Să se bucure şi să se veselească de Tine, toţi cei ce Te caută pe Tine, Doamne, şi să zică pururea cei ce iubesc mântuirea Ta: "Slăvit să fie Domnul!" (Ps. 39,22)
  • Set Logo Section Menu from Admin > Appearance > Menus > "Manage Locations" Tab > Logo Section Navigation
Slăvit să fie Domnul!
Home BIATA DUMINICĂ!

BIATA DUMINICĂ!

BIATA DUMINICĂ!

În loc să fie prilej numai de veselie şi înălţare, biata zi a du­minicii a ajuns să fie zi de vrajbă şi înfierbântare la mânie mai ceva ca celelalte zile.

Pe de o parte, te amărăşte faptul de a vedea pe atâţia că se adună pentru treburile săptămânii, pe când ar trebui să se adune pentru treburile sufletului; pe de alta, vezi că se orânduiesc a se ţine duminica fel de fel de adu­nări, când ar trebui să se ţină nu­mai cele duhovniceşti.

La urma urmei, dacă se ţin adunări în ziua duminicii, fie; dar acestea n-ar trebui să se ţină la cea­sul slujbei bisericeşti. Când vezi însă atâtea adunări puse chiar duminică dimineaţa, te cuprinde toată scârba. Şi fac aceasta chiar cârmuitori de şcoală, care îi cheamă pe părinţi la şcoală duminică dimineaţa, pentru treburi gospodăreşti. Fac aceasta de ani şi ani şi nimeni nu ri­dică glasul pentru a se plânge.

De aceea am putea spune că, la noi, duminica este ca şi cum n-ar fi. Pe de o parte, atâţia ne­gustori o calcă, piaţa este des­chisă până la 10, ceea ce înseamnă că se închide mult peste 10; apoi bărbieriile lucrează până după amiază cu uşile închise şi ferestrele acoperite; pe de altă parte, toc­mai aşezămintele care ar trebui să înceteze duminica orice muncă, cum sunt şcolile ori alte aşeză­minte ale stăpânirii, pun fel de fel de lucrări ca să fie făcute du­minica.

Dar să vedem mai la vale ce este cu adunările de duminică. Acestea, pe de o parte, vor să lucreze pentru suflet, iar pe de alta, strică sufletul, fiindcă sunt puse la ceasul slujbei de dimineaţă. Nu ar trebui să se dea acestui neam priveliştea că cei mari nu ţin deloc seama de duminică şi că trec peste ea ca peste o zi ca oricare alta. (…)

Arhim. Scriban

«Lumina Satelor» nr. 14 / 1 apr. 1934, p. 3

Arhimandritul Iuliu Scriban şi Oastea Domnului /   Sibiu : Oastea Domnului, 2016

Author: Editor

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!