţa lui Dumnezeu nu se lasă cucerite printr-o acceptare indiferentă şi generală, ci prin smerenie, prin pocăinţă şi sârguinţă.

Împăratul Teodosie veni el însuşi să-l întâmpine pe Sfânt însoţit de tot senatul şi înconjurat de mulţime de popor cu multe făclii aprinse. Sfintele moaşte au fost aduse la biserica Sfinţilor Apostoli, unde au fost aşezate pe scaunul arhieresc. Îndată ce poporul a strigat: „Reia-ţi jilţul, o, Sfinte!”, s-a auzit vocea Sfântului zicând: „Pace tuturor!” În urmă, sfintele moaşte au fost aşezate sub sfântul Altar şi, în timpul dumnezeieştii Liturghii care a fost săvârşită, multe minuni s-au întâmplat.

A binevoit Sfântul Ioan ca nu numai cuvintele sale să se răspândească în toată lumea, ci şi rămăşiţele sale trupeşti, spre binecuvântare, mângâiere şi ajutor. Capul său este cinstit la mănăstirea Vatopedi de la Muntele Athos şi alte părticele din moaştele sale în alte mănăstiri.

Cel care a pătruns în tainele credinţei şi vine la Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur nu se împotmoleşte de vocea obişnuită a preotului care spune: Pace tuturor!, fiindcă aude în aceste cuvinte graiul neuitatului arhiereu care ne-a lăsat ca moştenire Liturghia ce-i poartă numele.

Dar, mai presus de toate, aude graiul Veşnicului Arhiereu Hristos, Care, îndată după Înviere, a umplut inimile ucenicilor de pacea Sa, prin cuvintele: Pace vouă!; şi inima, umplându-i-se de bucurie, aşteaptă cu nerăbdare să mai fie odată…

Preot Petru RONCEA

Author: Editor

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *